Računa li Partizan na Rikarda?

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.07.19. | 11:11

Sportski, najbolji strelac tima je potreban crno-belima na početku nove sezone, a ekonomski – svi navijaju za njegovu prodaju

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Slovenije)

Telom u Partizanu – mislima u arapskom svetu. Tako, trenutno, izgleda Rikardo Gomeš. Centarfor sa Zelenortskih Ostrva samo je fizički prisutan među crno-belima, u iščekivanju davno najavljenog transfera, a jasno je i njemu i čelnicima i trenerima, naposletku i saigračima, da taj „status kvo“ nikome ne ide u prilog.

Izabrane vesti

Doduše, struka za njega ima samo reči hvale. Opravdano, jer je 27-godišnji špic odradio sve treninge tokom priprema na Pohorju, posle pojedinih čak tražio dodatni rad, ne pravi probleme u grupi, nijednim gestom nije ugrozio crno-bele i taj profesionalni odnos se i te kako ceni, međutim... Isto tako, Rikardo ne igra utakmice. Sve testove ovog leta je preskočio, pod obrazloženjem da ne bi rizikovao povredu i ugrozio transfer na Bliski istok, od kojeg bi obezbedio sebe, a Parnom valjku doneo značajna finansijska sredstva, od dragocene pomoći u nastavku prelaznog roka i regulisanju dugova igračkom kadru.

Glavna sportska dilema koje se nameće u slučaju Rikarda Gomeša jeste da li ga trener Savo Milošević vidi kao opciju za početak sezone. Reč je o prvom strelcu tima iz minule sezone, autoru 26 golova i kao što reče nedavno Zoran Bambi TošićPartizan nikog ne može da se odrekne tako lako“, što jasno sugeriše da bi bivši fudbaler Nasionala mogao da pomogne u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Zavisno kako se bude odvijala utakmica sa Kilmarnokom (Škoti imaju prednost protiv velškog Konahs Kveja, 2:1). Dodatni razlog za takvo mišljenje je da je Rikardo drugačiji tip igrača od novajlije Umara Sadika. Za razliku od Nigerijca, zaduženog da napada prostor i više radi za ekipu, Gomeš je tipičan gol-igrač. Možda i najbolji od svih koje Partizan ima na raspolaganju u ovom času, s obzirom da se Ognjen Ožegović tek vratio sa pozajmice i, kako deluje, nije baš prva opcija u protivničkom kaznenom prostoru.

Čak i kad bi igrao, Rikardo Gomeš baš zbog toga što sa ekipom nije odigrao nijednu od pet kontrolnih utakmica pitanje je koliko bi doprineo. Plus, ostaje pitanje njegovih motiva, među crno-belima se već dokazao, a Arapi svakodnevno mašu novcem i teško je, uprkos pričama o profesionalizmu, misliti na Kilmarnok u okolnostima kad transferom može da reši životno pitanje. Zato bi trebalo razumeti i njega ako se ne oseća sposobnim da pruži na terenu ono što se očekuje.

Drugi deo priče tiče se finansija. Dosad su se pominjale različite cifre za obeštećenje. Partizan je u početku tražio 5.000.0000 evra, međutim, niko nije ponudio takve uslove klubu. Bilo je svakakvih medijskih natpisa, čak i da je Al Hilal iz Saudijske Arabije nudio 6.000.000 evra, ali ta informacija nije bila verodostojna. Najdalje se otišlo u pregovorima sa Al Šaržom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pominje se i Al Ain iz iste države, cifre u rasponu od 3.000.000 do 4.500.000 evra. Samo, da li ta ponuda zadovoljava čelnike Partizana?

Ima mišljenja, čak i u crno-belom taboru, da bi bilo korisno što pre prodati Rikarda, makar i za manju sumu od tražene, jer ionako ne igra test utakmice, a da se novac dobije od Arapa odmah uloži u plate bar dvojice fudbalera koja bi pravila razliku u ofanzivnom delu tima i za mesec i po dana donela zaradu klubu od nekoliko miliona evra, plasmnom u grupnu fazu Lige Evrope. Ovako, odugovlačenjem posla javlja se rizik da cena na kraju bude niža od tražene, kako se kraj letnje pijace bude bližio.

Partizan će na transferu Rikarda Gomeša svakako zaraditi. Jedino se ne zna koliko. A koliko god da bude biće to prvi put u karijeri napadača da za njega neko plaća obeštećenje, jer je dosad klubove menjao kao slobodan igrač. Zato je ovo i za njega nova situacija...

FOTO: FK Partizan


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara