Kilijan Embape i Havi Galan (©Reuters)
Kilijan Embape i Havi Galan (©Reuters)

PSŽ u San Sebastijanu traži plan za budućnost

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.03.24. | 14:31

Sveci posle 2:0 sa Parka prinčeva već jednom nogom u četvrtfinalu Lige šampiona, ali će baskijska deca u revanšu pokušati da režiraju dramu

Ima dva gola prednosti i veliki je favorit za prolaz u četvrtfinale Lige šampiona, ali PSŽ u San Sebastijanu ima šta da nauči od Sosijedada. Definitvno ne bi trebalo da bude previše tenzije u utorak uveče na Anoeti kada Sveci stignu na megdan belo-plavima, mada će ponosni Baski na krilima sopstvene dece pokušati da dramatizuju borbu za prolaz među osam najboljih na Starom kontinentu (21.00).

Malo je klubova koji po glamuru mogu da pariraju Parižanima, a to svakako nije Sosijedad. Prema određenoj analizi sajta Transfermarkt, u timu PSŽ-a za Ligu šampiona postoje samo tri registrovana igrača koji su izdanci Svetaca. To su Presnel Kimpembe, Voren Zair-Emeri i Itan Embape, dok ih je s druge strane čak 13 u redovima tima iz San Sebastijana.

Izabrane vesti

Sosijedad je tim sa najviše svojih diplomaca od bilo koje ekipe koja je trenutno u nokaut fazi Lige šampiona, među kojima su Mikel Ojarzabal i Martin Zubimendi, koji će izaći na teren u utorak uveče. Slede, PSV sa 11, Barselona sa 10, Kopenhagen ih ima osmoricu, a zatim Arsenal, Bajern, Porto i Atletiko Madrid po petoricu.

A, nije baš da PSŽ nije stvarao u proteklom periodu, nego im nije verovao i želeo je sjaj i epitet velikana preko noći. Preplaćivanjem svetskih asova njegova deca su bila prinuđena da negde drugo pokazuju da vrede. Najočigledniji primer je Kingsli Koman, koji je pušten u Juventus, a postigao je pobednički gol za Bajern u PSŽ-ovom jedinom finalu Lige šampiona 2020. Đavo uvek dođe po svoje.

21.00: (2,45) Sosijedad (3,60) PSŽ (2,95)

Neka druga poznata imena koja su ranije bila u mlađim kategorijama Svetaca su napadač Čelsija Kristofer Enkunku, golman Milana Majk Menjan, levi bek Real Madrida Ferland Mendi, krilo Aston Vile Musa Dijabi i Timoti Vea iz Juventusa...

PSŽ je osvojio devet nacionalnih titula otkako ga je Katar Sports Investments preuzeo 2011. godine, ali, pošto je evropski uspeh konstantno izmicao, za to vreme je promenjeno sedam menadžera, odnosno četiri u minule četiri godine. I to je u suprotnosti sa Realom, gde se Imanol Alguasil približava šestoj godišnjici na kormilu, pošto je prethodno trenirao rezervni i omladinski sastav, obezbeđujući stabilnost i uspeh osvajanjem Kupa kralja 2021.

Velika većina mladih u Sosijedadu je iz lokalnog regiona Gipuzkoa, a Antoan Grizman je bio jedan od njih, što znači da je ekipa iz Primere proizvela više Francuza koji su osvojili Svetsko prvenstvo u nego PSŽ. Mada, deluje da su se Parižani dozvali pameti, jer su u poslednje vreme počeli da angažuje mahom domaće igrače, kao i Parižane u liku Rendala Kolo Muanija i Nordija Mukijelea.

Ostaje da se vidi da li identitet Sosijedada može da režira dramu na Anoeti, jer baskijski tim je i pored slabije forme poslednjih sedmica samopouzdano ušao u meč na Parku prinčeva. Međutim, posle pogodaka Kilijana Embapea, kojem je ovo trenutno poslednji pokušaj da sa Svecima pokori Stari kontinent, i Bredlija Barkole, na kraju se poražen vratio na Iberijsko poluostrvo.

Zamoliću tim da pokaže karakter, baš kao u Parizu. Tamo smo jasno pokazali za šta smo sposobni. Uradićemo sve što možemo. Želim najbolju atmosferu na terenu i van njega. Neće biti lako, ali puni smo nade. Važno je boriti se i ostati u igri", rekao je trener Real Sosijedada Imanol Alguasil.

Dok su belo-plavi u poslednje vreme pobeđivali prilično sporadično, Parižani retko kiksiraju na domaćem frontu i mirno korača za titulom šampiona. Sada su iskusili taj osećaj u protekla dva kola francuske Lige 1.

"Revanši su uvek teški. Imali smo dobar rezultat u prvoj utakmici, ali ako ne zakoračimo na teren sa pravim stavom i fokusom, biće komplikovano. Nadam se samo da će tim moći da se nosi sa ovom prilikom, jer radili smo cele sezone. Ovo je duel koji moramo da dobijemo", svestan je iskušenja strateg PSŽ-a Luis Enrike.

Gosti će na Iberijsko poluostrvo stići bez defanzivaca Presnela Kimpembea i Milana Škrinijara, druga dva odbranbena asa Markinjos i Danilo Pereira trebalo bi da budu spremni uprkos manjim komplikacijama. S druge strane, igrač sredine terena Marko Asensio, koji se povredio u petak na utakmici protiv Monaka, neće igrati. Sosijedad na raspolaganju nema defanzivca Arica Elustonda, kao i Alvara Odriozolu i napadača Karlosa Fernandeza.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

21.00: (1,30) Bajern (5,80) Lacio (9,00), prvi meč 0:1

21.00: (2,45) Sosijedad (3,60) PSŽ (2,95), prvi meč 0:2

Sreda

21.00: (1,15) Mančester Siti (8,00) Kopenhagen (16,0), prvi meč 3:1

21.00: (1,60) Real Madrid (4,20) RB Lajpcig (6,00), prvi meč 1:0

Utorak (12.3.)

21.00: (1,28) Arsenal (5,70) Porto (10,5), prvi meč 0:1

21.00: (1,77) Barselona (3,60) Napoli (4,80), prvi meč 1:1

Sreda (13.3)

21.00: (3,05) Atletiko Madrid (3,30) Inter (2,55), prvi meč 0:1

21.00: (2,15) Dortmund (3,50) PSV (3,30), prvi meč 1:1

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaPari Sen ŽermenReal SosijedadSosijedad

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara