Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Prestanite da se raspravljate o Šerifu

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.09.24. | 11:13

Činjenica je da Senegalac ima nedostatke kada je u pitanju osnovna tehnika, da je svima na tribinama mnogo lepše kada gledaju kako Bruno Duarte miluje loptu na terenu, ali teško da neko da dokaže da je Brazilac bolji napadač

Kada je prošle zime ponovo preuzeo Crvenu zvezdu Vladan Milojević je u svom igračkom kadru imao napadača koji je postigao samo jedan gol. Psihološki potpuno utučen Šerif Endijaje na pripreme kod novog šefa struke došao je bez samopouzdanja i sa velikom dozom neizvesnosti. Na sastanku koji je Milojević održao sa svakim igračem ponaosob verovatno ne bi bio iznenađen da mu je rečeno da mora da pronađe drugi klub, ali je dobio potpuno suprotnu poruku: „račnam na tebe i verujem u tvoj kvalitet“.

Vladan Milojević je porukom poverenja od senegalskog napadaču dobio odgovor bezrezervne odanosti. Dobio je golgetera koji je sa svim svojim manama uspeo da postigne 14 golova u prolećnom delu sezone i koji će u svega deset meseci na četiri večiti derbija postići čak šest golova. Zanimljivo, Endijaje, bar do prošle noći nikako nije uspevao da kupi Zvezdinu publiku, koja ga uporno gleda kroz prizmu promašenog „fudbala“ u mečevima sa Čukaričkim i Bode Glimtom. Činjenica je da Šerif ima nedostatke kada je u pitanju osnovna tehnika, da je svima na tribinama mnogo lepše kada gledaju kako Bruno Duarte miluje loptu na terenu, ali teško da neko može da dokaže da je Brazilac bolji napadač.

Izabrane vesti

Kada bi se vršilo direktno poređenje, Duarte bi verovatno imao mnogo bolji procenat iskorišćenih zicera u situacijama jedan na jedan sa golmanima, ali se Endijaje neuporedivo bolje snalazi u situacijama kada iz direktog fizičkog duela sa protivničkim štoperima treba da se izbori za gol šansu. Zapravo, to su njegove specijalnosti i kvalitet koji se traži i u evropskim okvirima. Tako da Senegalca treba očekivati od starta i u Milanu.

Loš početak sezone, u kom je ponovo zaradio salvu kritika oštre zvezdaške javnosti i izgubio mesto startnog špica od Bruna Duartea, nije demoralisao Šerifa, već ga je motivisao da bude verna senka brazilskog napadača. Sačekao je svojih pet minuta protiv Benfike, bio prvi koji je pronašao put do opasne zone pred protivničim golom i sjajnom asistencijom za Felisija Milsona kupio mesto u startnoj postavi protiv Partizana. Kao što je Milojević zimus umeo da proceni da u prolećnom delu sezone može da dobije napadača koji može da bude dragocen za njegov tim, tako je i nakon meča sa Benfikom prepoznao energetski momenat kod Šerifa i omogućio mu da bude heroj ubedljivog trijumfa na stadionu Partizana.

Senegalac je tip napadača koji ozbiljno opterećuje protivničke defanzivce. Živi od duela, stalno je u direktnom kontaktu sa protivnikom i vrlo teško ga je pomeriti u situaciji kada se usidri u željenom prostoru na terenu. Veliki broj trenera posebno ceni kvalitet kod golgetera koji mogu da vam kupe vreme na terenu i pomognu da prenesete težište na protivničku stranu terena.

Problem sa realizacijom zicera je nemoguće rešiti. Šerif je već formiran igrač sa svim svojim vrlinama i manama. Ogromna fizička potrošnja na terenu verovatno mu je i najveći problem kada je u pitanju koncentracija pred protivničkim golmanom, pa stoga najviše voli kada u šansu ulazi iz direktnog duela sa protivničkim defanzivcem, kao u situaciji kod četvrtog gola na jučerašnjem derbiju, kada je umakao već dobro izmorenom Mihajlu Iliću i krunisao perfektan centaršut Jegora Pruceva sa desnog boka. Endijaje ne postiže golove koji se pamte, tako da se kroz nekoliko godina Zvezdina publika neće sećati verovatno nijednog iz večitih derbija sa Partizanom, ali brojke su nešto što se ne može poništiti, baš kao ni njegov uticaj na Zvezdinu igru.

Mnoge je možda začudilo što je Milojević u 67. minutu, neposredno nakon trećeg gola, izveo Endijajea sa terena i sprečio ga da pojuri istorijski četvrti pogodak u večitim derbijima, ali je odlučio da ga zadrži na emotivnom vrhuncu i sačuva od potencijalnog premora ili povrede u situaciji kada je već sve rešeno u Humskoj. Takođe, želeo je da pokaže i Duarteu da i dalje računa na njega i da mu je neophodno da na raspolaganju ima i napadača drugačijeg profila, koji je podjednako gladan golova kao Endijaje.

Međutim, jasno je da će Brazilcu nakon sinoćnog bleska Senegalca sada biti duplo teže da se izbori za mesto startnog špica Crvene zvezde. Doduše, ni Endijajeu neće biti lako da održi ovaj nivo, jer je u fudbalu najteže ponavljati se i zadržavati se na visokom nivou. Uostalom, Senegalac se u 174. večitom derbiju direktno potrudio da dodatno podigne lestvicu očekivanja, pa će zvezdaška javnost sad želeti da vidi kako odnosi pobede u direktnim duelima sa Frančeskom Aćerbijem i Alesandrom Bastonijem. Ali, tu se već radi o velikoj težini Zvezdinog dresa, sa kojim je Senegalac očigledno već naučio da se nosi.

Pored tri gola, Šerif Endijaj je telom i snagom pravio probleme odbrani Partizana. Dobio je šest od 11 duela, što je za napadača odličan učinak. Takođe, imao je dva ključna pasa, kao i vrhunski procenat kompletiranih dodavanje (12/14).

Na kraju je loptu sa 174. večitog derbija poneo kući. Zasluženo.




tagovi

Šerif Endiaje174. večiti derbiVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara