Tod Boli (©Reuters)
Tod Boli (©Reuters)

Puklo u Čelsiju: Boli bi da postane apsolutni vlasnik, a investicioni fond da ga obriše iz hijerarhije

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.09.24. | 21:01

Veza između Toda Bolija i Bedada Egbalija nije dugo trajala, najviše od svih pati posrnuli velikan sa Stamford Bridža

Kada je pre nešto više od dve godine grupa američkih investitora otkupila Čelsi od Romana Abramoviča za skoro tri milijarde evra, niko nije mogao da pretpostavi da će unutar kluba da vlada potpuna anarhija.

Umesto da se dvostruki osvajač Lige šampiona dalje razvija i napreduje, pretvorio se u cirkus kojem se podsmeva ceo fudbalski svet. Sada još i više jer je na površinu isplivao prljav veš, odnosno da je u samom vrhu kluba 'pukla tikva'.

Izabrane vesti

Na suprotnim stranama su Tod Boli i investicioni fond Clearlake Capital. Odnosi su toliko zastranili da sada jedni i drugi na sve načine pokušavaju da isplate drugu stranu i sklone je iz svih klupskih struktura.

Tod Boli je navodno dobio podršku više investitora da krene u akciju preuzimanja Čelsija i preuzme 61,5 odsto klupskih akcija u vlasništvu američkog fonda. S druge strane, suvlasnici pomenutog fonda Bedad Egbali i Hose Felisijano već su nezvanično potvrdili da ne nameravaju da prodaju ni jedan procenat akcija. Navodno im je plan da isplate Bolija i dobiju još veću kontrolu nad klubom.

Koliko su Egbali i Felisijano ozbiljni u nameri da zadrže svoj udeo u klubu govori i saznanje Skaj Sporta da čak ni značajno jača ponuda od one za koju je klub otkupljen ne bi ih naterala da razmisle o prodaji akcija.

Razlog zašto je uopšte došlo do raskola u odnosima je Bolijevo nezadovoljstvo trenutnim statusom u klupskoj hijerarhiji. Iako u svom vlasništvu ima oko 13 odsto, baš kao i njegovi poslovni partneri Mark Volter i Hansjorg Viz, Boli je na početku nove Čelsijeve ere bio glavnokomandujući na Stamford Bridžu. On je postao neka vrsta sportskog direktora, bez obzira na to što nema nikakvog iskustva u tom poslu i za vreme njegovog 'šefovanja' dovedeni su između ostalih Rahim Sterling, Kalidu Kulibali, Pjer Emerik Obamejan... Takođe je smenio Tomasa Tuhela i na njegovo mesto postavio Grejema Potera, što se ispostavilo kao sve, samo ne dobrom odlukom.

Dok se Boli pitao za transfere Čelsi je potrošio više od 600.000.000 evra i nije uradio ništa! Tada su Felisijano i Egbali odlučili da se umešaju i praktično sklone Bolija. Ni to nije ispalo dobro jer je Čelsi od tada istovario gotovo dve milijarde evra na pojačanja i u dve sezone nije bio ni blizu ozbiljan faktor engleskog i evropskog fudbala kao u Abramovičevo vreme.

Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto Boli želi da povrati kontrolu i skloni Ebgalija i Felisijana. Boli je navodno jako nezadovoljan što Čelsi nije uradio ništa konkretno na terenu, takođe mu se ne sviđa ni kako se dovode pojačanja – mada ništa bolje nije bilo ni u njegovo vreme – dok ga najviše brine to što nije napravljen nikakav pomak u planu da se modernizuje i proširi kapacitet Stamford Bridža, što je bila jedna od ključnih tačaka plana koji su sadašnji vlasnici predstavili tokom nadmetanja.

Na papiru Egbali, Felisijano i Boli vode glavnu reč u klubu, s tim da su dvojica suvlasnika investicionog fonda praktično u svakom poduhvatu tu da nadglasaju Bolija. Nije prvi put da se govori otvoreno o previranjima unutar kluba, to traje skoro godinu dana.

Zanimljivo je da su Egbali i Felisijano priznali da su pravili značajne greške u radu, zbog čega su promenili ploču. Angažovali su potpuno novi tim da se bave promocijom tima, postoji nova struktura vođenja sportskog sektora, a postavljeni su i novi trener (Enco Mareska) uz ceo spisak novih igrača. Ipak, rezultati su i dalje daleko ispod Čelsijevog renomea.

Nijedna strana zasad ne namerava da se povuče i proda svoje akcije drugom. Jedni i drugi su nezadovoljni potezima koje povlači 'suparnik', zbog čega i žele da ga obrišu iz klupske hijerarhije.

Dok previranja unutar kluba traju, Čelsi se muči na terenu. Jedva je obezbeđen plasman u Ligu konferencije, a posle tri kola osvojena su samo četiri boda, uz četvrtu najslabiju odbranu i pet primljenih golova.

Od nekad slavnog Čelsija ostalo je samo sećanje.


tagovi

Tod BoliBedad EgbaliČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara