Roko Komiso (©Reuters)
Roko Komiso (©Reuters)

Roko Komiso: Fudbal je bolestan! Mene prozivali kad sam prodao Kjezu, a sad ode za 12.000.000

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.09.24. | 12:20

Ko je tu bolje prošao, pita se prvi čovek Fjorentine

Nešto se tu dobro radi čim je Fjorentina u poslednje tri godine igrala tri finala, bez obzira na to što nijedan pehar nije uzela. Ali predsednik Roko Komiso podseća da Viola posluje u plusu, da je uspela da izgradi najmoderniji trening centar na skoro 26 hektara sa čak 12 terena, dva mala stadiona (kapaciteta 3.000 i 1.500 mesta), devet paviljona sa 116 kreveta za fudbalere... I sve to dok se oni najuspešniji, kako on kaže, dave u dugovima. Zbog svega toga kaže da je ceo fudbalski sistem u Italiji – bolestan.

I počinje sa stadionima, jer to što nije uspe da sagradi novi ističe kao svoj najveći neuspeh za ovih pet godina na mestu prvog čoveka kluba iz Firence.

Izabrane vesti

Igrali smo tri finala, nažalost izgubili, izgradili nov trening centar kome se svi divi, u vrhu smo tabele, tako da je ukupna ocena sigurno pozitivna… Imamo tu bolnu tačku, ali nažalost je fudbalski sistem u Italiji sraman, ne samo za nas, već za sve koji žele da investiraju”, počeo je Komiso u opširnime intervjuu za Gazeto delo Sport.

Priča je stara i ne tako jedinstvena. Stadioni su u vlasništvu gradova koji klubovima retko izlaze u susret kada žele da naprave svoj, istina, uz obavezu kuknjavu da im se zemljište maltene ustupi za džabe. Svaka priča ima dve strane. Komisova je…

Opštine su vlasnici svega i postave na hiljade granica koje na kraju blokiraju investiture koji su spremni za progres. Klubovi moraju da budu vlasnici stadiona, ne opštine. Mi za pet godina ništa nismo uspeli da pomerimo s mrtve tačke i to je moj najveći neuspeh za ovih pet godina. A proći će još”.

To ipak ne znači da Komiso zavidi konkurenciji u Italiji. Ne samo zato što je većina u istom sosu. Mnogi su u još gorem. Čak i oni najuspešniji.

Ne zavidim im, jer su do trijumfa stigli zahvaljujujući apsurdnim dugovima, koji su ih umalo odveli u bankrot i prebacili u ruke investicionih fondova koji nisu na njima vratili svoj novac. I dalje se pitam kako su neki uopšte dobili dozvolu da se takmiče u ovoj sezoni. Ja samo što nisam kupio Milan, uzeo ga je gospodin Li i svi znamo kako se to završilo. Šta ćemo sa Žangom u Interu? Niko više ne zna ni gde je. Onda Juventus, posle Ronalda, Eksor kompanija je morala da ubrizga 900.000.000 evra keša uprkos tome što su godišnje prihodovali 450.000.000, tri puta više od Fjorentine... Posle su hteli da vade fleke evropskom Superligom, nauštrb reprezentativnog fudbala. Sreća pa je taj projekat propao i fudbal je spasen”.

Jedan klub je ipak izuzetak.

Mi možemo da se poredimo sa Atalantom. Oni su imali i bolje rezultate od nas, ali je njihov projekat započet ranije. Ostalima ne zavidim”.

Nekima se čak i podsmeva. Recimo Juventusu kome je prodao Federika Kjezu, Dušana Vlahovića i Nika Gonzalesa zbog kojh je bio na udaru navijača

“Šta smo mogli da radimo kada je Juventus bio jedini klub koji je dolazio sa novcem? Za Vlahovića smo sklopili odličan posao, moj najvažniji u ovih pet godina. A pogledajte Kjezu. Čitam da je prešao u Liverpul za 12.000.000. Ja sam ga prodao za skoro 60.000.000 evra. I ko je tu napravio dobar posao? Roko ili neko drugi?”, zadirkuje Roko Komiso.


tagovi

Roko KomisoFederiko Kjeza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara