Proključaće Vezuv! Antonio Konte došao da zapali svoje južnjake i probudi "grintu"

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.06.24. | 12:51

Biće to zanimljiv i skup projekat u Napulju

Ili će se Napoli vratiti tamo gde je bio pre godinu dana ili će sve otići dođavola! Treći scenario u ovakvoj kombinaciji je teško zamisliti. 

Napoli i Antonio Konte su danas zvanično potvrdili trogodišnju saradnju vrednu 36.000.000 evra. Toliko će Konte minimalno na bruto nivou da košta Napolitance za tri godine. Od toga, njegova neto plata će iznositi 6.500.000 evra. Ali, reč je samo o fiksnim sumama bez bonusa. Sa bonusima vezanim za rezultate (titule, plasman u Ligu šampiona…), Konteova neto plata bi mogla da ide i do 10.000.000 evra na godišnjem nivou.

Izabrane vesti

Sa sobom je doveo i vrlo jak stručni štab. Lele Orijali će biti menadžer zadužen za sponu između igrača i trenerskog kadra, prvi asistent će biti Kristijan Stelini koji je sa Konteom radio u Sijeni, Juventusu, Interu i Totenhemu, a tu su i kondicione “ubice” Stefano Bruno i Kostantino Korati zbog kojih su njegove ekipe uvek bile na visokom nivou fizičke spreme.

Biće ovo i prvi veliki ispit Kontea u karijeri na njegovom jugu. Rođen je i odrastao u Lećeu odakle je posle šest sezona otišao u Juventus i tamo proveo 13 godina u kojima je nosio i kapitensku traku. Trenersku karijeru je započeo u toskanskom Arecu i potom dve godine radio u Bariju što mu je do sada bio i jedini trenerski angažman na jugu Italije.

Sada se južnjak vraća “među svoje”. Iako Salentini i Napolitanci nisu baš isto, sličan je to temperament i Konte zna kakav ga mentalitet očekuje u Napulju. Pogotovo što se tiče saradnje sa predsednikom Aurelijeom De Laurentisom koji je sličan eksplozivan karakter. Iako bi realnije bilo prognozirati da se njih dvojica već u februaru “hvataju za gušu” i da leti perjde, možda zapravo kliknu jedan sa drugim.

Shvatio je i De Laurentis da nema mnogo izbora nakon velike greške prošlog leta kada je umesto Spaletija doveo Rudija Garsiju i ekspresno ga oterao. Potom je gasio požar sa isluženim Valterom Macarijem, pa sezonu priveo kraju sa slovačkim selektorom Frančeskom Kalconom. Potreban mu je neko sa jasnim projektom i stilom igre, ali i neko ko može odmah da donese odmar rezultat.

Konte je specijalista da donese instant uspeh ako dobije odrešene ruke od početka i ako mu se izađe u susret sa željama u prelaznom roku. Upravo je to radio u Juventus, reprezentaciji Italije, Čelsiju, pa i Interu…

Juventus je preuzeo nakon užasne sezone i sedmog mesta osvojenog sa Luiđijem Del Nerijem. I u prvoj sezoni osvojio duplu krunu, a potom vezao još dve titule. Postavio je temelje kasnijeg Alegrijevog Juventusa koji je vladao italijanskim fudbalom. Ali, Konte je takav karakter da nigde ne traje dugo, a neuspehe na evropskoj sceni je pravdao nedostatkom podrške od strane uprave što ga je na kraju koštalo otkaza. Preuzeo je reprezentaciju Italije posle debakla na Mundijalu u Brazilu i na EP 2016. je doveo do četvrtfinala preko aktuelnih prvaka Španaca. Ispao je od Nemačke na penale, a ta Italija je igrala sjajan fudbal.

U leto 2016. je pruzeo Čelsi koji je prethodnu szeonu završio na 10. mestu u Premijer ligi i odmah ga doveo do titule! Ali, ni tamo nije imao evropskog uspeha, bio je u klinču sa upravom oko transfer politike i potrajao je samo dve sezone. Pauzirao je godinu dana a onda preuzeo Inter koji osam godina nije imao bolji plasman od četvrtog mesta u Seriji A. U prvoj sezoni je bio drugi, a u drugoj osvojio titulu i otišao. Opet zbog neslaganja sa upravom. I opet bez evropskog uspeha.

Poslednji posao je imao u Totenhemu koji je vodio godinu i po dana ali tamo nije uspeo ništa značajnije da uradi.

Jedna stvar je posebno bitna u Konteovoj karijeri. Ni Juventus, ni Čelsi nisu igrali Evropu kada ih je preuzeo i u prvim sezonama osvajao titule. Maksimalno je koristio igranje direktnih konkurenata u evropskim kupovima i visokim ritmom lomio sezone. Napoli neće igrati u Evropi sledeće sezone tako da taj faktor ide u korist Konteu.

Ali, moraće i Aurelio De Laurentis da ga isprati na transfer pijaci. Pogotovo ako klub napuste Viktor Osimen i Hviča Kvarachelija kao što se najavljuje prethodnih dana. Spekuliše se da bi sa njihovim prodajama Napoli mogao da obezbedi budžet od 250.000.000 evra za pojačanja što bi Konteu trebalo da bude dovoljno. A to znači dovođenje makar jednog štopera koji iznosi loptu, makar dvojice ultraofanzivnih bekova koji igraju u visokim ritmu, snažnog zadnjeg veznog, korpulentnog centarfora… Sigurno će Konte imati zanimljivu listu želja.

Ali biće zanimljivo i Napolitancima sa njim. Radio je u najvećim klubovima sa severa Italije, zna šta su Juventus i Inter, ali se neće osećati inferiornije u odnosu na njih i probudiće “grintu” u Napoliju.

"Grinta" je italijanski fudbalski termin koji u prevodu sadrži ludačku energiju, strast i odlučnost da se u inat svim krene sam protiv svih... Konte je idealan čovek za to. Makar na godinu ili dve...


tagovi

Antonio Konte

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara