Meleg, Stevanović, Kuzmanović, Srnić (©MN Press, ©AFP)
Meleg, Stevanović, Kuzmanović, Srnić (©MN Press, ©AFP)

Slobodni Srbi: Meleg, Stevanović, Kuzmanović, Srnić, Jovanović...

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.10.20. | 12:06

I mnogi drugi...

Fudbalska pijaca sinoć se zatvorila u brojnim zemljama širom Evrope. Ali, za one bez ugovora vremena još ima. U prethodnom tekstu osvrnuli smo se na najatraktivnije slobodne agente iz čitavog sveta, no svakog ljubitelja domaćeg fudbala mnogo više interesuje šta je sa srpskim igračima koji trenutno nemaju klub.

Uglavnom su na listi stariji, iskusnij igrači, no na njoj se našao i jedan znatno mlađi i samim tim skuplji fudbaler. Pa, krenimo od njega...

Izabrane vesti

ĐORĐE JOVANOVIĆ (21) – 725.000 evra

Svojevremeno je uz Dejana Joveljića važio za najtalentovanijeg srpskog napadača. Sa 26 nastupa u crno-belom dresu i svega svega 17 godina Partizan ga je prodao Lokerenu za 1.500.000 evra. Nije se nametnuo kao opcija u belgijskom klubu, baš kao ni u Kadizu pola godine kasnije. Usledila je pozajmica u Kartahenu, ali i tamo prilično mršav utisak, nakon čega je u finišu prelaznog roka klub iz Andaluzije odlučio da raskine ugovor sa srpskim napadačem. Još uvek je mlad, ima svega 21 godinu i dosta vremena da karijeru vrati na pravi put.

SRĐAN MIJAILOVIĆ (26) – 700.000 evra

Robert Prosinečki ga je promovisao u prvotimca Crvene zvezde u sezoni 2010/11, a potom ga sa sobom povukao u Kajzeri 2013. godine. Nakon isteka ugovora sa turskim klubom usledio je prelazak u Krila Sovjetov u zimu 2017. Posle sezone i po sklonjen je iz prvog tima kluba iz Samare, potom vraćen pola godine kasnije, da bi prethodne sezone odigrao 15 utakmica u ruskoj Premijer ligi, nakon koje su Krila Sovjetov odlučila da ne produže ugovor sa srpskim vezistom. Pre nekoliko dana je Borac iz Banjaluke pokazao interesovanje, ali još uvek nije došlo do realizacije transfera.

LAZAR ĆIRKOVIĆ (28) – 500.000 evra

Posle dve sezone u švajcarskom Lucernu nekadašnji defanzivac Rada i Partizana se u januaru preselio u Makabi iz Netanje, potpisavši ugovor na šest meseci sa izraelskim klubom. Postojala je mogućnost da se on produži na još dve sezone u slučaju da obe strane budu zadovoljne, ali očigledno da to nije bio slučaj, pa je Ćirković napustio redove kluba iz Netanje.

SLAVOLJUB SRNIĆ (28) – 475.000 evra

Nije dugo trajala Srnićeva epizoda na Kanarskim Ostrvima. Zvanično se završila juče, raskidom ugovora poslednjeg dana prelaznog roka, ali je još zimus Las Palmas pokušao da proda krilnog fudbalera, kojeg je Crvenoj zvezdi platio 300.000 evra. Navodno su se tada interesovali klubovi iz Istočne Evrope, ali do sklapanja bilo kakvog posla nije došlo.

MILAN MILANOVIĆ (29) – 400.000 evra

Za Crvenu zvezdu nije stigao ni da debituje. Sa nepunih 17 godina se preselio u moskovsku Lokomotivu, gde je ubrzo proglašen za najboljeg mladog igrača. “Namirisao“ ga je Palermo, potpisao ga šest meseci pre isteka ugovora, ali se na Siciliji nije naigrao. Tri puta se selio na pozajmicu, da bi 2016. ostao bez ugovora. Igrao je potom šest meseci za Pizu, nakon čega je godinu i po dana bio bez kluba. A onda polusezona u Željezničaru, da bi u prethodnoj sezoni za Triglav na 22 utakmice postigao čak sedam golova i upisao dve asistencije. Impresivno za štopera, međutim Triglav je kroz plej-aut ispao u niži rang, što je verovatno u velikoj meri uticalo da 29-godišnji defanzivac ne ostane u klubu.

ZDRAVKO KUZMANOVIĆ (33) – 325.000 evra

Poslednjih pet sezona, kako na pozajmici u Malagi i Udinezeu, tako i u Bazelu, povrede su mu značajno umanjile minutažu. U prethodnoj je odigrao svega pet utakmica za Bazel, nakon čega je švajcarski velikan, u kojem je i počeo karijeru, odlučio da raskine ugovor sa Kuzmanovićem. Iskusni vezista je na leto 2017. godine, a potom i 2018. bio velika želja Crvene zvezde, ali je posao zbog njegovih visokih primanja u Bazelu bio neizvodljiv.

NIKOLA GULAN (31) – 300.000 evra

Poslednji klub nekadašnjeg levog beka Partizana je baš kao i u slučaju Lazara Ćirkovića bio izraelski. Hapoel Haifa bio mu je deveti tim u živopisnoj karijeri. Gulan je kao talentovani omladinac napustio Partizan pre 12 godina i otišao u italijansku Fiorentinu. Tamo se nije nametnuo pa ga je Viola pozajmljivala Sampdoriju, Minhenu 1860, Empoliju i Kjevu. Potom je igrao za drugoligaša Modenu, kratko se vratio u Partizan i onda prešao u Majorku iz koje otišao u Muskron.

SLAVKO PEROVIĆ (31) – 250.000 evra

Završio je ovog leta misiju u Dinamu iz Bukurešta i postao slobodan igrač. Slavni rumunski klub je i pored silnih problema uspeo je da sačuva prvoligaški status, a bivši napadač Zvezde je tome doprineo sa šest golova na 17 mečeva. Iako je igrao dobro u dresu Dinama, Slavko Perović je imao velike probleme u glavnom gradu Rumunije. Pojedini ljudi iz kuba su govorili da ima problem sa srcem, i pored pozitivnih nalaza. Zbog zdravstvene afere propustio je nekoliko mečeva. Ranije tokom karijere igrao je za Obilić, Crvenu zvezdu, Srem, Napredak, Rad, kao i turske klubove Manisu, Alaniju, Denizli i Istanbulspor. Ipak, pitanje je u kakvom je zdravnstvenom stranju i da li će nastaviti igračku karijeru.

DEJAN MELEG (26) – 250.000 evra

Leta 2018. godine čekali su ga navijači Crvene zvezde. Doveden je kao kapitalac, ali na kraju nije imao značajniji uticaj na uspehe crveno-belih. Šampion Srbije ga je potom pozajmljivao Levadijakosu i u dva navrata Radničkom iz Niša, da bi ovog leta konačno raskinuo ugovor sa crveno-belima. Poslednjih dana prelaznog roka bosanski mediji su pisali da je Meleg velika želja trenera Borca iz Banjaluke Vlade Jagodića, ali do saradnje nije došlo.

ALEN STEVANOVIĆ (29) – 200.000 evra

Sa svega 18 godina preselio se u Inter i najavio da bi mogao da bude velika stvar. Međutim, ubrzo je usledila selidba u Torinu. Četvorogodišnji period u redovima Bikova uglavnom je provodio na pozajmicama, da bi konačno 2015. godine bez obeštećenja stigao u Partizan. Mršav učinak u crno-belom dresu uslovio je prelazak u japanski Šonan Belmare, a od septembra 2018. postao je slobodan igrač. Zbog problema sa povredama propao mu je transfer u bugarski Levski, zbog čega je potpisao za Vislu, u kojoj je nastupao do avgusta 2019. godine.

Evo još nekoliko zanimljivih imena…

IGRAČ, GODINE, TRŽIŠNA VREDNOST

Dušan Brković (31) – 300.000

Marko Tomić (28) – 300.000

Ognjen Krasić (32) – 250.000

Stefan Dimić (27) – 200.000


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara