Stadion Dinama iz Tbilisija (©Reuters)
Stadion Dinama iz Tbilisija (©Reuters)

Rivali Radničkog: Nikad slabiji Dinamo Tbilisi i Mornar sa nekadašnjim bombarderom Superlige

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.06.24. | 16:23

Crnogorci imaju i novopečenog reprezentativca koji je oduševio Roberta Prosinečkog

“Samo da ne bude Kluž”, bila je jedina želja u kragujevačkom Radničkom kada je skraćen spisak potencijalinih rivala na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencije.

I nije bio Kluž. Štaviše, čini se da je Radnički izvukao najbolju opciju. Pobednik duela između gruzijskog Dinamo Tbilisija i crnogorskog Mornara iz Bara će biti prvi evropski rival u istoriji kragujevačkog kluba.

Izabrane vesti

Gruzijski tim je objektivno veliki favorit u ovom dvomeču i najverovatniji protivnik Šumadinaca. Reč je o klubu bogate istorije. Najvećem sovjetskom klubu van prostora Rusije i Ukrajine. 

Dinamo Tbilisi je bio “uljez” koji je pravio najviše problema rusko-ukrajinskoj fudbalskoj hegemoniji u nekadašnjem SSSR. Od 54 titule prvaka, ruski i ukrajinski klubovi su podelili između sebe čak 50, ali Dinamo Tbilisi je uspevao da im pomrsi račune i dva puta postane prvak države. Jedan je od tri kluba (pored imenjaka iz Moskve i Kijeva) koji nikada nije ispao iz sovjetskog šampionata. I uz Dinamo Kijev je jedini sovjetski klub koji je osvojio evropski trofej.

Osvojili su 1981. godine Kup pobednika kupova, tako što su na putu do finala pobeđivali timove poput Fajenorda ili Vest Hema, a u finalu je pala i nemačka Karl Cajs Jena. Sve to sa isključivo gruzijskim fudbalerima u timu. Ista ta generacija koja je godinu i po dana ranije napravila čudo u Kupu evropskih šampiona i sa 3:0 pred 90.000 gledalaca eliminisala najslavniju generaciju Liverpula koja je dve godine unazad bila prvak Evrope, a već sledeće sezone je osvojila i treću evropsku krunu.

Otkako je Gruzija postala nezavisna država 1990. godine, Dinamo ja apsolutni gospodar tamošnjeg fudbala. Iako je prve tri od ukupno 19 titula nacionalnog šampiona osvojio pod imenom Iberija jer su lokalni moćnici hteli da raskrste sa komunističkim imenom Dinamo. Ipak, pod pritiskom navijača su ga vratili već 1992. Imao je Dinamo tada 10 uzastopnih titula, ali je onda moć počela da opada. Titule su počeli da osvjaju i Torpedo Kutaisi, Dinamo Batumi, Zastafoni… Umeo je Dinamo da čeka po četiri ili pet godina na titulu, ali je poslednjih godina opet zavladao i osvojio tri od poslednjih pet titula.

Hviča Kvarachelija dok je igrao za Dinamo (©Reuters)Hviča Kvarachelija dok je igrao za Dinamo (©Reuters)

Prošle godine je izgubio trku sa Dinamo Batumijem i završio sezonu sa tri boda manje, a ove mu ide još gore. Sezona u Gruziji je je trenutno u jeku s obzirom da se zbog klimatskih uslova igra kalenarski, a ne po sistemu jesen/proleće. Uoči početka EP je završeno 18. kolo, a Dinamo stoji jako slabo i zauzima tek peto mesto. Za liderom Dilom kasni čak 17 bodova i praktično je ispao iz trke za titulu. Imao samo pet pobeda u 18 utakmica i sve miriše na najgoru sezonu u istoriji, jer Dinamo nikada nije bio lošije plasiran od trećeg mesta u domaćem šampionatu. Ceh je platio španski trener Andres Karasko koji je smenjen pre desetak dana i prekjuče je na njegovo mesto postavljen Austrijanac Ferdinand Felhofer koji je nekada trenirao bečki Rapid. Možda to bude šok-terapija za najtrofejniji gruzijski klub pred poečtak evrokvalifikacija…

Dinamo Tbilisi je već decenijama srce gruzijskog fudbala čiji vrhunac gledamo ovih dana u debitantskom nastupu na Evropskom prvenstvu. Čak 14 od aktuelnih 26 reprezentativaca Gruzije na EP u Nemačkoj je poniklo u Dinamu iz Tbilisija, među kojima i prve zvezde Hviča Kvarachelija, Đorđi Mamardašvili, Saba Lobzandize, Đorđi Čakvetadze… Praktično sve što vredi u gruzijskom fudbalu je prošlo kroz Dinamo Tbilisi, ali trenutno je samo jedan reprezentativac Gruzije član Dinama. Golmanski veteran Đorđi Lorija (37) koji je letos stigao kao sloboan igrač iz Anortozisa. Dvojica aktuelnih reprezentativaca Gabrijel SIgua (18) i Anzor Mekvabišvili (22) su do prošlog leta bili članovi Dinama, ali je prvi letos prešao u Bazel za 700.000 evra, a drugi zimus u Univerzitateu iz Krajove za 750.000. Dobar deo tim je rasprodat u poslednjih godinu dana, klub je inkasirao skoro 4.000.000 evra od transfera, a nije uložio ništa. Rezultati su vidljivi… Okosnicu tima čine domaći igrači uz petoricu stranaca od kojih su su bitni igrači španski levi bek Kike Kadete, napadač iz Gvatemale Oskar Santis i francuski vezitsa Dominik Simon. Najbolji od domaćih igrača je kapiten Aleksandre Kananadze koji je bio na širem spisku reprezentacije i igra na poziciji štopera. Tu je još i nekilicina mladih reprezentativaca Hruzije…

MORNAR I NAJBOLJI STRELAC SCG IZ SEZONE 2001/2002

Ali, i to bi za Dinamo trebalo biti dovoljno da opravda ulogu favorita protiv crnogorskog Mornara. Klub iz Bara je debitant u Evropi pošto je na stogodišnjicu osnivanja završio kao drugoplasirani u crnogorskom šampionatu i izborio plasman u kvalifikacije. Mornar je posebno dobro odirgao drugi deo sezone u kojem je sakupio više bodova i od šampiona Dečića. Sportski direktor Mornara je bivši mladi reprezentativac Srbije i Crne Gore Mitar Novaković, a trener je Zoran Đurašković, nekadašnji bombarder luačnske Mladosti, Železnika, Sartida... Đurašković je rođeni Baranin, ponikao je u Mornaru. ali je zlatne godine karijere imao u šampionatima Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore. Igrajući za Lučance u sezoni 2001/02 je bio prvi strelac šampionata Jugoslavije sa čak 27 golova.

Prošlog leta je započeo trenersku karijeru u Mornaru i nasledio na klupi Andriju Delibašića i Srđana Radonjića. Prva zvezda ekipe je Demir Škrijelj, ofanzivni vezista kojeg smatraju najboljim diblerom u crnogorskoj ligi. Izabran je od strane kolega i za najboljeg vezistu lige, a kruna je bio poziv Roberta Prosinečkog u A reprezentaciju Crne Gore. Hrvatskog strunjaka su oduševili tehnički kvaliteti 26-godišnjeg veziste. Male su šanse da će Mornar uspeti da ga zadrži ovog leta jer se pominjao njegov transfer u Balkani.

U ekipi su još nekadašnji Partizanov bek Siniša Stefanović, ali i iskusni napadač Marko Ćetković koji je nekada nosio dres mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore, a kasnije i A tima Crne Gore. Tu je i srpski vezista Marko Đurišić koji je nekada igrao za Vojvodinu, Voždovac, Radnički Niš...

Mornar će biti autsajder u ovom dvomeču, ali nadu mu budi loša sezona Dinamo Tbilisija i uz ostanak Škrijelja bi mogao možda mogao do iznenađenja.


tagovi

Dinamo TbilisiMornar Bar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara