Fudbaleri Rijeke (©Reuters)
Fudbaleri Rijeke (©Reuters)

Revija evrogolova na Maksimiru: Abas i Drmić granatirali Dinamo, Mislav Oršić spasao šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.08.21. | 22:56

Golman Rijeke dao veštačko disanje Modrima i pogurao ih do boda. Eduok bombom pogurao Hajduk do prve ligaške pobede, Osijek kiksnuo u Gradskom vrtu

Kakav derbi? Strašan derbi! Dinamo - Rijeka 3:3. A, golovi sve lepši od lepšeg.

Revija evrogolova na Maksimiru. Ne zna se koji je od kojeg bio lepši. Opravdao je duel Dinama i Rijeke epitet derbija i opet se potvrdilo da su njihovi susreti prava poslastica i nešto najbolje što hrvatski fudbal može da ponudi godinama unazad. Počev od perioda kada je Rijeka bila najveći konkurent Modrima za titulu i jedini tim koji je nakratko skinuo večitog vladara sa trona.

Izabrane vesti

Međusobni dvoboji Zagrepčana i Riječana nikada ne razočaraju i one neutralne posmatrače ne ostavljaju ravnodušnima. Tako je bilo i ovoga puta. Da je Maksimir pun, kao što nije bio, ovacijama bi mogao mirne duše da pozdravi i maestralne golove fudbalera Rijeke. Bili su spektakularni. A, derbi u Maksimiru definitivno meč sezone do sada.

Umeo je Dinamo da napuni mrežu Rijeke, da velikom rivalu u ušima odjekuje petarda. Večeras je u Zagrebu bilo nekoliko lepotica sa obe strane, a prednjačio je Isah Abas. Momka iz Gane je Majnc prosledio na pozajmicu u Rijeku, nije se Abas naigrao na startu sezone, ali će Maksimir i Dinamo biti njegova prekretnica. Više nikoga neće čuditi ako ga Goran Tomić zacementira u startnoj postavi. Njegova praćka zlata je vredna. O golovima Abasa će se još neko vreme pričati.

Otvorio je Dinamo na vreme Rijeku i tada je celoj Armadi stala knedla u grlu. Rane od dve petarde na Rujevici su i dalje sveže. Dino Perić „otključao je sef“ tima iz zaleđa, ali nije mnogo vremena proteklo do prvi Abasove bombe. Prvi put je odapeo sa granične linije šesnaesterca i rasparao mrežu. Lovro Majer je bio snalažljiv, kaznio je plivanje golmana Labrovića u prazno i doneo Modrima novu prednost. A, onda novi projektil Isaha Abasa. Razdaljina nije bitna, samo da ima prostora.


I tu nije bio kraj. Samo je promenjen egzekutor. Armada s kvarnera je granatila Maksimir. Delovalo je da minicije ima na izvoz i da od Rijekinih nišandžija nema boljih. Josip Drmić je sa dva gola slomio otpor Istre na Rujevici, Dinamu je „zalepio“ golčinu. Iz okreta, pod prečku. Neodbranjivo.

Dva puta je vodio Dinamo, dva puta ispuštao prednost, otišao i u rezultatski deficit, ali je uspeo da se vrati u život preko Mislava Oršića. Golman Rijeke je Modrima dao veštačko disanje, digao ih je iz mrtvih i poklonio šampionu bod. Zaplivao je, kratko odbio loptu do Mislava Oršića, a heroj Zagrepčana protiv Totenhema bio je snalažljiv.


Ukus gorčine oseća se na Poljudu posle ispadanja iz evropskih takmičenja i debakla u Kazahstanu. Tobol je stavio Splićane na stub srama, ponovo se čitava Hrvatska nasmejala u lice Hajduku zbog evropskog brodoloma, a prvi ligaški trijumf uneće dozu mira u gradu podno Marjana. Biće potrebno da Bili u kontinuitetu beleže dobre rezultate kako bi se krah u kvalifikacijama u Ligi konferencija potisnuo u drugi plan, a pobeda protiv Šibenika prvi je korak – 1:0 (1:0).

Sve i svašta je probao Jens Gustafson, rotirao je napadače, menjao igračima u navali pozicije, i iz nekog nepoznatog razloga skrajnuo Samjuela Eduoka. Kada je bod počeo da tone, setio se Šveđanin napadača iz Nigerije koji se vratio sa pozajmice i potpisao novi povoljniji ugovor sa Hajdukom. I ko zna šta bi bilo – možda još jedan potop – da Samjule Eduok nije krenuo od početka.

Poljuda i Hajduka odavno se niko ne plaši, naročito ne polupraznog. Nije se uplašio ni Šibenik, krenuo je bolje, ali ga je presekao Samjuel Eduok. Polukontra Bilih, nigerijski napadaš šalje loptu na bok do Đerđa Lovrenčiča, a mađarski reprezentativni bek još jednom je potrdio da ga krasi odličan pregled igre i da je „zalutao“ u Split. Uočio je Nigerijca, odložio loptu na rub kaznenog prostora, a Samjuel Eduok raspalio po lopti. Pokazao je kakav top ima u levoj nozi.

I umesto da Hajduk krene po još jedan gol i nabilduje poljuljano samopouzdanje, odlučio je domaćin da se povuče na svom uporištu. Branio se od kluba iz susedstva, promašio poneku polušansu do poluvremena i izašao iz malog dalmatinskog derbija neokrznut. Ludom srećom, jer Hajduk će retko kada sa ovako klimavom defanzivnom linijom uspeti da sačuva svoj gol. Ovo je bio jedan od tih dana.

Najviše je profitirao splitski Hajduk. Podela bodova Rijeke i Dinama išla mu je u prilog, više ne zaostaje za Modrima, a zaostatak za Rijekom delimično je istoplje. Obradovao je Bile i Osijek, koji se neočekivao prosuo u Gradskom vrtu. Četa Nenada Bjelice osvojila je samo bod protiv Slaven Belupa - 0:0. Otkinuo je Slaven bodove Dinamu na premijeri, srušio je šampiona i pokazao da bi mogao svima da pomrsi konce, a već u trećoj rundi je pokvario planove Osječanima. Nikako nije mogao Osijek da probije bedem tima iz Koprivnice i na kraju je morao da se pomiri sa činjenicom da više nije besprekoran. Neporažen da, ali ne i sa devet bodova.

HRVATSKA 1 – 3. KOLO

Petak

Lokomotiva Z. - Hrvatski Dragovoljac 3:2 (1:1)

/Valentić 40ag, Milčićević 53, Kačavenda 80 - Veljača 14, Bagadur 87/

Subota

Istra - Gorica 1:2 (0:1)

/Bande 90+4 - Lovrić 19, Dijaj 67/

Nedelja

Hajduk - Šibenik 1:0 (1:0)

/Eduok 27/

Dinamo Z. - Rijeka 3:3 (2:3)

/Perić 9, Majer 33 - Abas 23, 38, Drmić 43/

Osijek - Slaven 0:0




tagovi

HrvatskaHrvatska 1HNLDinamo ZagrebHajduk SplitRijekaOsijek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara