Stadion Rozenborga (©AFP)
Stadion Rozenborga (©AFP)

Rozenborgova propast: Trofeji im nisu bili dovoljni, hteli su lep fudbal i sve uništili

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.07.24. | 11:13

Smenjivanje trenera Korea Ingebrigtsena usred sezone imala je dugoročne posledice na norveškog velikana koji je šest godina kasnije bliži ispadanju nego tituli

Kako jedan ishitren, nepromišljen potez uprave fudbalskog kluba može da ima katastrofalne posledice moći će u budućnosti da se izučava u školama na slučaju Rozenborga. Norveški velikan je imao sve, osvajao je konstantno trofeje, igrao grupnu fazu Lige Evrope… Poput Vase Ladačkog iz kultne pesme Đorđa Balaševića, na astalu je imao navek hleba, taman tol‘ko kol‘ko treba, al‘ je hteo mnogo više. Usred leta 2018. godine je otpustio trofejnog trenera Korea Ingebrigtsena i od tada kreće njegova propast koja je dovela do toga da je trenutno 26-godišnji šampion Norveške bliži drugom rangu nego osvajanju titule.

Prošlog petka je bilo tačno šest godina otkad je uprava Rozenburga pozvala Ingebrigtsena na sastanak i saopštila mu odluku da bude prekinuta saradnja. Posle četiri godine, tri osvojene titule i dva Kupa Norveške, odnosno samo nekoliko meseci pošto mu je FS Norveške dodelio nagradu za trenera godine, Ingebrigstenu je uručen otkaz.

Izabrane vesti

Da čitava stvar bude još bizarnija – samo dan posle pobede nad islandskim Valurom (3:1) u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, kojom je Rozenborg zakazao dvomeč sa Seltikom! Otkaz mu je verovatno bio odštampan još posle prve utakmice, poraza u Rejkjaviku od Valura sa 1:0, a to što je tim iz Trondhajma prošao dalje ništa nije promenilo. Objasnio je posle u medijima predsednik kluba Ivar Koteng da je pod Ingebrigtsenom igra bila previše defanzivna, da Rozenborg mora da igra više napadački i atraktivno. Brzo mu se to obilo o glavu…

Tražili smo šta možemo bolje, a verujemo da smo sa Koreom dostigli maksimum. Trener mora da ima tri kvaliteta, da bude profesionalac, lider i učitelj. Na sva tri polja želimo da se unapredimo“, kazao je Koteng.


19.15: (2,15) Rozenborg (3,50) Lilestrem (3,30)


Sa šefom stručnog štaba otišao je i pomoćnik Erik Hoftun. Tim je preuzeo direktor akademije, Holanđanin Rini Kulen, koji je priveo sezonu kraju. Seltik ga je eliminisao iz elitnog takmičenja, kasnije je preko Kork Sitija i Škendije stigao do grupne faze Lige Evrope. U prvenstvu je titula lagano osvojena, sa Ingebrigtsenom je već stečena dovoljna zaliha, a i tim je bio uigran, tako da nije bilo problema.

Ono što jeste bila katastrofa uprave – apsolutno nisu imali ideju koga žele da postave za trenera. U decembru Kulen se vratio da vodi akademiju, a ključevi ekipe su dati Ejriku Hornelandu. Sa njim je Rozenborg 2019. godine bio tek treći, imao je 16 bodova manje od šampiona Moldea, a u kvalifiakcije za Ligu Evrope se plasirao samo zato što je imao nešto bolju gol-razliku od četvrtoplasiranog Odd Grenlanda. U kvalifikacijama za Ligu šampiona stigao je do plej-ofa, u kojem je izgubio od zagrebačkog Dinama. Ponovo se našao u Ligi Evrope i još jednom nije prošao dalje od grupne faze. Doduše, to je bilo i poslednji put da smo Rozenborg videli u nekoj grupi.

Sledeća sezona bila je još lošija, Horneland je otpušten na leto, a zamenio ga je Trond Henriksen. Posle dva meseca i 14 utakmica i njemu je stigla zahvalnica, od 1. septembra trener je postao Age Harejde. Uz sve te promene Rozenborg je na kraju bio četvrti u ligi, opet jedva dovoljno za evropske kvalifikacije. Harejde je vodio Rozenborg i u njima, nije uspeo da eliminiše PSV Ajndhoven i to je bio kraj evropskim nadanjima, dok je u prvenstvu 2021. godine zauzeo tek peto mesto.

U sezoni koja se igrala tokom 2022. godine Harejdea je zamenio Kjetil Rekdal. Nasledio je slab tim, ali uspeo je malo da prodrma ekipu iz Trondhajma. Ne dovoljno da se bori za titulu, ali je barem ponovo izborena međunarodna scena. Rozenborg je bio treći u ligi.

Prošle godine rezultati su bili katastrofalni. Ekipa je bila još slabija nego sezonu pre, Rekdala je uoči kvalifikacija za Ligu konferencije zamenio Svajn Malen, ali Rozenborg je već u trećem kolu izgubio od škotskog Hartsa. Celoj Evropi je sada već bilo jasno – norveški velikan je u ozbiljnom kanalu. Da se vratimo na pesmu s početka teksta - Klonula mu samo glava, ko da drema, ko da spava. Kao potvrda toga, na kraju je zauzeo tek deveto mesto u prvenstvu.

I konačno dolazimo do nove sezone. Prvi put od Kulena na klupi se našao stranac, Šveđanin Alfred Johanson. Dobio je značajno podmlađen tim (prosek 23,1 godina), bez neke veće zvezde. Najbolji igrač i kapiten je Markus Henriksen, nekadašnji vezista Hal Sitija i AZ Alkmara. Čovek sa 58 nastupa u norveškoj reprezentaciji je jedini sa nešto većim inostranim iskustvom. Primera radi, glavni napadač Ole Seter (28) nikada u karijeri nije igrao izvan Norveške. Njegova rezerva Noa Žan Holm (23) je u sezoni 2022/2023 probao da se nametne Francuzima, bio je na pozajmici u Remsu, ali nije prošao i vratio se u Rozenborg.

Tribine stadiona Rozenborga (©AFP)Tribine stadiona Rozenborga (©AFP)

Johansonovi Trolovi su gori nego ijedni u novijoj prošlosti. Posle 14 kola imaju čak sedam poraza i tek su 11. na tabeli. Imaju samo tri boda više od Odd Grenlanda, koji je u zoni ispadanja, dok za liderom Bode/Glimtom zaostaju nedostižnih 19 poena! Došli smo do toga da se i fudbalski fanovi češu po glavi u neverici šta gledaju ove sezone.

Propast Rozenborga je prilično jednostavna da se objasni. Svakog od trenera kojeg su otpustili morali su da isplate, a nije ih bilo malo. U Evropi su rezultati bili loši i izostale su premije od UEFA, a kako u Norveškoj važi jasan sistem da se troši samo onoliko koliko se zarađuje – jasno je zašto su u Trondhajmu stegli kaiš. Pritom, napravili su još neke naizgled sitnije propuste, poput onog iz februara 2021. godine kada su Erika Botema pustili u Bode/Glimt bez obeštećenja kako bi smanjili troškove za plate. Mladi Norvežanin je u Bodeu eksplodirao, na 30 utakmica je postigao 15 golova i već u januaru 2022. godine je prodat Krasnodaru za 7.500.000 evra. Novac koji je mogao da završi u Rozenborgovoj kasi samo da je bilo malo više pameti…

Od kako je otpustio Korea Ingebrigtsena, preciznije od naredne sezone, Rozenborg nijednom nije završio prvenstvo iznad treće pozicije. U proseku je imao čak 22,6 poena manje i za 33,6 lošiju gol-razliku od šampiona (Bode/Glimta ili Moldea).

Ni Ingebrigtsenu ne cveta cveće od odlaska iz Rozenborga. Vodio je Ostende, APOEL i Bran, a od januara prošle godine je strateg drugoligaša Ranhajma. Sada je već davno prošlo vreme kada je Ingebrigtsen bio najbolji trener u Norveškoj, a Rozenborg najbolji klub...

NORVEŠKA 1 – 15. KOLO

Petak

Bode/Glimt – Odd Grenland 3:1 (1:1)

/Miklesen 12, Sjovold 53, Bjorkan 66 – Skjeldal 39/

Subota

Sarpsborg – Bran 1:1 (0:0)

/Mejster 90+1 – Hegebo 90+4/

Molde – KFUM Oslo 2:3 (1:2)

/Lovik 20, Ejkrem 65 – Hoset 22, Alisami 34, Humelvol-Nunjez 84/

Nedelja

14.30: (2,10) Stremsgodset (3,45) Tromse (3,50)

17.00: (2,60) Ham Kam (3,30) Fredrikstad (2,75)

17.00: (3,40) Havesund (3,50) Viking (2,10)

19.15: (2,15) Rozenborg (3,50) Lilestrem (3,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Norveška 1RozenborgLilestrem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara