Radnički i Bamidele – da li je „poklonjen“ Vojvodini i da li je Sejduba Suma moguća zamena?

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.07.24. | 14:52

Zašto nije prihvaćena izdašnija ponuda Astane i kolike su šanse da nekadašnji as Partizana nakon Novog Pazara zaigra na Čairu?

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Očekivalo se da bude možda i najveća prodaja u istoriji kluba (dosadašnji rekord predstavlja transfer Nikole Štulića u Šarloa za 750.000 evra – mada je i od tih para Radnički morao Partizanu da prosledi 30 odsto). A onda je sa Čaira stigla jasna poruka: Bamidele ne ide nigde!

Izabrane vesti

Za samo 24 sata sve se okrenulo za 180 stepeni. Niti je ostao među Nišlijama (formalnosti ga dele od potpisa ugovora i zvanične promocije u Vojvodini), niti će Radnički od nigerijskog krilnog napadača prihodovati neku kapitalnu sumu. Nije 300.000 evra, koliko navodno iznosi transfer, za bacanje, ali u eri u kojoj više od polovine superligaša iza sebe ima prilično sveže milionske prodaje, očekivalo se da će niški klub zaraditi najmanje svotu koju je za Delea svojevremeno Estoril platio Spartaku iz Trnave - 500.000 evra.

Nezadovoljstvo niške fudbalske javnosti podebljava glasina da je upravo toliki iznos obeštećenja Radničkom ovog leta nudila Astana, a Bamidele, eto, za manje para, pojačava konkurenta iz domaćeg šampionata, u čije redove je pre šest meseci prešao i tada najbolje ocenjeni golman u ligi - Dragan Rosić. Ne tako davno, Radnički je tri puta u pet sezona bio bolje plasiran od Vojvodine na kraju prvenstva, pobeđivao je u serijama, a sada se odnos snaga, i na terenu i van njega, drastično promenio.

Naposletku, pošto nije sve ružičasto oko 23-godišnjeg Nigerijca, koji je za polusezonu na Čairu pokazao i svoju lošiju stranu, zbog koje je uostalom i napustio portugalsku ligu bez ikakve minutaže: ozbiljnu taktičku, pre svega defanzivnu nedisciplinu, iako je znao da su samo zbog njega na stadion dolazili skauti iz Belgije i Švedske – što će ubuduće biti problem Božidara Bandovića – ipak je reč o fudbaleru koji je sa po pet golova i asistencija jedan od najzasužnijih za beg Nišlija iz opasne zone proletos i izboren opstanak u ligi.

Čak i sada, na pripremama u Bugarskoj, recimo u nedavnoj proveri protiv sofijskog CSKA, i ovakav, vidno nezadovoljan, u glavi već na izlaznim vratima kluba, bilo je očigledno da je Dele daleko najpotentniji ofanzivni fudbaler u timu. Po brzini i snalažljivosti u situacijama jedan na jedan, malo je fudbalera u Mozzart Bet Superligi koji su mu uz rame.

A šta kaže druga strana medalje? Prema informcijama koje je Mozzart Sport dobio u samom vrhu rukovodstva Radničkog, istina je da je klub imao ponudu vicešampiona Kazahstana od pola miliona evra, ali je ona navodno podrazumevala isplatu u ratama, a prvu ratu tek početkom iduće kalendarske godine, što je ulivalo dozu nesigurnosti u potencijalni posao.

Bamidele je nizom gestova iskazivao želju da promeni sredinu. Kasnio je na početak priprema, u Bugarskoj radio sa manjkom motivacije, zbog čega ga je trener Nikola Drinčić čak bio sklonio iz prve postave na nekoliko poslednjih kontrolnih utakmica. Pojavila se Vojvodina, spremna da odmah isplati svih 300.000 i na Čairu su prelomili da ponudu prihvate i ne zadržavaju nezadovoljne igrače u svlačionici. Uz 20 odsto koje su obavezni da plate Estroilu, čista zarada Radničkog biće 240.000 evra.

Zanimljivo, njegovim sasvim izvesnim odlaskom, u potpunosti je raščišćen sastav koji je prošle zime, tokom svog kratkog boravka u niškom klubu u ulozi sportskog direktora, formirao Bratislav Ristić. Od dvocifrenog broja tada dovedenih fudbalera, u Radničkom je ostao samo Stefan Čolović, koji je formalno u Niš prešao posle Ristićevog odlaska iz kluba, a proletos se mnogo više lečio od povrede, nego što je bio na terenu (sakupio ukupno svega 250 minuta). Svi ostali u Radničkom su proveli samo jednu polusezonu: Vasiljević, Faj, Petković, Luković, Vukić, Smajlagić, Ado, Stojković, sada i Bamidele, jedini iz ove grupe od kojeg će klub nešto zaraditi.

Radnički nema dovoljan fond kvalitetnih igrača i neophodna su mu pojačanja, iako i po tom pitanju ima oprečnih mišljenja u rukovodećim strukturama na Čairu. Prema ekskluzivnim informacijama Mozzart Sporta, već neko vreme traje koketiranje na relaciji sa Sejdubom Sumom. Nekadašnji as Partizana, nakon sezone provedene u Novom Pazaru, navodno je voljan da ostane u Srbiji, posebno je zanimljiv treneru Drinčiću, ova priča nije bez osnova, ali u Radničkom nisu načisto koliko bi dobili sa istinskim majstorom fudbala, a koliko izgubili sa fudbalerom dokazano ekscentričnog temperamenta.

Suma, uostalom, nije zamena za Bamidela po poziciji u timu, ali bio bi po ulozi zvezde u ekipi i atraktivnosti za publiku i medije. Prvenstvo jeste iza ćoška, ali prelazni rok tek je na početku. Trenutni stav u Radničkom po pitanju dovođenja iskusnog ofanzivnog veziste iz Gvineje koji odnedavno ima i srpski pasoš je negativan, ali tako je bilo i za odlazak Bamidelea, pa se preko noći promenio...


tagovi

Jusuf BamideleLetnji prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara