Princ Mohamed bin Salman (Reuters)
Princ Mohamed bin Salman (Reuters)

Saudijski princ posle Njukasla kupuje i Inter!

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.12.21. | 10:07

Platiće Kinezima oko milijardu dolara

Inter će u novoj godini dobiti i nove vlasnike.

Sinoć su specijalizovani američki mediji za ekonomiju i finansije lansirali bombu: Arapi kupuju Inter za oko milijardu dolara!

Izabrane vesti

Priča nije nova jer se pominjala i pre nekoliko meseci, ali američki mediji sada tvrde da je ceo posao u završnoj fazi i da će u narednih nekoliko dana biti završena sva papirologija oko promene vlasništva. 

Ako je američka ekskluziva tačna, onda Inter prelazi u roke najmoćnijeg investicionog fonda na svetu. U pitanju je saudijski PIF fond, težak oko 400 milijardi evra iza kojeg stoje saudijska država i moćni princ Mohamed bin Salman. Pre nekoliko meseci su bili u centru pažnje kada su kupili engleski Njukasl za 409.000.000 dolara.

A sada su se namerili na veći klub i brend.

Dosadašnji Interov većinski vlasnik, kineska kompanija Suning je upala u ozbiljne probleme od početka pandemije korona virusa. Sve to se prenelo i na Inter koji je prošlu sezonu završio sa minusom od 320.000.000 evra, a trenutno svakog meseca gubi oko 15.000.000 evra. Letos je zbog toga klub napustio trener Antonio Konte, a finansijski su žrtvovani najbolji igrači Romelu Lukaku i Ašraf Hakimi. Inter poput većine italijanskih klubova vapi za novim investitorima i finansijskim injekcijama. Saudijci su osetili situaciju, počeli pregovore pre nekoliko meseci i izgleda da ih privode kraju.

Iako je Interov predsednik Stiven Džang pre nekoliko meseci demantovao sve spekualcije oko prodaje kluba, istina je da se poslovna imperija njegovog oca Đindong Džanga sve više ljulja i da moćni konglomerat Suning ima ozbiljnijih problema od finansiranja fudbalskih klubova. Uostalom, prošle godine su ugasili kineski klub Đengsu Suning koji je bio prvak države i prethodnih sezona dovodio brojna zvučna imena svetskog fudbala. Sada Kinezi očigledno moraju da odustanu i od Intera ali će makar zaraditi. Suning je većinski paket u vlasničkom udelu Intera kupio pre pet godina. Tada su za oko 68 odsto akcija kluba platili blizu 300.000.000 evra, a sada taj isti paket prodaju Saudijcima za skoro 900.000.000 evra.

Inače, saudijski princ Mohamed bin Salman je veliki ljubitelj fudbala ali i prilično ambiciozan sa planovima širenja saudijskog uticaja i kapitala na Evropu. Njukasl su već kupili, Inter im je blizu, a sledeće mete su Olimpik iz Marselja i jedan od velikih brazilskih klubova čije ime još nije poznato.


tagovi

Mohamed bin Salman

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara