Karim Benzema (©Reuters)
Karim Benzema (©Reuters)

Real zbog Benzeme konačno zaboravio na Ronalda

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.12.20. | 16:56

Francuz je uspeo da popuni rupu koja je nastala odlaskom portugalske gol mašine

Otišao je Kristijano Ronaldo iz redova madridskog Reala leta 2018. godine, nakon fantastičnog niza od tri vezane titule u Ligi šampiona. Iznenadio je mnoge kada je podigao sidro i zaputio se u Juventus u transferu teškom preko 100.000.000 evra. Napustio je tog leta Santijago Bernabeu i tvorac istorijskog uspeha - Zinedin Zidan. Ostalo je pitanje ko će nadomestiti učinak portugalskog golgetera od 451 pogodaka na 438 nastupa u kraljevskom klubu. Taj teret je uspeo da iznese Karim Benzema.

Jasno, neće Francuz uspeti da postigne količinu pogodaka koju je Kristijano postigao, činjenica da je Portugalcu za rukom pošlo da postiže više od jednog gola u proseku po meču je prosto neverovatna, ali je 32-godišnji napadač ipak uspeo da popuni rupu koja je nastala njegovim odlaskom i da se iskristališe kao ubedljivo najbolji strelac ekipe nakon Ronaldove ere.

Izabrane vesti

Nisu u Madridu ni slutili da će bivši fudbaler Liona biti taj golgeter koji im je potreban, pokušali su zato na transfer pijaci da pronađu adekvatno rešenje. Verovali su da bi Nejmar mogao da bude njihov čovek, ali nije bilo realno dovesti Brazilca iz Pari sen Žermena. Liverpul nije ni pomišljao da pusti Mohameda Salaha, dok je Hari Kejn bio preskup. Totenhem je zahtevao oko 200 miliona evra, pa u kraljevskom klubu nisu bili spremni da izdvoje rekordnu sumu za igrača koji bi potencijalno mogao da ima problema u privikavanju na novu sredinu. Teret je spao na Benzemu, Gereta Bejla i Marka Asensija, za koje se verovalo da bi mogli da nadomeste Ronaldovih 50 golova u sezoni. Malo je reći da nisu ispunili zadatak tokom prve takmičarske godine, u kojoj su Madriđane sa predvodili Julen Lopetegi i Santijago Solari, da bi se u finišu, devet meseci nakon rastanka, Zinedin Zidan vratio da gasi požar.

Dobio je Zizu dva velika ofanzivna pojačanja pred sezonu 2019/20, Florentino Perez je izdvojio 115.000.000 evra za dugogodišnju želju Edena Azara i 63.000.000 evra za talentovanog reprezentativca Srbije Luku Jovića. Belgijanac je na početak priprema došao potpuno nespreman, sa viškom kilograma, povrede su se nizale jedna za drugom, pa je postigao tek jedan pogodak na 22 nastupa u debitantskoj sezoni. Jovića su povremeno takođe mučile povrede, stekao se utisak i da mu francuski stručnjak ne veruje previše, te je Srbin okarakterisan kao promašena investicija sa dva postignuta pogotka na 27 takmičarskih nastupa. Benzema je sa druge strane sa 27 golova pokazao da Zidan može da se osloni na njega, pa je osvojena titula u Primeri, kao i Superkup Španije - odličan rezultat nakon brojnih turbulencija.

Gde je Karim Benzema stao prošle sezone, nastavio je u tekućoj, postigao je 10 od 33 gola Reala na 19 utakmica, gotovo trećinu. Nakon vezanih poraza od Alavesa i Šahtjora svi su u klubu bili na žestokom udaru kritika, činilo se da bi i Zidan mogao da bude smenjen, ali ponovo su Los Blankosi pokazali šampionski mentalitet. Vezali su četiri strašno važne pobede, savladali su su Sevilju (1:0), potom Menhengladbal u Ligi šampiona (2:0) i tako obezbedili prvo mesto u grupi zahvaljujući pogocima 32-godišnjeg napadača. Došao je na red gradski derbi sa Atletikom, Benzema se tu nije upisali u strelce, ali je sigurno bio važan faktor u pobedi nad Jorgandžijama (2:0). Kao šlag na tortu usledio je trijumf nad večito neugodnim Atletik Bilbaom (3:1), Benzema je ponovo bio dvostruki strelac.

Španski As je pedantno izvukao statistiku i došao do sledećeg podatka, Karim Benzema je u drugoj Zidanovoj eri krivac za veći procenat golova Reala nego što je to Ronaldo bio tokom prve Zizuove epizode u klubu. Učinak Kristijana Ronalda tokom prvog mandata francuskog stručnjaka bio je 112 od 393 pogotka kraljevskog kluba (28%), dok je Benzema u Zidanovom drugom mandatu postigao 44 od 148 golova Madriđana (29%). Za nešto više od dve godine izrastao je od Ronaldovog pomoćnika u prvu violinu Los Blankosa i jednog od najboljih napadača u Evropi, Zinedin Zidan ga je nedavno smelo nazvao i najboljim francuskim napadačem svih vremena.

"Za mene je Karim najbolji napadač u istoriji Francuske. U Madridu je odigrao više od 500 utakmica, njegove brojke govore za sebe. Nemam dilemu da je najbolji", izjavio je trener madridskog Reala.

Karim nastavlja da oduševljava, sa godinama je sve bolji, a nedavno je i zlatnim slovima upisao svoje ime u istoriju kluba iz Madrida, preskočio je Roberta Karlosa i zauzeo prvo mesto na listi stranaca sa najviše nastupa za slavni klub iz španske prestonice. Odigrao je 529 mečeva, postigao je pritom 257 golova i zabeležio 138 asistencije, a ugovor sa klubom mu ističe na leto 2022. godine, pa je jasno da će istorijske brojke dodatno popraviti. Ipak, kako je Ronaldo imao njega uz sebe, čini se da je sada Benzemi potreban jedan partner u napadu Reala, kako bi njegove blistave partije bile pretočene u srebrninu. Za to mesto konkurišu Luka Jović, Vinisijus Žunior, Rodrigo, Asensio i Eden Azar, dosad ipak nisu bili na potrebnom nivou.


tagovi

Luka JovićZinedin ZidanKristijano RonaldoKarim Benzema

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara