Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Šest država spremno za krunisanje: Petrović protiv Tomovića, Mitroviću i Sergeju treba još bod

Vreme čitanja: 6min | sub. 11.05.24. | 14:32

Ove subote šampione bi mogli da dobiju Bugarska, Kipar, Saudijska Arabija, Ukrajina, Hrvatska, ali i Moldavija, u kojoj će Šerif posle devet godina po svoj prilici ostati bez titule

U nekoliko država u Evropi fudbalski šampionati su praktično već rešeni. Prvi su prvaka proglasili Velšani, TNS je odbranio tron, a ubrzo je Slovan iz Bratislave overio titulu u Slovačkoj, Karabag Agdam u Azerbejdžanu, pa je nedavno i Crvena zvezda osigurala prvo mesto u Mozzart Bet Superligi Srbije. Ove subote još šest država širom planete bi mogle da dobiju svoje šampione – Saudijska Arabija, Bugarska, Ukrajina, Kipar, Hrvatska i Moldavija.

Srpski reprezentativci Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić već su spustili po jednu ruku na titulu u Saudijskoj Arabiji. Al Hilal ima još četiri utakmice do kraja prvenstva, a potreban mu je samo još jedan poen da bi i definitivno ostao van domašaja drugoplasiranog Al Nasra.

Izabrane vesti

Realnu priliku da ga osvoji ima već ove subote od 17 časova, kada bude ugostio poslednjeplasirani Al Hazem. Ako slučajno izgubi, kroz šest dana nas čeka spektakl pošto će Mitrović i Milinković-Savić u narednom kolu gostovati baš Kristijanu Ronaldu i njegovom Al Nasru.

SAUDIJSKA ARABIJA 1 – 31. KOLO

17.00: (1,07) Al Hilal (11,0) Al Hazem (18,0)

17.00: (2,15) Al Raed (3,30) Al Tae (3,20)

20.00: (3,15) Al Šabab (3,35) Al Ahli Džeda (2,15)


Srbi će se naći u centru pažnje i na Kipru, gde je za ovu subotu zakazano poslednje kolo. APOEL i AEK iz Larnake su izjednačeni na vrhu sa po 72 poena, a upravo se oni sastaju od 18 časova. Čovek sa 22 nastupa za reprezentaciju Srbije Nenad Tomović će u Nikoziji predvoditi odbranu AEK-a, dok je u srcu veznog reda domaćina Radosav Petrović, koji je 44 puta predstavljao našu A selekciju.

Petrović je bliži tituli, pošto je APOEL-u dovoljan i remi. Tim iz Nikozije ima bolji međusobni odnos, dvaput je pobedio u Larnaki (3:0 u novembru i 2:1 u martu), dok je njihov prethodni susret na terenu APOEL-a završen 2:2.

Na suparničkim stranama se nalaze i dvojica nekadašnjih napadača Crvene zvezde. Član APOEL-a je portugalski internacionalac Tomane, koji je na 31 mečeva ove sezone postigao samo tri gola. Jedan od njih baš na prošlom susetu sa AEK-om, pogodio je za 1:1 i nagovestio preokret. S druge strane, rezervni napadač AEK-a je Ivan Tričkovski, legendarni makedonski fudbaler, kojem će ovo da bude poslednja utakmica u karijeri. Na 27 mečeva ove sezone 37-godišnjak je ostvario učinak od sedam golova i dve asistencije.

Tričkovski je za crveno-bele igrao u sezoni 2008/2009, posle čega je stigao na Kipar. Sa Zvezdom nije osvojio nijedan trofej, ali je zato bio prvak Makedonije sa Rabotničkim, Poljske sa Legijom i Kipra sa APOEL-om. Sada će probati da osvoji titulu i sa četvrtim različitim klubom.

KIPAR 1 – 36. (POSLEDNJE) KOLO

18.00: (6,50) Anortozis (4,20) Aris (1,45)

18.00: (2,30) APOEL (3,25) AEK Larnaka (2,95)

18.00: (1,70) Pafos (3,50) Omonija (4,80)

U Bugarskoj neće biti promene vladara, Ludogorec će osvojiti 13. uzastopnu titulu. Pitanje je samo kada, ove subote od 18.30 časova bi mogao da dođe do nje na najslađi mogući način – protiv direktnog konkurenta CSKA Sofije. Ostala su četiri kola do kraja, a Ludogorec ima 10 bodova više od drugoplasiranog CSKA. Dakle, remi mu je dovoljan da ostane van domašaja Armejaca.

Međutim, to mu ne bi osiguralo i matematički titulu, pošto u teoriji još uvek i Černo More može da stigne Ludogorec. Tim iz Varne je treći na tabeli sa 65 poena, 11 manje od aktuelnog šampiona, a u nedelju gostuje Levskom u Sofiji. Zato, za Zelene je najbolje da danas pobede na svom terenu i da više ne odlažu proslavu.

Nije se očekivalo da će Ludogorec tako lako da osvoji titulu, pošto je jesenas prolazio kroz ogromnu krizu. Posle loše odrađenog letnjeg prelaznog roka odigrao je slabo evropske kvalifikacije, doživeo je debakl i u Ligi šampiona, i u Ligi Evrope, pa je završio u Ligi konferencije. Tamo ga je u grupnoj fazi ponizio Nordsijalnd sa 7:1, posle čega je kompletna uprava ponudila ostavku. Dugo je trajala neizvesnost, navijači su podržali upravu i na kraju je jedina promena bila samo na klupi. Vratio je se Georgi Dermendžijev, sa njim je Ludogorec zaigrao daleko bolje i tokom prolećne polusezone je zabeležio 14 pobeda, remi i poraz na poslednjih 16 mečeva. Sa ukupnih 9:0 je u polufinalu Kupa Bugarske savladao Hebar i u finalu će igrati protiv Boteva iz Plovdiva, tima koji trenira Dušan Kerkez. Pre toga, cilj mu je da odbrani titulu.

BUGARSKA 1 (PLEJ-OF) – 32. KOLO

18.30: (1,50) Ludogorec (4,30) CSKA Sofija (6,50)

Najveću senzaciju donosi nam prvenstvo Moldavije. Verovali ili ne, posle devet godina Šerif iz Tiraspolja najverovatnije neće osvojiti titulu! Klub koji je ne tako davno pobedio Real Madrid u Ligi šampiona, te eliminisao Crvenu zvezdu i Partizan, dva kola pre kraja plej-ofa ima pet bodova manje od Petrokuba.

Mogu u Tiraspolju da krive glup sistem takmičenja moldavskog šampionata, jer posle prve faze takmičenja bili su ubedljivo prvi, sa šest bodova više od Petrokuba i Milsamija. Međutim, pred plej-of su svima obrisani bodovi, svi su krenuli sa nule, a Šerif je u prvih osam utakmica doživeo poraz i triput remizirao. Petrokub nije imao takve greške, ključna je bila utakmica odigrana 28. aprila kada je Petrokub kod kuće savladao Šerif sa 2:1 i stekao izvesno nedostižnu prednost na tabeli. Ove subote od 17 časova ima prvu meč loptu protiv Milsamija, a ako to ne uspe da reši u svoju korist u poslednjem kolu će ugostiti Zimbru, današnjeg Šerifovog protivnika.

MOLDAVIJA 1 (PLEJ-OF) – 9. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

15.00: Balti - Dačija

17.00: Milsami - Petrokub

19.00: Zimbru – Šerif

Veliki derbi igra se ove subote u Ukrajini. Tri kola pre kraja prvenstva Šahtjor iz Donjecka ima svoju prvu meč loptu. Odmeriće snagu od 17 časova sa najljućim rivalom Dinamom iz Kijeva, a ukoliko ga savlada obezbediće titulu.

Šahtjor ima četiri boda više i nalazi se u sjajnoj formi. Pobedio je na svakoj od poslednjih 13 takmičarskih utakmica, odnosno otkad je eliminisan iz Lige Evrope od strane Olimpik Marselja. U međuvremenu je izborio i plasman u finale Kupa Ukrajine, gde će 15. maja igrati protiv Vorskle.

Dinamo je poslednji kiks napravio početkom aprila protiv Čerkasija, kada je odigrao samo 1:1. Posle toga je vezao šest pobeda i podigao je formu na vreme za derbi. U prethodna dva kola je bio bolji od Veres Rivne sa 3:0 i Kolosa sa 5:0. Sada u Lavovu mora da pobedi, da bi ostao u igri za prvo mesto. U preostala dva kola Šahtjor igra sa Dnjeprom 1 i Žitomirom, dok će Dinamo odmeriti snagu sa Krivbasom i Ruhom iz Lavova.

U Šahtjoru nema srpskih fudbalera, ali je tu jedan fudbaler koji je do nedavno igrao u Mozzart Bet Superligi. Reč je o nekadašnjem beku Zvezde Irakliju Azarovu, koji je od odlaska iz Beograda odigrao 21 prvenstveni meč u Ukrajini i zabeležio dve asistencije. S druge strane, u Dinamu nema nijednog igrača koji je nastupao tokom karijere u našoj zemlji.

UKRAJINA 1 – 28. KOLO

14.30: (3,30) Obolon (3,20) Ruh Lavov (2,15)

17.00: (2,05) Šahtjor Donjeck (3,35) Dinamo Kijev (3,40)

Prvaka bi danas mogla da dobije i Hrvatska, s tim da je tu krunisanje najmanje verovatno. Zagrebačkom Dinamu je potrebno da se poklope dva rezultata da bi definitivno osigurao prvu poziciju. Za početak, potrebno mu je da od 17 časova Varaždin zaustavi Rijeku, a potom da na Maksimiru od 19.30 bude bolji od Osijeka.

Modri su u prošlom kolu, pre šest dana, savladali Rijeku na njenom terenu sa 2:1, pa sada imaju četiri poena više. Kako je do kraja prvenstva ostalo još samo tri kola, danas bi sve moglo i matematički da se završi.

HRVATSKA 1 – 34. KOLO

17.00: (6,75) Varaždin (4,20) Rijeka (1,50)

19.30: (1,37) Dinamo Zagreb (4,90) Osijek (8,50)



tagovi

Saudijska Arabija 1Bugarska 1Ukrajina 1Hrvatska 1Moldavija 1Kipar 1Sergej Milinković SavićAleksandar MitrovićNenad TomovićIvan TričkovskiRadosav Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara