©AFP
©AFP

Rizik koji se ne isplati Artjomu Dzjubi: Ako ostane biće rezerva u Zenitu

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.05.22. | 10:16

Klauzula automatskog obnavljanja ugovora neće biti aktivirana, a Piterovci će ponuditi novi sa pogoršanim uslovima

Aktuelno prvenstvo najlošije je za Artjoma Dzjubu po pitanju provedenih minuta na terenu od dolaska u Zenit, a "nadmašiće" i sezonu 2017/2018. kada je iskusni golgeter kod Roberta Mančinija išao na pozajmicu u Arsenal iz Tule i sakupio 1.690 minuta u oba tima tokom čitave sezone, piše Sport Ekspres. Ugledni sportski portal detaljno je analizirao protekli period kapitena kluba iz Sankt Peterbuga i napravio predviđanja za budućnost. Iz njih se može izvući nedvosmislen zaključak, koji glasi: Čak i ako produži ugovor i ostane u Zenitu, Artjom Dzjuba će izvesno biti rezerva u svom klubu.

Tim putem se uostalom već krenulo i u ovoj sezoni. Dzjuba je do dva kola pre kraja stigao do cifre od 1.490 minuta u dresu Zenita, pa čak i ako bude odigrao dva cela meča u naredna dva kola maksimalno će sakupiti 1.670 minuta. Pored toga, Artjom je ove sezone devet puta ulazio na teren kao rezerva, što predstavlja negativan rekord u poslednjih sedam sezona i može još da ga "popravi". U sezoni 2017/2018. osam puta je mečeve započinjao kao rezerva, a u sezoni 2019/2020 tri puta. U sezonama 2015/2016 i 2018/2019 Dzjuba nijednom nije igrao utakmicu kao rezerva, dok je u dve sezone (2016/2017 i 2020/2021) ulazio po jednom sa klupe.

Izabrane vesti

U aktuelnom prvenstvu, vremešni golgeter je postigao 11 golova, po čemu je treći u prvenstvu, ali bez prevelikih šansi da dostigne Hamida Agalarova iz Ufe, koji je postigao sedam pogodaka više. I pored toga Dzjuba je najproduktivniji napadač Zenita, pošto ima i šest asistencija, pa je tako učestvovao u 17 golova svog tima, za dva više od Ivana Sergejeva (10 golova, šest asistencija). Tri gola manje imaju Klaudinjo i Malkom.

Dzjuba iza sebe ima drastičan pad u formi, pošto je 10 od 11 golova u ovoj sezoni postigao od sredine septembra do sredine novembra prošle godine. Artjom nije postigao gol u prvih sedam prvenstvenih kola, kao ni u periodu od kraja novembra do početka aprila. Utisak nisu previše popravili ni golovi protiv Betisa u Ligi Evrope, te Kamaza u Kupu Rusije, gde se došlo do ukupnog skora od 13 golova na 37 mečeva u svim takmičenjima za Zenit, uz 10 asistencija.

Trener Sergej Semak redovno je branio svog kapitena na konferencijama za štampu, insistirajući na tome da Dzjubin niz nije katastrofalan.

"Dzjuba je u apsolutno normalnoj formi. Činjenica da ne postiže mnogo golova otvara temu novinarima, ali mene više zanima kako on radi, kako trenira", rekao je pre mesec dana Semak.

Sport Ekspres piše da ima dosta razloga za Dzubin objektivni pad. Prvi su godine, drugo su sve učestalije kritike javnosti i navijača, a treći je činjenica da su u klub zimus stigla dva ozbiljna napadača Juri Alberto i Ivan Sergejev, tandem koji se već sasvim dobro pokazao. Sergejev u proseku postiže 0,84 golova na 90 minuta igre provedenih na terenu, Dzjuba ima 0,66, a Alberto 0,54. Ipak, Brazilac je 13 godina mlađi, a Zenit je za njega platio Internasionalu 25.000.000 evra. Sergejev je postizao gol na četiri uzastopna meča, uključujući i u Kupu Rusije protiv Alanije, tako da je više nego jasno da će se oko njih graditi budućnost u napadu ekipe iz Sankt Peterburga.

(3,80) SPARTAK MOSKVA (3,60) ZENIT (1,95)

Zaključak Sport Ekspresa kaže da svi ovi faktori zajedno utiču na Artjomovu budućnost u Zenitu. Ako ostane Dzjuba rizikuje da postane zamena. Klauzula automatskog obnavljanja ugovora neće biti aktivirana, a Zenit će ponuditi novi sa pogoršanim uslovima. Ključna utakmica za njega mogao bi da bude derbi sa Spartakom u nedelju (15.30). Sve je to spremna da iskoristi Crvena zvezda koja Dzjubu vidi kao ključnog igrača za ulazak u Ligu šampiona. Takvu ulogu Dzjuba teško može da dobije u nekom drugom klubu.


tagovi

Artjom Dzjuba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara