Slavlje fudbalera Brage (Reuters)
Slavlje fudbalera Brage (Reuters)

Račićevih sadržajnih 90 minuta i pad (ne)moćne Benfike: Poraz kakav lisabonski Orlovi ne pamte! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 31.12.22. | 00:44

Reprezentativac Srbije ostavio jako dobar utisak, Orta dva puta pogodio protiv kluba koji želi da ga dovede

Gazila je Benfika od starta sezone maltene svakoga ko bi joj se našao na putu. Grupnu fazu lige šampiona završila kao prva ispred velikana kakvi su Pari Sen Žermen i Juventus. Pre pauze zbog Mudijala u Kataru bila je u seriji od devet pobeda, slovila za jedini tim portugalske Primeire bez poraza. A u jeku priča o tome kako evropski velikani nude sto i još koju desetinu miliona više za njegog svetskog šampiona Enca Fernandesa, kao da je čitava ekipa izgubila fokus sa onoga što je najvažnije - sa terena. To je iskoristila Braga i u 14. kolu domaćeg prvenstva nanela lisabonskim Orlovima poraz kakav ne pamte - 3:0.

Ne, ovo naravno nije prvi put da je Benfika od nekoga izgubila sa tri gola razlike, nego jednostavno Braga nikada nije bila tako ubedljiva protiv velikana sa Luža. Umela je ekipa iz Kamenoloma da ruši Orlove, ali dok ne isplivaju podaci za prošli vek, ovako ubedljivo Braga nije izmaltretirala Benfiku dve decenije. Benfika je u Ligi šampiona pokazala potencijal da dobaci bar do polufinala, naročito nekon što je izvukla Briž za rivala u osmini, ali je Braga večeras toliko ogolila slabosti ekipe Rodžera Šmita.

Izabrane vesti

Imala je Benfika posed iz kojeg ništa nije napravila, dok je domaćin konstantno nudio konkretna rešenja. Pomogao je u tome i Uroš Račić. Trener Artur Žorži mu je dao priliku od prvog minuta i nije se pokajao. Srpski fudbaler je do večeras upisao osam nastupa za Bragu sveukupno sakupio 287 minuta na terenu. Večeras celih 90, dobar sjajan skok pre vodećeg gola domaćina u drugom minutu, a onda i pas iz prve nekoliko sekundi pre drugog pogotka.

Abel Ruiz je načeo goste već u drugom minutu utakmice. Ostaje pitanje da li je Račić pre toga okrznuo loptu glavom, budući da mu zvanično nije pripisana asistencija. Međutim borbom za loptu svakako je pomogao da Španac dobije šansu da matira Odisejasa Vlahodimosa. Pola sata kasnije reprezentativac Srbije je lepo otvorio teren za kasnijeg strelca Rikarda Ortu. Ruiz je nakon gola isporučio i završni pas. I onda, u 70. minutu vanserijsko ispucavanje golmana Mateusa. Juri Medeiroš je primio loptu, pa namestio Orti drugi pogodak protiv kluba koji već duže vreme ima nameru da ga dovede.

U startnoj postavi Benfike našli su se i Fernandes i Otamendi, ali mislima su očigledno još bili u mundijalskoj euforiji. Ali opet, ko je očekivao da će Braga, ista Braga što je pre samo desetak dana deklasirana od Sportinga u Kupu (5:0) biti ovako ubojita večeras. Ne samo da je učinila uslugu Portu koji sada kaska pet bodova za liderom Benfikom, već je i sama Braga skočila na treće mesto sa samo bodom manje od Porta.

PRIMEIRA – 14. KOLO

Sreda

Portimonense - Kasa Pija 1:2 (1:1)

/Likinja 35pen - Neto 31, Antoan 94/

Porto - Aruka 5:1 (3:0)

/Otavio 1, Taremi 18, 34, 50, Opoku 70ag - Markes 75/

Četvrtak

Žil Visente - Santa Klara 1:0 (1:0)

/Muriljo 42/

Sporting - Fereira 3:0 (3:0)

/Poro 3, Santos 22, Paulinjo 45/

Petak

Šaves - Famalikao 0:2 (0:1)

/Kadiz 18, Haime 53/

Vizela - Gimarais 3:0 (1:0)

/Samu 43, 47, Osmajić 90+4/

Braga - Benfika 3:0 (2:0)

/Ruiz 2, Orta 32, 70/

***kvote su podložne promenama



tagovi

BragaBenfika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara