Marko Nikolić, Luka Milivojević, Bogdan Planić i Paulo Souza (©AFP)
Marko Nikolić, Luka Milivojević, Bogdan Planić i Paulo Souza (©AFP)

Rekonstruisana Liga šampiona, da vidimo šta je ostalo iza Marka Nikolića

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.08.24. | 09:32

Šabab Al Ahli iz Dubaija otvara neko sasvim novo elitno takmičenje u Aziji gostovanjem Sepahanu u Iranu (utorak, 18.15)

Znate ono, kada izađete na test nespremni pa prepisujete od drugara iz klupe za kojeg ste sigurni da je više učio? E, tako je AFC, azijska kuća fudbala, prepisala od UEFA sistem takmičenja za Ligu šampiona, a da nije prvo ni pogledala kakav rezultat će da bude. Naravno, i u azijskom slučaju kao i u evropskom profitirali su samo bogati, dok će oni siromašni (a na najvećem kontinentu ih je mnogo) sreću tražiti na nekom drugom mestu.

Razlika je u tome što će u ovom novom, ligaškom sistemu, zapravo u AFC Ligi šampiona igrati manje ekipa nego prošle sezone. Umesto 32, kao do sada, učestvovaće 24 ekipe. Uz to, pristup kvalifikacijama je zatvoren za gotovo sve fudbalski manje države (spuštena rampa Indiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Jordanu, Bangladešu, Vijetnamu, Hongkongu, Filipinima, Omanu, Siriji i Indoneziji, koji su imali predstavnike u eliti prošle sezone).

Izabrane vesti

Postoje kvalifikacije, ali u njima će učestvovati samo tri ekipe sa zapadnog dela kontinenta i dve sa istoka. Konkretno, kvalifikacije će početi ovog utorka od 18.15 časova susretom Sepahana i Šabab Al Ahlija iz Dubaija u iranskom gradu Isfahanu. Pobednik tog meča ide u poslednju rundu kvalifikacija, protiv katarske Al Garafe, a ko trijumfuje u tom duelu zakazanom za 13. avgust biće poslednji, 12. učesnik Zapadne konferencije Lige šampiona. Na istoku je situacija još jednostavnija, kineski Šandung i tajlandski Bangok Junajted igraju takođe 13. avgusta jedan meč za plasman u elitu.

Susret koji će Šabab Al Ahli odigrati danas biće prvi od kako je promenjen šef stručnog štaba. Sa Markom Nikolićem je raskinuta saradnja posle sezone bez velikog trofeja, srpski strateg je otišao u CSKA Moskve, a u Dubaiju ga je zamenio Paulo Soza.


18.15: (2,25) Sepahan (3,25) Šabab Al Ahli Dubai (3,05)


Još uvek bivši trener Salernitane, Flamenga, Bordoa, Bazela, Lestera i reprezentacije Poljske nije pravio neke velike promene u timu. Praktično, svi koje je Nikolić prošle sezone selektirao su tu, uključujući i srpske internacionalce Bogdana Planića i Luku Milivojevića. Soza je doveo samo jedno zvučno pojačanje, doskorašnjeg napadača Bajer Leverkuzena Sardara Azmuna za 5.000.000 evra. Splet okolnosti je takav da bi 29-godišnji Iranac mogao da debituje za vicešampiona Ujedinjenih Arapskih Emirata danas baš protiv svog matičnog kluba Sepahana, u kojem je prošao kompletnu omladinsku školu.

Soza ima na raspolaganju paklen napad, pored Azmuna tu su Brazilac Mateusao, Šeikna Dumbija iz Malija i Izraelac Munas Dabur, koji je svojevremeno bio želja Crvene zvezde. Šabab Al Ahli ima čak 17 stranaca na platnom spisku, a veliku većinu čine Brazilci (Kauan Santos, Gustavo, Juri Sesar, Giljerme Bala, Renan, Kajke Kampos…).

Do nedavno AFC je imao jedno pravilo koje je drastično razdvajalo azijski i evropski fudbal – dozvoljen broj inostranih fudbalera u svim takmičenjima. Dugo klubovi nisu mogli da imaju više od pet stranaca, čime su se štitili domaći igrači, pošto je prvenstveni cilj bio da se razviju lige u Aziji kako bi reprezentacije bile konkurentnije Evropi i Južnoj Americi. Međutim, poslednjih godina države na Bliskom istoku, ponajviše naravno Saudijska Arabija, počele su da ulažu ogroman novac da privuku što kvalitetnije strance iz drugih krajeva sveta. Naravno, Saudijcima više ne odgovara pravilo o strancima, prošle sezone je pomerena lestvica na dozvoljenu šestoricu, a ove je pod pritiskom AFC u potpunosti ukinuo pravilo i sada svi mogu da koriste koliko god hoće inostranih igrača.

To naravno favorizuje one najbogatije, pre svega sa zapada. Na istoku, Japanci i Južnokorejci i dalje se oslanjaju na svoju školu, ali moguće je da će pod pritiskom Saudijske Arabije, UAE i Katara oni takođe morati malo da promene transfer politiku.

(©AFP)(©AFP)

Čisto poređenja radi, Šabab Al Ahli ima 17 stranaca, a njegov današnji protivnik Sepahan samo jednog – vezistu reprezentacije Burkine Faso Brajana Daba, nekadašnjeg igrača Fjorentine i Arisa. Svi ostali su domaći igrači, a od njih šestorica su se našli na poslednjem okupljanju reprezentacije Irana u junu (golman Pajam Nijazmand, defanzivci Amin Hazbavi i Arija Jusefi, vezni fudbaler Džavad Hoseinedžad kojeg je htela ovog leta Crvena zvezda, te napadači Džavad Agaejipur i Mehdi Limuči).

Pre početka kvalifikacija poznate su 22 od 24 ekipe koje će igrati u Ligi šampiona. One su taj status stekle kroz domaća takmičenja prošle sezone, a biće podeljeni u dve grupe, zapadnu i istočnu. Azijski kontinent je jednostavno previše velik da bi mogli da se takmiče međusobno svi timovi pre finala.

U obe divizije će se, baš kao u evropskoj Ligi šampiona, odigrati osam kola pre nego što se na osnovu poretka na tabelama odrede putnici u nokaut fazu. Po osam najboljih igraće šesnaestinu finala.

U Zapadnoj diviziji igraće aktuelni prvak azije Al Ain, Al Vasl (UAE), Al Hilal, Al Nasr, Al Ahli Džeda (Saudijska Arabija), Al Sad, Al Rajan (Katar), Persepolis, Esteglal (Iran), Pahtakor (Uzbekistan) i Al Šorta (Irak). Na istoku gledaćemo Visel Kobe, Kavasaki Frontejl, Jokohamu Marinos (Japan), Ulsan, Pohang Stilers, Gvandžu (Južna Koreja), Šangaj Port, Šangaj Šenhua (Kina), Buriram Junajted (Tajland), Central Koust Mariners (Australija) i Džohor DT (Malezija). Ligaška faza počinje već sredinom septembra, isto kao u Evropi, a finale je zakazano za 4. maj i igraće se u Saudijskoj Arabiji.

KVALIFIKACIJE ZA AFC LIGU ŠAMPIONA - 1. KOLO

Utorak

18.15: (2,25) Sepahan (3,25) Šabab Al Ahli Dubai (3,05)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Azijska liga šampionaŠabab Al AhliSepahanLuka MilivojevićBogdan Planić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara