Diogo Žota slavi gol (© Reuters)
Diogo Žota slavi gol (© Reuters)

Sija zvezda Dioga Žote, Francuzi neuhvatljivi u Maksimuru! Lukaku 43/45, samoubistvo Engleza (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 14.10.20. | 22:50

Dva gola Levandovskog i Poljaci su ispred Italijana i Holanđana

Kako Francuzi, tako Portugalci. Uverljivim septembarskim pobedama svetski i evropski prvaci otvorili su novo izdanje Lige nacija, u međusobnom duelu pre tri večeri na Sen Deniju pucali praznim puškama, ali da će, kad se opet sretnu za mesec dana u Lisabonu, odlučivati o putniku na završni turnir postalo je jasno posle mečeva četvrtog kola u Grupi 3 A divizije.

Navigatori su sa sigurnih 3:0 tukli Švedsku, Trikolori savladali Hrvatsku u Maksimiru 2:1 i matematički ostali nedostižni za rivale. Za četiri sedmice pitaće se za zdravlje junačko, da borbom prsa u prsa reše ko će među četiri najbolje selekcije ovog UEFA takmičenja.

Izabrane vesti

U reprizi finala Munduijala iz Rusija, Francuska je do pobede u Zagrebu stigla golovima Antoana Grizmana i Kilijana Mbapaea. Dešanov tim je bolje otvorio susret i poveo tako što je napadač Barselone zakucao loptu pod prečku, selekcija Zlatka Dalića propustila nekoliko izglednih situacija u prvom, da bi u drugom delu izjednačila drugim pogotkom Nikole Vlašića u tri dana, a bodove Galskim petlovima doneo Mbape na ubacivanje Luke Dinja. Neuhvatljivi su bili najbolji gostujući fudbaleri u glavnom gradu Hrvatske.

U drugom meču ove grupe, Portugalci su strahovali kako će izgledati tim bez Kristijana Ronalda (odsutan zbog virusa korona). Ispostavilo se da su dobili novu zvezdu na reprezentativnom nebu. Ime joj je Diogo Žota i na stadionu „Žoze Alvalade“ zasijala je tako silovito da Šveđani nisu mogli loptu da vide.

Novi fudbaler Liverpula kao šilo je prolazio kroz odbranu Skandinavaca, najpre namestio pogodak Bernardu Silvi, potom dao dva i selekciji Fernanda Santoša ponudio opciju više u napadu.

U Grupi 2 A divizije Belgijanci su na gostovanju u Rejkjaviku preboleli nesrećan poraz od Engleza minulog vikenda i posle poraza Gordi albiona na Vembliju od Danske (0:1) preuzeli prvo mesto na tabeli.

Junak pobede Crvenih đavola na Islandu (2:1) bio je Romelu Lukaku. Oni koji ga ne vole kazaće da podseća na šifonjer, da nije okretan, da ne traži prostor. Zaboraviće da je prvotimac Intera napadač koji daje golove. Uvek i svuda. Za državni tim ukupno 54 puta na 87 mečeva, taj podatak dobija na značaju ako se ima u vidu da je u poslednje četiri godine odigrao 45 utakmica za A selekciju i na njima bio strelac 43 puta. Odakle god da puca, lopta završi u mreži.

Nekad ni dva čuvara nisu dovoljna da ga zaustave, u šta su se uverili Islanđani već na početku meča, kad je izdržao na leđima celu odbranu i doveo goste u vođstvo, do kraja prvog dela iznudio jedanaesterac i realizovao ga. Za ukupno 14. pogodak u poslednjih 12 mečeva za tim Roberta Martineza.

Za to vreme, na Vembliju, Engleska je sama sebi pucala u noge. Revolver je uzao Hari Megvajer, sa dva žuta kartona još u prvom poluvremenu sam sebe izbacio iz igre, pa Dancima nije bilo teško da brojčanu prednost pretoče u rezultatsku i drugom uzastopnom pobedom se uključe u borbu za prvo mesto. Pobedu Danskoj doneo je Kristijan Eriksen sigurnom realizacijom jedanaesterca, posle faula Kajla Vokera nad Dilejnijem.

Engleska nije ličila na sebe. Iako su počeli i Markus Rašford i Hari Kejn, domaćin je duže od sat vremena bio bezopasan, tek u završnih pola sata zapretio preko mladog Mejsona Maunta (udarac glavom veziste Čelsija sjajno odbranio Šmajhel), pa je tim Gereta Sautgejta pretrpeo prvi poraz na svom tlu posle devet uzastopnih pobeda.

U jednom od derbija večeri, Italija je u Bergamu vodila pogotkom Luke Pelegrinija, ali je remi Holandiji doneo Doni van de Bek posle gužve u kaznenom prostoru Azura. Tom remiju najviše se obradovala Poljska, kojoj je put do pobede u Vroclavu nad Bosnom i Hercegovinom (3:1) otvorio Anel Ahmedhodžič crvenim kartonom u ranoj fazi meča. Takve poklone Robert Levandovski ne odbija, sa dva pogotka se centarfor Bajerna potpisao ispod slavlja kojim je Poljska izbila na čelo Grupe 1. Narednog meseca gostovaće Italiji i čekati Holandiju.

LIGA NACIJA A, 4. KOLO

Utorak

GRUPA 4

Nemačka - Švajcarska 3:3 (1:2)

/Verner 28, Haverc 55, Gnabri 60 - Gavranović 5, 57, Frojler 26/

Ukrajina - Španija 1:0 (0:0)

/Cigankov 76/

Sreda

GRUPA 1

Italija – Holandija 1:1 (1:1)

/Pelegrini 16 – Van de Bek 25/

Poljska – BiH 3:0 (1:0)

/Levadovski 40, 52, Lineti 45+1/

  

GRUPA 2

Engleska – Danska 0:1 (0:1)

/Eriksen 35 pen/

Island – Belgija 1:2 (1:2)

/Saevarson 17 – Lukaku 9, 38 pen/ 

GRUPA 3

Hrvatska – Francuska 1:2 (0:1)

/Vlašić 64 – Grizman 8, Mbape 79/

Portugal – Švedska 3:0 (2:0)

/B. Silva 21, Žota 44, 72/



LIGA NACIJA B - 4. KOLO

Sreda

GRUPA 1

Norveška – Severna Irska 1:0 (0:0)

/Dalas 68 ag/

Rumunija – Austrija 0:1 (0:0)

/Šof 76/

GRUPA 2

Škotska – Češka 1:0 (1:0)

/Frejzer 6/

Slovačka – Izrael 2:0 (2:3)

/Hamšik 16, Mak 38 – Zahavi 68, 76, 89/

GRUPA 3

Rusija – Mađarska 0:0

Turska – Srbija 2:2 (0:1)

/Čalhanoglu 57, Tufan 76 – Milinković Savić 22, Mitrović 49 pen/

GRUPA 4

Finska – Irsla 1:0 (0:0)

/Jansen 66/

Bugarska – Vels 0:1 (0:0)

/Vilijams 85/

LIGA NACIJA C - 4. KOLO

Sreda

GRUPA 1

Azerbejdžan - Kipar 0:0

Crna Gora - Luksemburg 1:2 (1:1)

/Ivanović 34 – Muratović 42, Sinani 86/

GRUPA 2

Estonija – Jermenija 1:1 (1:1)

/Sapinen 14 – Hovhanisijan 8/

Severna Makedonija – Gruzija 1:1 (0:0)

/Alioski 90+3 pen – Kvaračekila 74/

GRUPA 3

Grčka – Tzv. Kosovo 0:0

Moldavija – Slovenija 0:4 (0:3)

/Lovrić 8, Vučkić 37, 42, 55 pen/

GRUPA 4

Litvanija – Albanija 0:0

Belorusija – Kazahstan 2:0 (1:0)

/Jablonski 36, Juzepčuk 90+3/



tagovi

Romelu LukakuDiogo ŽotaRobert Levandovskireprezentacija PortugalaReprezentacija PoljskeFudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Hrvatskereprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija Holandijefudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara