Milan Rodić (levo) u Bodeu (©FK Crvena zvezda)
Milan Rodić (levo) u Bodeu (©FK Crvena zvezda)

Rodiću neće biti lako: Bodeov Roben još diže formu

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.08.24. | 10:28

Za razliku od Crvene zvezde, prvak Norveške nije odložio prvenstveni meč i ove subote će ugostiti Sarpsborg (16 časova) pre puta u Beograd na revanš utakmicu plej-ofa za Ligu šampiona

Prošlog vikenda fudbaleri Bode/Glimta su odmarali kako bi spremnije dočekali plej-of za Ligu šampiona, ali ovog neće. Pre puta u Beograd, na revanš meč sa Crvenom zvezdom, prvak Norveške će ove subote od 16 časova ugostiti Sarpsborg u 20. kolu domaćeg prvenstva.

Trener Žute horde Kjetil Knudsen je u poslednjih nekoliko nedelja uglavnom kombinovao sa ekipom u prvenstvu, kako bi najjačim snagama napao plasman u elitno takmičenje. Odrazilo se to na rezultate u ligi, ima samo dve pobede u poslednjih pet kola (još dva remija i jedan poraz), ali uprkos tome Bode/Glimt je i dalje lider sa pet bodova više od drugoplasiranog Brana.

Izabrane vesti

Nema sumnje da će stručni štab na čijem čelu je Vladan Milojević sa velikom pažnjom da isprati današnji susret Bodea i Sarpsborga, kako bi probali da im pronađu još neku manu koju bi crveno-beli mogli da eksploatišu u sredu. Međutim, verovatno će i Knudsen ponovo probati da sakrije neke od aduta.

Biće posebno interesantno videti kakvu ulogu će nameniti Isaku Divbiku Mati, jednom od junaka pobede Bodea nad Zvezdom (2:1) u utorak na severu Evrope. Norvežanin finskog porekla, koji je ovog leta došao iz Groningena, bio je faktor iznenađenja na koji Milojevićev tim nije bio spreman, potpuno je uništio levi bok Zvezdine odbrane i naposletku je postigao prelep drugi pogodak. Međutim, nije još bio spreman za svih 90 minuta, a Matinim izlaskom, pogodilo se tako, Zvezda je prodisala i ubrzo preko Ognjena Mimovića prepolovila zaostatak i značajno sebi popravila šansu da se nađe među elitom.

16.00: (1,40) Bode/Glimt (4,80) Sarpsborg (7,75)

Mata je 22-godišnji levi bek, kojeg je Knudsen pretvorio u desno krilo. Targetirao je usporenog Milana Rodića čitavo prvo poluvreme, kasnije ni Jung Vu Seol nije uspeo da ga zaustavi, a u 62. minutu je pokazao svima u Srbiji koje je ova utakmica zanimala koliko je moćan kada ima loptu na levoj nozi. Lakim driblingom je sebi otvorio prostor za šut, a potom je precizno plasirao loptu u deo gola koji Marko Ilić nije mogao da dohvati.

Zapravo je samo ponovio ono što je radio u 3. kolu kvalifikacija protiv Jagjelonije, kada je takođe bio strelac. Dovoljno da zasluži hvalospeve i u norveškim medijima.

Potpuno su slomili Crvenu zvezdu posle pauze između dva poluvremena. Kao da sam gledao Arjena Robena u svojim najboljim danima. Da odigra tako na verovatno najvažnijoj utakmici ove godine za Glimt je neverovatno“, kazao je posle meča Jesper Matisen, penzionisani norveški fudbaler koji je svojevremeno igrao i za mladu reprezentaciju.

Posebna koincidencija što je Matisen podsetio na Robena, jer legendarni holandski ofanzivac je karijeru završio baš u Groningenu 2021. godine. Doduše, nije se pogodio sa Matom, Norvežanin je stigao u taj holandski klub na leto 2022, mada je tamo igrao kao levi bek.

U Bodeu je Mata od jula, tek je tu mesec dana, a još uvek nije odigrao nijednu utakmicu svih 90 minuta. U prvenstvu je ulazio isključivo sa klupe, dok je u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio starter tek protiv Jagjelonije. Sakrio ga je Knudsen lepo za Zvezdu, a na kraju se ispostavilo da je baš on napravio razliku u prvoj utakmici.

Odigrali smo dobru utakmicu. Malo je ostao gorak ukus jer nismo uspeli da pobedimo ubedljivijom razlikom od jednog gola, jer smo mogli. Biće teško u Beogradu, ali mislim da ćemo proći dalje“, rekao je Mata.

Moguće je da će Mata ponovo da odmara protiv Sarpsborga, a da ovog puta malo veću minutažu dobije povratnik u žuti dres Filip Zinkernagel. Nekadašnji krilni napadač Votforda, Notingem Foresta, Olimpijakosa, Standarda iz Liježa i Klub Briža se vratio u Norvešku baš pred meč sa Zvezdom, a zamenio je na terenu Matu baš od tog 66. minuta. Nije protiv crveno-belih odigrao preterano dobro, videlo se da mu nedostaje minutaža da bi se vratio u formu. Iskustvo 29-godišnjem Dancu svakako ne nedostaje.

Uprkos dolascima Mate i Zinkernagela, Bode/Glimt je ovog četvrtka produžio ugovor i sa Sondreom Serlijem, igračem koji takođe igra na poziciji desnog krila. Doduše, Serli može da se pomeri i levo, a protiv Zvezde u utorak je presedeo na klupi.

Osećaj zbog onoga što mi radimo je kao da pišemo bitan deo istorije. Pritom, mislim da smo tek na početku. Kada vidite ljude ovde, na ovom stadionu… To su divni ljudi za saradnju. Uživam u ovom okruženju i veoma sam srećan što ćemo nastaviti da sarađujemo“, poručio je Serli posle potpisivanja ugovora do leta 2027. godine.

NORVEŠKA 1 – 20. KOLO

Subota

16.00: (1,40) Bode/Glimt (4,80) Sarpsborg (7,75)

Nedelja

14.30: (2,10) Lilesterm (3,45) Tromse (3,50)

17.00: (2,95) Havesund (3,35) Fredrikstad (2,40)

17.00: (1,40) Molde (4,80) Hamkam (7,75)

17.00: (1,65) Sandefjord (4,00) Kristijansund (5,20)

17.00: (1,67) Viking (4,00) Stremsgodset (5,00)

19.15: (3,80) Od Grenland (3,50) Rozenborg (1,97)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bode GlimtSarpsborgNorveška 1FK Crvena zvezdakvalifikacije za Ligu šampionaIsak Divbik Mata

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara