Šerif Endijaje (©Starsport)
Šerif Endijaje (©Starsport)

Šerifova pesnica u bradu Partizanu: Zvezda sa kamatom naplatila osam godina patnje u Humskoj

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.09.24. | 20:54

Ubedljiva pobeda crveno-belih u 174. večitom derbiju

Partizan na istorijskom minimumu, Crvena zvezda na visini na kojoj dugo nije bila. Kaže tako pogled na tabelu, ista je priča i na terenu. Jasnu razliku u kvalitetu srpski šampion je u devetom kolu Mozzart Bet Superlige pretočio u ubedljivu pobedu nad ljutim rivalom, potukavši ga do nogu na njegovom terenu, tamo gde za pobedu nije znao više od osam godina. U 174. večitom derbiju velikih 4:0 (2:0) za tim Vladana Milojevića.

Godinama unazad je Partizan kaskao za večitim rivalom na tabeli, ali je tu razliku uspevao da učini nevidljivom u međusobnim susretima, posebno u Humskoj gde su navijači crveno-belih već zaboravili kako je pobediti. Nadale su se pristalice crno-belih da će ga taj fenomen derbija još jednom sačuvati kod kuće, da će izabranici Aleksandra Stanojevića uspeti da se izdignu iznad situacije i poput Milana u sinoćnjem Derbiju dela Madonina, zadati udarac gradskom rivalu onda kada to niko od njega ne očekuje. Umesto toga desilo se ono što je svih ovih nedelja delovalo neizbežno - dobio je pesnicu u bradu od Šerifa Endijajea, koji je het-trikom zauvek kupio Zvezdine navijače potpisavši najubedljivij trijumf crveno-belih u Humskoj.

Izabrane vesti

Sastavom nije, ali postavkom istog Vladan Milojević je iznenadio verovatno sve na stadionu. Budući da u timu nije imao dvojicu zdravih bekova, Zvezdin strateg odlučio se za formaciju sa trojicom štopera (Seol zaigrao u liniji sa Naserom Đigom i Urošem Spajićem) na šta u taboru domaćeg tima kao da nisu bili spremni. Dugo im je bilo potrebno da se pre svega naviknu na pozicije protivničkim igrača, a zbunjenost crno-belih gosti su iskoristili da u ranoj fazi meča došu do poseda i uspostave inicijativu, vrlo lako mogli i do vođstva već u petom minutu. Ipak, baš kao i na debiju protiv Napretka, Silas je na prokockao prvu priliku poslavši sa peterca povratnu loptu Šerifa Endijaja preko gola.

Početak je obećavao uzbudljiv derbi, ali ispostavilo se da je detalj iz petog minuta dao lažnu nadu svima da nas čeka vanredno sadržajna utakmica. I taman kada se činilo da će i navijači dva tima, na startu vrlo raspoloženi, utonuti u san zbog predstave njihovog ljubimca – penal! Andrija Maksimović, Zvezdin drugi najmlađi debitant u istoriji večitog derbija, "štiklom" je demonstrirao svu lucidnost što ga krasi ostavivši loptu na ivici šesnaesterca Timiju Elšniku, slovenački vezista uneo ju je u punom trku, a onda gađao dalji ugao po zemlji samo da bi ga Stefan Kovač u poslednjem trenutku izblokirao. Lopta je otišla u korner, Elšnik krenuo po nju da izvede udarac iz ugla ni ne pomišljajući da traži jedanaesterac, ali su se ubrzo oglasili arbitri iz VAR sobe i pozvali Novaka Simovića da pogleda ono što je promaklo svima na stadionu – da je doskorašnji vezista Čukaričkog rukom zaustavio udarac.

Čim je Simovića kako pokazuje na belu tačku, iako se od dolaska u Zvezdu nije hvatao penal, Endijaje je preuzeo odgovornost i načeo rivala onako kako je to u prethodnom kolu protiv Napretka uradio Bruno Duarte, kaznenim udarcem sa jedanaest metara. Kaznenim udarcem koji navijači Partizana nikako nisu mogli da svare, ali koji je značajno uticao na nastavak, jer je naterao domaćina da zaigra hrabrije, direktnije. I zaigrao je, štaviše, vrlo lako mogao da se odmah vrati u život.

Praktično u narednom napadu Gajas Zahid je pripretio udarcem sa distance (pravo u Omrija Glazera), desetak minuta kasnije i Bibars Natho, a između dva šuta Partizanovih legionara smestila se i najbolja prilika domaćeg tima na meču. Tada je Ibrahim Zubairu zavrnuo na drugu stativu nakon što je probio pored Pitera Olajinke, a Mario Jurčević glavom uzdrmao prečku.

I taman što je Partizan uspostavio inicijativu, Zvezda mu je sasekla krila. Treći minut nadoknade, ničija lopta na ivici kaznenog prostora crno-belih, prvi između dvojice protivničkih igrača do nje dolazi Maksimović i odlaže je za Silasa, koji iz prve ispod Mujakića pogađa "malu mrežu‘" Udarac od kojeg se Stanojevićevi puleni nisu oporavili ni posle petnaestominutne pauze.

Probao je strateg crno-belih sa dve izmene u poluvremenu da razdrma ekipu, da uvođenjem Goha možda ubrza igru svog tima, nije dobio ništa. Jasno su crveno-beli stavili domaćinu do znanja da bi ofanzivno opredeljenje moglo da se završi pogubno po njega. Maksimovićev zicer u uvodnim minutima drugog dela Jovanović je odbranio, ali ni dežurni spasilac Partizana nije mogao doveka da održava Partizan u životu i krpi baš svaku rupu koja bi nastala. A, bilo ih je.

Tako je Elšnik u 55. minutu iskoristio krater na protivničkoj polovini i došetao se do kaznenog prostora pre nego što je proigrao Endijajea, koji je po drugi put matirao Jovanovića, a samo deset minuta kasnije na centaršut rezerviste Jegora Pruceva zaokružio najbolju partiju u crveno-belom dresu i postao prvi fudbaler koji je postigao tri gola u večitom derbiju još od 1968. godine.


PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 0:4 (0:2)

/Endijaje 24 pen, 55, 65, Silas 45+3/

Beograd

Stadion Partizana

Sudija: Novak Simović

Žuti karton: Ilić, Mujakić, Đ. Jovanović (Partizan), Elšnik (Crvena zvezda)

Partizan (4-2-3-1): A. Jovanović - Filipović, Ilić, Mujakić, Jurčević (46. Antić) - Arijaga, Kovač - Zubairu (76. Trifunović), Natho (46. Goh), Zahid (56. Lazarević) - Kalulu (56. Đ. Jovanović)

Crvena zvezda (4-2-3-1): Glazer - Seol (83. Kanga), Spajić, Điga, Olajinka - Krunić, Elšnik - Silas (62. Milson), Maksimović (62. Prucev), Ivanić (66. Katai) - Endijaje (66. Duarte)


MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE - 9. KOLO

Subota

Čukarički - Jedinstvo Ub 2:1 (0:1)

/Tufegdžić 51, Vinisijus Melo 55 – Mitrović 17/

TSC - Novi Pazar 5:2 (0:0)

/Jovanović 49, Đakovac 52, Pantović 63, Stanić 67, Ćirković 68 – Antvi 65, Opara 83/

Napredak - Mladost 1:2 (1:2)

/Stoiljković 39 - Pejović 7pen, Andrić 24/

Nedelja

Radnički Niš - Spartak 3:2 (2:0)

/Stjuart 7pen, 11, Ivelja 86 - Babić 57, Ubiparip 82/

IMT - Vojvodina 0:3 (0:0)

/Seri 52, 69, Poletanović 65pen/

Železničar - OFK Beograd 0:1 (0:1)

/Vlajter 33/

Ponedeljak

Radnički 1923 - Tekstilac 1:0 (1:0)

/Mirčetić 8/

Partizan - Crvena zvezda 0:4 (0:2)

/Endijaje 24 pen, 55, 65, Silas 45+3/





tagovi

FK Crvena zvezdaŠerif EndiajeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara