Pred početak beogradskog duela Partizana i Dinama u grupi Lige Evrope (Star sport)
Pred početak beogradskog duela Partizana i Dinama u grupi Lige Evrope (Star sport)

Samo da u Lublinu ne bude kao u Lubinu, ali neka bude kost u kost

Vreme čitanja: 6min | uto. 23.07.24. | 09:45

Miroslavu Vulićeviću, akteru prethodnog dvomeča Partizana i kijevskog Dinama iz Kijeva, osećaj govori da će biti dobro i nada se energičnom pristupu Stanojevićevog tima u Poljskoj

Osam godina kasnije i 444 kilometara dalje. U gradu koji ima L više nego prilikom Partizanove prethodne posete Poljskoj. Leta 2016. u Lubinu je ispao od Zaglebja u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a sad na istoku zemlje, u Lublinu, traži putanju koja bi ga usmerila ka Ligi šampiona.

Zahtevna misija, pošto se, zbog izgnanstva iz Ukrajine, naspram crno-belih nalazi kijevski Dinamo. A ni sa njim nemaju pozitivna iskustva, što dodatno otežava posao. Ionako se čini delikatnim posle spore vožnje tokom premijerne etape u Mozzart Bet Superligi i na mišiće izvojevane pobede nad Napretkom. Kad na to dodate skromnu igru, odijum navijača prema čelnicima, manjak poverenja u nedovoljno rekonstruisan tim, onda je razumljivo što početak nove međunarodne sezone ne prate velika očekivanja.

Izabrane vesti

U bilo kojoj drugoj situaciji bi se danima govorilo o napadu na Ligu šampiona, proučavale slabe tačke rivala, komentarisalo u javnosti dokle može ekipa Aleksandra Stanojevića, ali sve što se dešava u Humskoj i oko nje spustilo je prag očekivanja na nultu tačku. Po principu „ako bude“. Nekog velikog oduševljena što je Parni valjak opet u prilici da se bori za elitu nema.

Situacija nije ni izbilaza onoj iz 2017. kad su naslonjeni na osvajanje duple krune, Grobari danima projektovali dokle bi mogli njihovi izabranici. Bio je to period kad je takođe promenjen trener – samo iz drugačijih motiva nego ovog leta, jer je Marko Nikolić otišao iz srpskog fudbalaMiroslav Đukić stigao kao veliko ime, kad je stadion bio skoro krcat protiv Budućnosti i Olimpijakosa. Sve što neće biti naredne sedmice u revanšu sa Dinamom, doduše zbog kazne UEFA. Mada, i da je nema, navijači bi nastavili bojkot domaćih utakmica. Atmosfera nepoverenja...

Suprotno euforiji iz 2017, kad je Partizan ušao u grupu Lige Evrope i na osnovu obećanja tadašnjeg sportskog direktora Ivice Ilieva dočekao proleće.

Za sve je to bilo iznenađujuće“, podseća Miroslav Vulićević, kapiten tog tima, u osvit prvog meča drugog kvalifikacionog kola za Ligu šampiona (20 časova, TV Arena Premium 1, RTS 1). „Sa ove vremenske distance vidi se da smo ostvarili zapažen uspeh, završili ispred Jang Bojsa, godinama najboljeg tima Švajcarske, čak je i u toj konstalciji snaga dominantnog u grupi, ali smo ga nadvisili i onda kolo pre kraja otišli u Kijev da sa Dinamom igramo za prvo mesto. Tad se to komentarisalo ’pa, dobro’. A sad...“

U glavnom gradu Ukrajine srpski predstavnik je kapitulirao već u prvih pola sata, na kraju je bilo 4:1 za Dinamo, koji je nešto ranije, prilikom posete Beogradu pretvorio zaostatak 0:2 u trijumf 3:2.“

Ni mi nismo mogli da objasnimo šta nam se desilo. Stekli smo opipljivo vođstvo zahvaljujući Ognjenu Ožegoviću i Lenadru Tavambi, imali još jednu veliku šansu, da je lopta završila u mreži bilo bi 3:0 i realno bismo osvojili tri boda. Uzeli bismo ih i da smo imali navijače na tribinama (UEFA i tad zatvorila stadion, op. aut.), jer bi nam dali vetar u leđa i ne bismo poklekli. Ovako, iskusna ekipa poput Dinama je osetila krv, ubacila u brzinu više i porazila nas“.

Vulićević sa Radinom, Đorđem Jovanovićem, Miletićem i Pantićem u jesen 2017. protiv Dinama (MN Press) Vulićević sa Radinom, Đorđem Jovanovićem, Miletićem i Pantićem u jesen 2017. protiv Dinama (MN Press)

Vremena su se promenila. Iz sastava koji je tad igrao samo je jedan akter opet među crno-belima, povratnik Đorđe Jovanović (inače, Vulićevićev zemljak iz Leposavića), menjao je i Dinamo, međutim, u aktuelnom kadru ima čak šestoricu reprezentativaca Ukrajine, učesnika završnog turnira Prvenstva Evrope.

Baš zato sam navijao da Ukrajinci što duže ostanu u Nemačkoj“, šeretski će nekadašnji desni bek. „Čim je Dinamo proizveo toliko momaka za A selekciju znači da je posebno kvalitetan i ta činjenica jeste upozoravajuća za Partizan. S druge strane, ne zaboravite da se igra na neutralnom terenu i da je ovo Kijevljanima prvi takmičarski meč posle pripremnog perioda. Iz iskustva znam kako je kad igraš prijateljske utakmice, a kako kad su na programu one velikog značaja. Prelaz nije jednostavan, potrebno je da prođu bar dva susreta pre nego što se navikneš. Između ostalog i zbog toga verujem da crno-beli imaju šanse. Neki osećaj mi govori da će biti dobro“.

SEVERINA DAJE GOL ZA PARTIZAN, KVOTA 5,00

Navijači bi na ovom mestu pitali popularnog Vuleta da podbronije objasni stav, kad niko od Grobara nije zadovoljan početkom sezone.

Ne zaboravite da je novi stručni štab, da je promenjen deo ekipe, da su Šćekić i Kalulu imali sjajne šanse protiv Napretka u prvih pet minuta i drugačije bismo pričali da je Partizan tad poveo. Na osnovu onoga što sam video na treninzima i tokom pripremnog perioda, mogu da posvedočim da je drugačija energija, odgovorniji pristup obavezama. Naravno, svakom treneru je vreme ograničavajući faktor, ali verujem u Stanojevića. Još nešto: ne bih povlačio paralele između početka u našoj ligi i starta kvalifikacija za Ligu šampiona. Evropa budi nešto posebno kod svakog igrača. Zato Partizan ima šanse i siguran sam da će biti dobro“.

Aktuelni trener kadetske selekcije crno-belih sve više na utakmice gleda sa stručne, nego navijačke strane i zato je kompetentan da nagovesti domete viceprvaka države u Lublinu.

Opšte je poznato da Stanojevićeve ekipe, a naročito Partizan, jer tu daje emociju više, odlikuje energičan pristup. Shvatili ste i na osnovu izjave posle Napretka da „ne želi tralala igru, već da sve puca“. E, to očekujem da vidim u Poljskoj. Energičan pristup, kost u kost! Osim toga, odlikuje ga iskustvo vođenja evropskih utakimica, zna kako se ulazi u grupnu fazu, tu su i momci poput Šćekića, Natha, Saldanje, Markovića koji mogu da odigraju bitnu ulogu“. 

GOL IZ PENALA NA UTAKMICI DINAMO – PARTIZAN, KVOTA 3,50

Kako god da se završi meč u Poljskoj, odluka ko će na megdan Glazgov Rendžersu pašće naredne srede na Topčiderskom brdu.

Svaki rezultat osim poraza bi nas ohrabrio. Stanojević sigurno ima šta da ponudi i verovatno mnogi očekjuju da ne srlja, već čeka priliku, ali ko zna, možda se od prvog minuta Partizan nametne“, smeška se Miroslav Vulićević tokom razgovora za Mozzart Sport.

PATIMO NA DESNOM BEKU, ALI NE ZNAM ŠTA SE OČEKUJE...

Kako godine prolaze tako Grobari sve više cene Vulićevića. Dok je igrao bilo je i pozitivnih i negativnih opaski, ali se posle završetka njegove karijere crno-beli očigledno muče da pronađu desnog beka koji bi u kontinuitetu doneo mir.

Malo Partizan pati na toj poziciji, ali sam bio zadovoljan kako je Aleksandar Miljković odrađivao zadatke. Ono što sam od njega očekivao – ispunio je. Znam, imao je nedostatke... Da se ne lažemo, imao sam ih i ja, pošto ljudi ne shvataju da nije baš jednostavno biti bek u Partizanu. Ne znam šta se očekuje: da po 20 puta na utakmici centriramo i sve zatvorimo pozadi? Zaboravlja se da svaka ekipa ima brzonogo krilo koje jedva čeka da se umoriš i prođe te kad ti je u poslednjih 20 minuta duša u nosu“.

U aktuelnom prelaznom roku klub je angažovao čak dvojicu novih desnih bekova.

Nažalost, posle povrede Marka Živkovića. Biće potrebno i Milanu Lazareviću i Vukašinu Đorđeviću da se prilagode novoj dimenziji. Sigurno ih čeka kvalitetan rad, ako im je potreban neki savet – tu sam“, dobro je raspoložen Vulićević.

Kad bi takav bio i Partizan...

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 2. KOLO

Utorak

17.00: (1,32) Bode/Glimt (5,00) RFS (8,00)

17.30: (6,00) Panevežis (4,00) Jagijelonija (1,50)

18.00: (9,00) Linkoln Red Imps (4,70) Karabag Agdam (1,32)

19.00: (1,42) APOEL (4,10) Petrokub (7,50)

19.00: (1,15) Malme (7,50) KI Klaksvik (13,0)

19.30: (2,40) FCSB (3,25) Makabi Tel Aviv (2,80)

20.00: (1,65) Dinamo Kijev (3,70) Partizan (5,60)

20.00: (1,15) Ferencvaroš (7,00) TNS (15,0)

20.00: (12,0) Santa Koloma (6,75) Midtjiland (1,18)

20.30: (4,50) Lugano (3,50) Fenerbahče (1,75)

21.00: (9,50) Šamrok Rovers (4,80) Sparta Prag (1,30)

Sreda

19.30: (1,08) PAOK (10,5) Borac Banjaluka (17,0)

20.00: (1,40) Ludogorec (4,30) Dinamo Minsk (7,50)

20.15: (2,40) Celje (3,25) Slovan Bratislava (2,80)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Miroslav Vulićevićkvalifikacije za Ligu šampionaDinamo KijevFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara