Endrik (AFP)
Endrik (AFP)

Samo što je počelo, a Brazil i Argentina vise za Pariz (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.02.24. | 03:01

Endrik promašio penal, Gaučosi primili gol za izjednačenje u desetom minutu nadoknade

Evropljani kažu da ih fudbal na Olimpijskim igrama ne zanima previše i da je Svetsko prvenstvo centralni događaj „loptanja“. Latinoamerikanci rezonuju malo drugačije. Sve im je bitno. Ne postoje nevažna takmičenja i to se vidi po podatku da je su u 21. veku svi osvajači zlatnih medalja sa te strane Atlantika. Argentina je bila najbolja u Atini i Pekingu, Meksiko u Londonu, a Brazil u Rio de Žaneiru i Tokiju.

Vrlo lako bi moglo da se desi da Brazilci uopšte ne budu u prilici da brane odličje osvojeno u glavnom gradu Japana, a kako stvari stoje ni šanse Argentine nisu baš idealne. Sve zahvaljujući iznenađujućim rezultatima početnog kola završne faze kvalifikacija za Igre u Parizu. One se na teritoriji Južne Amerike održavaju u Venecueli, gde za preostala dva mesta iz tog dela sveta konkurišu četiri selekcije. U pitanju su Argentina, Brazil, Venecuela i Paragvaj, a posle uvodnog kola je jasno da ćemo gledati pravi sportski krkljanac u nastavku takmičenja.

Izabrane vesti

Razlog su poraz Brazila od Paragvaja (0:1) i nerešen ishod u vatrenom obračunu Argentine i Venecuele, praćen trostrukim isključenjem (2:2).

Prvi su razočarali Brazilci. I to njihova zvezda u nastajanju, Endrik. Budući fudbaler Real Madrida (kraljevski klub ga već kupi, a u Evropu se seli na leto) je bio tragičar susreta sa Paragajcima. Iako su mu namernuta najveća očekivanja, tinejdžer iz Palmeirasa se, izgleda, sa njima ne nosi baš uverljivo. Pri rezultatu 0:0, u 28. minutu nije iskoristio jedanaesterac (odbranio mu nogama golman Anhel Gonsales) i to je bio uvod u katastrofu aktuelnog olimpijskog prvaka. Uzdrmani Brazilci su primili gol u završnici prvog dela (strelac Perlata), a ni sa Endrikom na terenu u drugom ništa nisu napravili i sad strahuju.

Više od Argentinaca, jer njihov najveći sportski rival makar ima bod u džepu. Mogao je do sva tri u kontroverznom susretu sa domaćinom, međutim, u desetom minutu nadoknade, primio je gol iz diskutabilnog jedanaesterca u ionako napetoj utakmici - 2:2.

Sastav koji u ulozi selektora vodi Havijer Maskerano, a čiji je adut budući fudbaler Mančester Sitija, Klaudio Ećeveri, pokazao je psihološke amplitude, jer je uspeo da nadoknadi rezultatski zaostatak, od 0:1 stigne od 2:1, ali isto tako i tanke živce. To se videlo u završnici prvog poluvremena kad su zbog koškanja isključeni Barko i Ortega, da bi Lujan u nadoknadi zaradio još jedan crveni karton i tako odmogao ekipi, koja je poklekla iz penala u nadoknadi.

Najveći neprijatelj Argentini i Brazilu jeste raspored, koji će ih spojiti u trećem kolu. Biće to pravi derbi u kome lako može da ulog bude put u Pariz, jer samo dve ekipe sa ovog turnira će ugledati svetla Grada svetlosti.



tagovi

Olimpijske igreKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.kvalifikacije za Olimpijske igreEndrikHavijer MaskeranoFudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilafudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara