©Reuters
©Reuters

Previše je to snažan tim da biste ga unapred otpisivali

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.04.24. | 18:31

Bajern pokazao snagu u dvomeču sa Arsenalom, pa će protiv Real Madrida biti ravnopravan konkurent za odlazak na Vembli 1. juna

Stav Ulija Henesa i Karl Hajca Rumenigea o Tomasu Tuhelu i njegovom stilu igre je nemoguće promeniti. Bajernovi šefovi su navikli da gledaju Bajern Minhen kako na brutalan način raznosi svoje protivnike, a Tuhelova filozofija se ne zasniva na terenskoj dominiciji, pa će na leto morati da pronađe novu sredinu za sebe, bez obzira na učinak u završnici Lige šampiona. Ipak, Tuhelova ekipa stigla je do polufinala Lige šampiona, pa u ovom trenutku nijedan ljubitelj fudbala ne sme da se zakune da nemački gigant na kraju neće i podići najvažniji trofej evropskog fudbala. Jednostavno, previše je to snažan tim da bi se olako otpisivao. Mnogi su to učinili i pred Arsenal, što je imalo svoje uporište u lošoj formi bavarskog kluba i načinu na koji je izgledao u Bundesligi, ali čini se da to niko neće smeti da uradi pred okršaje sa Real Madridom 30. aprila i 8. maja.

Bajern u svojim redovima ima veliki broj igrača vrhunske klase. Mnogi od njih vrlo dobro znaju kako se dolazi do važnih trofeja, a ima i onih, poput Harija Kejna, koji su istih izuzetno gladni. Situacija u samoj završnici takmičenja ne bi morala previše ni da zavisi od Tuhela. Ako se igrači sami međusobom budu grupisali, ako budu zaboravili sve što je bilo u dosadašnjem toku sezone, utisak je da će tada manje biti važno ko sedi na klupi. Tomas Tuhel se u prethodnim mesecima pošteno potrpudio da izgubi kredibilitet kod igrača, navijača, a posebno kod uprave kluba. Međutim, isto je tako činjenica da je nakon sinoćnog revanša sa Arsenalom bilo je ozbiljnih hvalospeva na njegov račun.

Izabrane vesti

Minhenski velikan ni ovog puta nije igrao lepršavo, nije tu bilo prepoznatljivog stila i fudbalske lepote, ali je bilo kapitalnih taktičkih odluka. Tuhel je deficit, usled izostanaka Alfonsa Dejvisa i Serža Gnabija, koji su činili tandem na levoj strani u Londonu, napravio u ključnu prednost u revanšu. Na levom beku mu je zaigrao Nusair Mazraui, dok je na krilo gurnuo Rafaela Gereira. Njih dvojica su bili zaduženi da dupliraju Bukaja Saku, i to su učinili na gotovo perfektan način. Najbolji ofanzivac Tobdžija je bukvalno bio odsečen u najvećem toku utakmice, što je Bajernu u ogromnoj meri olakšalo defanzivni posao na Alijanc Areni.

"Bilo je to taktičko remek-delo Tomasa Tuhela. Nisam se plašio pre utakmice, Arsenal je veoma dobar tim koji dobro kontroliše loptu i diktira tempo. Ali dobro smo se borili. Mislim da je Tomas Tuhel odradio odličan posao. Prebacivanje Mazrauija na levu stranu i dupliranje sa Gereirom protiv Sake je savršeno funcionisalo", poručio je predsednik Bajernovog nadzorno odbora, Herbert Hajner novinarima posle utakmice.

Defanzivna orjentacija ekipa je bila ključna i u slučaju Real Madrida, koji se grčevito branio na Etihadu, nekako izborio penale i prošao dalje. Anćelotijev stil sinoć nimalo nije bio "realovski", tako da ni Tuhelu u ovom trenutku ne treba zamerati što ne igra "bajernovski". U četvrtfinalu su se obojica odrekla klupskog "DNK" u službi rezultata. Ipak, Italijan je to uradio u jednoj utakmici, a Tuhel to čini čitave sezone, sa čim Henes i Rumenige ne mogu da se pomire, a ni zahtevnim navijačima nije prijatno da to gledaju. Bilo je govora da se u Bajernovoj igri ne vidi trenerski pečat. Ekipa čeka protivnika na svojoj polovini, nema presinga i prepoznatljivog protiska na loptu. Svega onoga što se godimana unazad podrazumevalo u Bajernovoj igri.

Doduše, problemi u Bajernu krenuli su još u finišu prošle sezone, kada su bivši glavni operativci Oliver Kan i Hasan Salihamidžić bukvalno najurili Julijana Nagelsmana jer je otišao na skijanje posle poraza od Leverkuzena, a potpom ubedili Henesa da je Tuhel pravi trener za Bajern. Ipak, nije bilo potrebno mnogo vremena da Henes javno poruči da je napravljena velika greška njegovih angažmanom. Tuhel je za svega nekoliko meseici uspeo da izgubi onoliko utakmica koliko je Nagelsman. Bajern nije ličio na sebe, a klub su posebno boleli porazi od Bajer Leverkuzena. Aspirindžije su bile bolje i u minhenskom remiju (2:2), a onda su u meču odluke, 10. februara na Baj Areni, slavile ubedljivih 3:0 i otišle na velikih plus pet.

Sasvim je jasno da je Tuhel imao problema i u samoj Bajernovoj svlačionici. U potpuno drugi plan je gurnut legendarni Tomas Miler, Jozua Kimih se naljutio jer ga trener ne vidi kao "šesticu" već isključivo kao desnog beka, a autoritet mu je dodatno poljuljao Henes beskurpuloznim izjavama. Ipak, Tuhel ni pedalj nije odustajao od svojih uverenja. Čitavo prošlo leto je tražio "šesticu". želeo je da dovede Deklana Rajsa, ali Bajern nije hteo da plati 120.000.000 evra Vest Hemu. Meta je potom bio Žoao Paljinja, ali sa Portugalcem nije pronađen zajednički jezik ni prošlog leta, ni zimus. Kao alternativa je stigao Erik Dajer, koji je bio najjeftinija opcija.

Svakako, ima i stvari za koje se treneru rođenom u bavarskom gradiću Krumbahu moraju odati priznanja. Ogromne zasluge za oživljavanje Leroja Sanea idu upravo na njegovu adresu. Mnogi ljubitelji fudbala smatraju da nemački reprezentativac igra možda i najbolju sezonu u Bajernu, ima odlične brojke (devet golova i 13 asistencija), a upravo on bi mogao da bude ključ i u samoj završnici elitnog takmičenja. Ipak, definitivno najveći benefit Tuhelovog boravka u Bajernu predstavlja promovisanje Aleksandra Pavlovića u standardnog prvotimca, ali i seniorskog reprezentativca Nemačke. Momak srpskog porekla se upravo ispostavio kao "šestica" za kojom je Tuhel toliko žudeo, a tamošnji fudbal dobio igrača na kojeg bi ozbiljno mogao da se osloni u budućnosti.

Rasterećujući faktor za Bajern pred polufinalne okršaje sa Real Maridom predstavljaće to što su domaći trofeji već izgubljeni, pa će koncentracija ekipe biti usmerena isključivo ka tim mečevima. Mada je slična situacija i sa Madriđanima, koji su pred krunisanjem u Španiji. Biće zanimljivo videti taktičko nadmudrivanje Karla Anćelotija i Tomasa Tuhela i kako će to uticati na kvalitet fudbala. Ipak, čini se da ne postoje nikakve šanse da nemački strateg promeni svoju filozofiju. Bajern će pre svega gledati kako da igrački onesposobi Realove najvažnije igrače, a tek onda pokušati da iskoristi svoj ozbiljan napadački potencijal. Ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno i da se nemački gigant domogne velikog finala na Vembliju 1. juna.

Ali, čak i da uspe u tome, veruje se da ne postiji okolnost koja bi promenila odluku klupskih čelnika da Tuhelu vide leđa ovog leta. Šef sportskog sektora Maks Eberl i Kristof Frojnd već su obavili preliminarne razgovore sa agentima Julijana Nagelsmana i oni su protekli u pozitivnim tonovima. Ipak, vrlo važan faktor u pregovorima predstavlja i FS Nemačke, odnosno učinak na predstojećem Evropskom prvenstvu. Najozbiljnija alternativa Nagelsmanu, mogao bi da bude Roberto de Zerbi, čja se trenerska filozofija u potpunosti poklapa sa Bajernovim postulatima.


tagovi

Tomas TuhelUli HenesKarl Hajnc RumenigeJulijan Nagelsman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara