Putuj, Evropo: Srpski klubovi izgubili 42 od 49 mečeva, primili 118 golova za godinu dana

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.10.24. | 08:05

U grupnoj iliti ligaškoj fazi, za dati period: 23 duela i od maksimalnih 69 bodova osvojena dva?! U prevodu, 21 poraz i dva remija kad krene ozbiljniji fudbal...

Da se ne lažemo, znali smo da će da boli; da ćemo sa slabim kvalitetom i nekompetitivnom ligom teško ’istrpeti’ peti klub u Evropi, ali da će da bude baš ovako... Pa dobro, neka bude da smo se makar potajno nadali da je moguće izbeći totalni sunovrat. 

Negde potkraj maja meseca zeru optimizma pokazao je i selektor Dragan Stojković. Kazao je Piksi potpuno otvoreno, pred prijateljske okršaje sa Austrijom i Švedskom, a u predvečerje Eura, da su prošlogodišnji klupski rezultati katastrofalni - da mnogo bolji nisu bili ni reprezentativni - ali da se nada da je onakve brojke nemoguće ponoviti.

Izabrane vesti

„Na 28 utakmica imali smo 25 poraza, dva remija i jednu pobedu Partizana. Ako računamo i reprezentaciju, dva puta smo izgubili od Mađara. To je da se zapitamo kuda nam ide fudbal... Međutim verujem da ima prostora za napredak, da može da se napravi iskorak. Mora mnogo i dobro da se radi. Da povratimo poverenje javnosti kroz rezultate. Da li će biti bolje sledeće jeseni? Teško je ponoviti 25 poraza."

I zaista, teško je bilo za poverovati da naši klubovi mogu da ’repriziraju’ prošlogodišnji debakl, pogotovo jer ove sezone nemamo tri kluba u grupnoj fazi, ali evo, izgleda da su na ’dobrom putu’. Crvena zvezda doživela je tri poraza u prva tri meča Lige šampiona, TSC je sinoć izgubio i drugi put u Ligi konferencije, što uz sve one silne neuspehe u kvalifikacijama, kada su poispadali Partizan, Vojvodina i kragujevački Radnički, daje zbir od 17 poraza na 21 utakmici?!  

Trend nije dobar, to je valjda svima jasno, a matematika prosta - ukoliko bi Zvezda i TSC nastavili u ovom ritmu do kraja takmičenja u Ligi šampiona i Ligi konferencije, ne samo da bismo izjednačili prošlogodišnji učinak od 25 poraza, nego bismo ga i premašili! Crveno-belima preostalo je još pet mečeva, Topolčanima četiri - ukupno devet: 17+9=26!

Naravno, ostaje nada da će srpski prvak makar na jednoj utakmici izbeći poraz - ili slaviti u Bernu* - što bi uz neki pozitivan rezultat TSC-a ipak značilo bolji učinak nego prošle sezone. E sad, koliko to suštinski menja stvari? Budimo objektivni - vrlo malo. Bolje reći nimalo.

Rezultati ne valjaju, utisak još manje, pa onda i ne treba da čudi jesenji učinak kad se crta podvuče. A ispod nje trenutno stoji ovako: srpski klubovi nisu osvojili ni bod u dva ligaška takmičenja, doživeli su zbirno pet poraza, uz gol razliku 2:15.

Pritom, slika, kao što imate priliku da vidite ispod, postaje još gora kada u priču uključimo kvalifikacije...

REZULTATI SRPSKIH KLUBOVA U SEZONI 2024/25

LIGA ŠAMPIONA

Partizan - Dinamo Kijev 2:6, 0:3

Crvena zvezda - Bode Glimt 1:2, 2:0

Crvena zvezda - Benfika 1:2

Crvena zvezda - Inter 0:4

Crvena zvezda - Monako 1:5

-----------------------------------------------------

6. novembar: Barselona (D)

27. novembar: Štutgart (D)

11. decembar: Milan (G)

21. januar 2025: PSV Ajndhoven (D)

29. januar 2025: Jang Bojs (G)

LIGA EVROPE

Partizan - Lugano 0:1, 2:2

Vojvodina - Ajaks 0:1, 1:3

TSC - Makabi Tel Aviv 0:3, 1:5

LIGA KONFERENCIJE

Partizan - Gent 0:1, 0:1

Vojvodina - Maribor 1:2, 1:0

Radnički 1923 - Mornar 1:0, 1:2

TSC - Astana 0:1

TSC - Legija 0:3

-------------------------------------------------------

7. novembar: TSC - Lugano (D)

28. novembar: TSC - Sent Galen (G)

12. decembar: TSC - Gent (G)

18. decembar: TSC - Noa (D)

UKUPNO

Pobeda: 3

Remija: 1

Poraza: 17

Gol-razlika: 15:47

Otkako Srbija ima pet mesta u evrokupovima, to jest od leta prošle godine, naši klubovi odigrali su 49 utakmica u Evropi. Podatak da su poraz uspeli da izbegnu u svega sedam navrata, ne samo da potvrđuje kako Superliga nema potreban kvalitet da podnese taj broj ekipa 'u romingu', nego i otkriva kako nam Evropa kvalitativno odmiče. I to ubrzano.

Dokazano: Partizan je miljama daleko od vicešampiona Ukrajine (Dinamo Kijev) koji u svojim redovima ima samo dvojicu stranaca. Vojvodina i Radnički 1923 završili su evropsku odiseju usled poraza od ekipa iz regiona - Maribora i Mornara. Neuspeh Kragujevčana čak se može okarakterisati kao sramotan, imajući u vidu da je ekipa iz Bara predstavnik crnogorske lige, 47. na Uefinoj rang-listi.

Dalje: naš najbolji tim nije konkurentan u eliti (grupna faza) - na devet mečeva u poslednjih 13 meseci osvojio je jedan bod; u Ligi Evrope 2023. TSC je takođe samo jednom izbegao poraz; u Ligi konferencije, najslabijem takmičenju, na osam susreta (Čukarički prošle i TSC ove sezone) isto toliko neuspeha?!

Dakle, u grupnoj iliti ligaškoj fazi, za sve ovo vreme 23 duela i od maksimalnih 69 bodova osvojena dva?! U prevodu, 21 poraz i dva remija kad krene ozbiljniji fudbal?!

REZULTATI SRPSKIH KLUBOVA U SEZONI 2023/24

LIGA ŠAMPIONA

TSC - Braga 0:3, 1:4

Crvena Zvezda - Mančester Siti 1:3, 2:3

Crvena zvezda - Jang Bojs 2:2, 0:2

Crvena zveza - RB Lajpcig 1:3, 1:2

LIGA EVROPE

Čukarički - Olimpijakos 1:3, 0:3

TSC - Vest Hem 1:3, 0:1

TSC - Olimpijakos 2:2, 2:5

TSC - Frajburg 1:3, 0:5

LIGA KONFERENCIJE

Vojvodina - APOEL 1:2, 1:2

Partizan - Sabah 0:2, 2:0

Partizan - Nordsjeland 0:5, 0:1

Čukarički - Ferencvaroš 1:3, 1:2

Čukarički - Genk 0:2, 0:2

Čukarički - Fjorentina 0:6, 0:1

UKUPNO

Pobede: 1

Nerešene: 2

Porazi: 25

Gol razlika: 19:71

Zbirno gledano, od septembra prošle godine, srpske ekipe ostvarile su četiri pobede u Evropi. Crvena zvezda je dobila Bode (2:0), Partizan tukao Sabah (2:0), Vojvodina bila bolja od Maribora (1:0), a kragujevački Radnićki od Mornara. Što će reći da smo bolji bili od Norvežana, Azerbejdžanaca, Slovenaca i Crnogoraca. S tim da su, kako smo gore evidentirali, pobede Voše i Radničkog bile nedovoljne da se prođe u narednu rundu.

Crno-belima je slavlje nad Sabahom (posle penala) osiguralo kasnije blamiranje u sudaru sa Nordsjelandom (0:5 i 0:1), tako da je praktično samo Zvezda na neki način materijalizovala svoju pobedu, pošto je preokret u dvomeču sa Bodeom značio novi ulazak u Ligu šampiona i ozbiljnu finansijsku dobit.

Za sada to je i jedina korist...

Kada govorimo o kombinovanom i zbirnom učinku, podatak koji možda najbolje oslikava nemoć naših timova na evrosceni jeste gol-razlika. Pazite sad: šest srpskih ekipa koje su igrale ili igraju na internacionalnoj sceni (Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, TSC, Radnički 1923 i Čukarički) primile su 118 golova u potonjih 13 meseci!

I kao zaključak, čuveni Đoletov poklič: "Putuj, Evropo"! Prosto, nismo društvo. Trenutno je tako. Činjenica, nažalost. A umesto 'nepopularne' potrage za uzrocima i ukazivanja na posledice, stihovi što slede iza "Putuj, Evropo":

Putuj planeto, super smo se družili...

Nama je lepo, taman kako smo zaslužili...


tagovi

Liga šampionaLiga EvropeLiga konferencije

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara