Dejan Stanković (©YouTube)
Dejan Stanković (©YouTube)

Stanković je trener kakvog Rusija nije imala od Kapela

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.08.24. | 10:35

Tako barem tvrdi jedan od najcenjenijih ruskih kolumnista Ilja Kazakov pred susret Spartaka i Ahmata (nedelja, 19)

Titule u Srbiji i Mađarskoj sa klubovima kao što su Crvena zvezda i Ferencvaroš se ne cene mnogo u inostranstvu. Čak ni u Rusiji. Zato su navijači Spartaka iz Moskve dočekali ovog leta Dejana Stankovića hladno, bez mnogo vere u njega. Kao da su očekivali da se srpski strateg neće snaći tako velikom klubu. Deluje da su pogrešili.

Nije bilo potrebno da prođe mnogo vremena, pa da Rusi u malo pozitivnijem kontekstu pričaju i pišu o Stankoviću. Potrebne su bile samo dve komotnije pobede u prvenstvu i jedna u nacionalnom kupu, pa da pritisak koliko-toliko popusti.

Izabrane vesti

Moskovske crveno-bele ove nedelje od 19 časova čeka meč 4. kola ruske Premijer lige sa Ahmatom iz Groznog. Spartak je veliki favorit, a da je za to velika zasluga srpskog stratega pisao je pred ovu utakmicu i jedan od cenjenijih kolumnista u Rusiji Ilja Kazakov za Sport Ekspres.

U ruskom fudbalu godinama unazad radi veliki broj stranih trenera, ali malo ko je uspevao da izazove reakciju javnosti kao naš nekadašnji reprezentativac. Rusi su uglavnom navikli na mirne, proračunate strance, ali to kod Stankovića neće videti. Spartak je doveo stratega koji voli da aktivno učestvuje u meču, ne pokušava da uguši svoj temperament već ga stavlja u izlog, da ceo svet vidi kako se on oseća. Generalno hladnim i smirenim Rusima to je avangarda.

Srbin koji je usvojio italijanski mentalitet u svoj karakter – možete li da zamislite taj miks? Vatra! Način na koji kipi tokom utakmice… Samo je Kapelo napravio takav vulkan u Rusiji. Međutim, za razliku od Don Fabija, Stanković nije napravio zid između sebe i igrača. Drugačija je distanca. Možete da vičete na Srbina, aplaudirate mu i onda ga zagrlite. On je kao veliki brat, a ne kao otac. Ne sprečava Spartakove igrače da igraju onako kako vole i umeju. Zato, kada protivnik to dozvoli, crveno-beli su fantastični“, navodi između ostalog Kazakov u svojoj kolumni.

19.00: (1,63) Spartak Moskva (3,80) Ahmat (5,70)

Sve je lakše kada su rezultati dobri. Spartaku nije krenulo idealno, izgubili su Moskovljani od Orenburga na premijeri sa 2:0, ali Stanković je još posle tog meča svima govorio da nema razloga za panikom i da se ekipa još traži. Već posle nedelju dana je bilo bolje, savladan je Himki sa 3:1.

Prve prave pohvale za svoj rad Rusi su Stankoviću dali posle pobede nad gradskim rivalom Dinamom u 1. kolu Kupa Rusije, poslednjeg dana jula. Spartak je, doduše kombinovan tim Policajaca, rutinski savladao sa 3:0, a potom je prošlog vikenda istim rezultatom bio bolji i od Krilja Sovjetova u prvenstvu.

Naredni Spartakov protivnik, Ahmat, još je bez pobede u prvenstvu ove sezone. Remizirao je sa Krasnodarom (1:1) i Orenburgom (0:0), a potom su Miroslav Bogosavac i saigrači doživeli debakl protiv Lokomotive (0:5).

Ipak, ranjena zver ume da bude opasna i ne treba unapred upisati bodove Spartaku. Uostalom, crveno-beli nisu savladali Čečene nijednom u prethodne dve sezone. Dvaput su odigrali 0:0, jednom 1:1, a poslednji njihov duel, u decembru prošle godine, završen je pobedom Ahmata sa 2:1.

RUSIJA 1 – 4. KOLO

Petak

Rostov – Rubin 1:1 (1:0)

/Glebov 14 – Daku 62pen/

Nižnji Novgorod – Himki 1:0 (1:0)

/Ožegović 18/

Subota

Lokomotiva Moskva - Dinamo Mahačkala 2:0 (1:0)

/Samošnikov 10, Morozov 64/

Orenburg - Akron 2:2 (0:1)

/Sakarhizan 48, Gorbani 61 - Savičev 45 pen, Danilin 64/

Zenit - Dinamo Moskva 1:0 (0:0)

/Glušenkov 55/

Krasnodar - CSKA Moskva 2:1 (1:0)

/Baši 45+1, Tomena 45+1 - Divejev 68/

Nedelja

16.30: (2,00) Krilja Sovjetov (3,35) Fakel (4,00)

19.00: (1,63) Spartak Moskva (3,80) Ahmat (5,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Dejan StankovićSpartak MoskvaAhmat

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara