(Reuters)
(Reuters)

Rezervna opcija: Prestrojavanje u LE vodilo bi Partizan na Lugano ili možda Murinjov Fener

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.07.24. | 13:18

Zna se šta se dešava ako crno-beli ispadnu od Dinama iz Kijeva

Igrači, navijači i rukovodici bi, logično, voleli više Ligu šampiona, zbog atraktivnosti i zarade, imaće za šta da se bori Partizan u dvomeču sa Dinamom, ali ako ga Kijevljani eliminišu, ostaće mu rezervna varijanta za mesto u grupnoj fazi međunarodnog takmičenja. Samo što neće biti elitni fudbal, već u stazi koja vodi ka Ligu Evrope.

A prvi naredni rival na tom putu – podsećamo, pod uslovom da ispadne od Ukrajinaca – biće mu lošiji iz dvomeča Lugano (Švajcarska) - Fenerbahče (Turska) u okviru trećeg kvalifikacinog kola.

Izabrane vesti

Od ranije se znalo da crno-beli ne mogu na Krivbas kako bi se izbegla mogućnost da Ukrajinci igraju sa Dinamom, da bi tokom ponedeljka jutro izu konkurtencije ispali i Servet, kao i pobednik duela Rijeke i rumunskog Korvinula. Tako su u ćupu ostali pobednici sledećim dvomeča:

Trabzon (Turska) – Ružomberok (Slovačka)

Serkl Briž (Belgija) – Kilmarnok (Škotska)

Panatinaikos (Grčka) – Botev Plovdiv (Bugarska)

Utisak je da je u ovoj konkuneciji Partizan dobro prošao, jer bi mu bilo nezgodnije da je morao na vruće terene u Tursku ili Grčku, ovako će navijati da Žoze Murinjo na klupi i Dušan Tadić na terenu opravdaju ulogu favorita u odnosu na Lugano i tako pošalju Švajcarce u Beograd.

Desi li se da crno-bele put odvede u podnožje Alpa mnogim navijačima će se ukazati dešavanja iz dva prethodna okršaja Partizana sa švajcarskim klubovima. Tun je predstavljao mrlju, jer je 2013. zaustavio ekipu Vuka Rašovića ka grupnoj fazi Lige Evrope (1:0, 0:3), dok bi u Humskoj voleli da se reprizira Jang Bojs, pošto su u istom takmičenju imali za protivnika ekipu iz Berna, igrali 1:1 u gostima, savladali je kod kuće 2:1 i kolo pre kraja plasirali se u narednu fazu.

Sa Luganom se nisu sastajli, što i nije čudno, jer je u pitanju klub skromne tradicije u međunarodnim okvirima, mada je poslednjih godina počeo da diže standarde, što je rezultiralo plasmanom u Ligu Evrope (dvaput) i Ligu konferencije (jednom). Potvrda uspona stigla je pre nekoliko meseci u vidu vicešampionskog zvanja, jer je završio prvenstvo iza Jang Bojsa, ali ispred Serveta, Ciriha, Sent Galena...

Posle sjajne prethodne sezone, u kojoj je postigao 21 gol u svim takimičenjima, klub je napustio Žan Čelar. U transferu vrednom 2.000.000 evra Slovenac je prešao u Kvins park rendžers. Lugano mu još nije doveo zamenu, ali će to verovatno uraditi, jer je teško očekivati da se osloni na momka srpskog porekla, Borisa Babića, posle njegovih 436 minuta minule sezone i samo dva pogotka. U međuvremenu su angažovani: desni bek Matea Zanoti (Inter), portugalski centralni vezista Danijel dos Santos (Tun), štoper Antonios Papadopulos (drugi tim Borusije iz Dortmunda) i golman Dijego Mina (Tim Tikino).

Murinjo (Reuters)Murinjo (Reuters)

Ako se desi da Lugano napravi senzaciju i eliminiše Fenerbahče, a Partizan izgubi od Dinama, onda bi Parni valjak morao na crtu skupocenom turskom timu čija je glavna zvezda – trener. Velikan sa Bosfora još od 2014. nije osvojio titulu, međutim, sad je rešen da sruši Galatasaraj (iza koga je okončao poslednje dve trke, završnu sa samo tri boda manje) i doveo Žozea Murinja. Možda mu je karijera u padu, ali je i dalje – Murinjo. U Istanbulu su mu priredili fantastičan doček i jasno predočili šta se od njega traži, a i sam Portugalac je pojačao ekipu koju je zatekao.

Doduše, od bitnih igrača otišao je samo Miši Batšuajii to baš u Galatu, po isteku ugovora – dok je karijeru okončao Leonardo Bonuči. Umesto Belgijanca, novi špic Fenera trebalo bi da bude Jusef En Nesiri iz Sevilje sa kojim je dogovorena saradnja, dok je Edin Džeko i dalje tu, mada se očekuje da ode. Veliki adut žuto-plavih i ove sezone biće Dušan Tadić, pošto je premijernu ukrasio sa po 16 golova i asistencija. Moćan je to tim, sa Livakovićem, Šimanskim, Kentom, Underom

A dodatno pojačan tako što su stili Alan Sen Maksiman iz saudijskog Al Ahlija, Dženk Tosun iz Bešiktaša, dok je od Atletiko Madrida otkupljen Čenk Sojundžu.

Prvi mečevi trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope na programu su 8. avgusta, revanši sedam dana kasnije. U prvom meču naš predstavik bi bio domaćin.

Desi li se da Partizan prođe ovu stanicu, onda bi imao minimum grupnu fazu Lige konferencije, dok bi u suprotnom morao u kvalifikacije, koje su na programu krajem avgusta.


tagovi

Liga Evropekvalifikacije za Ligu EvropeŽreb za Ligu EvropeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara