Bilo bi lepo biti u Glazgovu
Bilo bi lepo biti u Glazgovu

Bolje nije moglo: Ako prođe Dinamo, Partizan za plej-of Lige šampiona protiv Rendžersa

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.07.24. | 11:54

Odlučio je žreb u Nionu

Kvalifikacije za Ligu šampiona kreću sutrašnjim okršajem sa kijevskim Dinamom, a ako sve prođe kako treba Partizan će ih nastaviti dvomečom protiv Rendžersa, odlučeno je današnjim žrebom u Nionu.

Uz sav respekt prema škotskom gigantu, bolje teško da je moglo, pošto su potencijalni rivali crno-belih bili su i češka Slavija Prag, austrijski Salcburg i francuski Lil. Bar na papiru, sve kvalitetniji timovi od viceprvaka Škotske.

Izabrane vesti

Sa istorijske tačke gledišta Rendžers je velikan. Kako u britanskim, tako i evropskim okvirima. U Škotskoj je osvojio 55 titula i po tome mu niko nije ravan, čak ni najveći rival Seltik, ima i pehar Kupa pobednika kupova iz 1972, dva učešća u finalima Lige Evrope (2008, 2022), kulturu učešća u grupim fazama UEFA takmičenja, pošto je još 2018. poslednji put ostao bez jeseni na internacionalnoj sceni. A onda je redovno igrao bilo Ligu šampiona, bilo Ligu Evrope i pre dva leta se domogao finala tog takmičenja, u kome je poražen od Ajntrahta, lošim izvođenjem penala u Sevilji.

Na tom put klub sa Ajbroksa je eliminisao Crvenu zvezdu u osmini finala, najviše zato što se oslonio na frenetičnu publiku, dobio sa 3:0 kod kuće, pa ga ni poraz u Beogradu (1:2) nije mnogo zaboleo. Od startera na stadionu „Rajko Mitić“ golman Alan Mekgregor se penzionisao, Kalvin Basi je prešao u Fulam, Džo Aribo je u Sautemptonu, Rajan Kent igra za Fenerbahče, Alfredo Morelos je prošlog leta napustio klub, da bi ovog Džon Lundstram postao član Trabzona, Glen Kamara zadužio dres francuskog Rena, dok Rajan Džek nema novi tim.

Tad je Rendžers s klupe predvodio Đovani van Bronhorst, da bi posle njega stigao Majkl Bil, a prošle sezone Filip Kleman. Pod komandom Belgijanca (ranije angažovanog u Klub Brižu i Monaku), Policajci nisu uspeli da ugroze Seltik, te su minuli šampionat završili sa osam bodova manje od prvaka države. Prema kvalitetu su daleko od tima kakav je na raspolaganju – i zahvaljujući ogromnoj energiji – imao Stiven Džerard kad je 2021. prekinuo devetogodišnju dominaciju Zelenih. Posle tog Seltik je osvojio još tri titule, mada ne toliko ubedljivo kao ranije, o čemu svedoči razlika u poenima: četiri, sedam i osam.

Osim Džeka i Lundstrama, Rendžers je u aktuelnom prelaznom roku ostao i bez Borne Barišića (Trabzon), Robija Mekroija (Kilmarnok), dok Kemar Ruf i dalje traži klub. Dovedena su šestorica pojačanja zasad, od kojih je najviše plaćen vezista Mohamed Diomande (5.000.000), a Grobari ga se sećaju po lošem, jer je prošlog leta bio član Nordsjelanda kad je danski tim pregazio Parni valjak; marokanski napadač Hamza Igamane doveden je iz Rabata za 2.360.000 evra; brazilski levi bek Žefte je stigao iz Fluminensea za 800.000 evra; bez obeštećenja su angažovani golman Liam Keli (28, poslednji klub Madervel), štoper Klindon Ensiala (20, mladi tim Milana) i centralni vezista Konor Baron (21, Aberdin).

Ako dođe do ovog susreta, onda će gostovati u Glazgovu na stadionu gde je prethodno bio decembra 2006, kad je u tadašnjoj UEFA ligi Evrope poražen 0:1.

TREĆE KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA

Staza šampiona

Linkoln Red Imps(Gibraltar)/Karabag (Azerbejdžan) - Ludogorec (Bugarska)/Dinamo Minsk (Belorusija)

Celje (Slovenija)/Slovan Bratislava (Slovačka) - APOEL (Kipar)/Petroklub (Moldavija)

Šamrok (Republika Irska)/Sparta Prag (Češka) – FCSB (Rumunija)/Makabi Tel Aviv (Izrael)

Malme (Švedska)/KI Klaksvik (Farska Ostrva) - PAOK (Grčka)/Borac Banjaluka (BiH)

Santa Koloma (Andora)/Midtjiland (Danska) – Ferencvaroš (Mađarska)/Nju Sejnt (Vels)

Panevežis (Litvanija)/Jagjeonija (Poljska) – Bode (Norveška)/RFS (Letonija)

Staza nešampiona

Slavija Prag (Češka) - Union Sen Žiloaz (Belgija)

Lil (Francuska) - Lugano (Švajcarska)/Fenerbahče (Turska)

Dinamo Kijev (Ukrajina)/Partizan (Srbija) - Rendžers (Škotska)

Salcburg (Austrija) - Tvente (Holandija)

Utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona na program su 6. i 7. Avgusta, dok su revanš mečevi zakazani za 13. avgust.

Ako bi crno-beli i tu prošli dalje onda bi plej-of za elitno takmičenje igrali 20 i 21, odnosno 27. i 28. avgusta. Ako bi ispali u trećem kolu direktno bi se plasirali u Ligu Evrope, koja će se, kao i Lige šampiona, od ove sezone igrati u izmenjenom formatu, sa 36 učesnika koji će se za pozicije boriti na jedinstvenoj tabeli.

Ukoliko bi ispali već od Dinama, onda bi išli u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a odatle već nema skakanja direktno u grupnu fazu Lige konferencije, tu se sistem ne menja, već bi do jeseni na međunarodnoj sceni morali preko plej-ofa.

Baš za sat vremena, crno-beli će ponovo na žreb, gde će dobiti potencijalnog rivala u trećem kolu kvalifikcija za Ligu Evrope. Tu bi crno-bele mogli da sačekaju…

Pobednici mečeva

Trabzon (Turska) – Ružomberok (Slovačka)

Serkl Briž (Belgija) – Kilmarnok (Škotska)

Panatinaikos (Grčka) – Botev Plovdiv (Bugarska)

Poraženi iz dvomeča

Lugano (Švajcarska) – Fenerbahče (Turska)


tagovi

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara