Reksamovi navijači (©Reuters)
Reksamovi navijači (©Reuters)

PRELAZZI: Utakmica (četiri) veka – najstariji protiv najviralnijeg kluba na svetu

Vreme čitanja: 5min | pon. 10.04.23. | 08:29

O prošlosti bi se njihovoj mogle napisati knjige, o podudarnostima tomovi, o njihovim različitostima naučni radovi… Neka istorije u prašnjavoj patini, srešće se ovog popodneva budućnost, a budućnost je svetla, druže, ili makar tako obećavaju...

Često, neki bi rekli i previše često, čujemo taj izraz "utakmica veka". Malo-malo pa ga neko potegne, kao da nam nije dosta svih utakmica sezone i godina, nego još moramo i vekove da trpimo...

Ali iz mnogo razloga, ono što će se odigrati danas, u petom rangu engleskog fudbala, moglo bi da se nazove utakmicom četiri veka. 

Izabrane vesti

A to je tek početak, ili možda kraj, sage koja od duela Reksama i Nots Kauntija čini najiščekivaniji, najvažniji i najglamurozniji meč jedne niže lige, pa... može biti i u istoriji. A svakako na Tviteru i u Americi.

Četiri veka nisu tu slučajno: kada se saberu godine postojanja Nots Kauntija i Reksama, dolazi se do brojke od 318. Duboko su zajedno zagazili u četvrto stoleće: crno-beli iz Notingema smatraju se najstarijim profesionalnim fudbalskim klubom, a njihovi takmaci iz Velsa su na trećem mestu te največnije od svih tabela.

I jedni i drugi su imali uspone i padove, i jedni i drugi imaju onoliko razloga za ponos. Možda Nots Kaunti nema mnogo trofeja, ali zar nije svaka titula Juventusa, ili makar one neuprljane titule Juventusa, zapravo pomalo i njihova, makar zato što je osvojena u dresovima Nots Kauntija?; možda Reksam nije u Engleskoj dogurao dalje od druge lige, ali se naosvajao kupova u Velsu i izlazio u Evropu i retko bi se kada tamo obrukao.

Nots Kaunti – još od 1862. godine (©Reuters)Nots Kaunti – još od 1862. godine (©Reuters)

O prošlosti bi se njihovoj mogle napisati knjige, o podudarnostima tomovi, o njihovim različitostima naučni radovi, i sve će se sresti u Velsu ovog vaskršnjeg ponedeljka, kada čitava Engleska tradicionalno igra fudbal na stadionima što ne pripadaju Premijer ligi.

Neka istorije u prašnjavoj patini, srešće se ovog popodneva budućnost, a budućnost je svetla, druže, ili makar tako obećavaju...

Nema na Ostrvu, a sigurno ni na kontinentu, zanimljivijeg prvenstva ove sezone od Nacionalne lige, kako se zove negdašnja Konferencija.

Zamislite one tri sezone kada su se Siti i Liverpul jurili do samog kraja, pomnožite to sa strašću koja može da se oseti samo u manjim mestima i u klubovima koji su godinama, ma decenijama nipodaštavani, a onda na to dodajte Holivud glavom i bradom, sve sa filmovima o superherojima, i dobićete melanž koji odudara od livada i opasno se približava crvenim sagovima.

Na četiri kola do kraja regularnog dela sezone, Nots Kaunti i Reksam su izjednačeni na čelu tabele sa po okruglo 100 bodova; i jedni i drugi dali su 106 pogodaka, Nots je primio 36 (za gol-razliku +70), Reksam tri više (gol-razlika +67); Reksam ima i utakmicu manje, ali i dokazanu, pa još i snimljenu sposobnost da uprska stvari. Daleko, daleko ispod njih su svi ostali...

Samo jedan od ova dva kluba direktno će upasti u Ligu 2, odnosno izgubiti svoj "neligaški status", kako to govore Englezi; drugi će morati opet u plej-of, a tamo retko kada prođu najkvalitetniji.

Konferencija za novinare holivudskih vlasnika (©Reuters)Konferencija za novinare holivudskih vlasnika (©Reuters)

Već je nadaleko poznata priča o gazdama Reksama, pao je svojevremeno i Mozzart Sport pod taj, klinci bi rekli, "hajp", kada su Dedpul, poznat i kao Rajan Rejnolds, još poznatiji kao suprug zanosne Blejk Lajvli, i Rob Mekelheni, poznat i kao onaj-skoro-pa-najluđi-ali-ipak-ne-toliko-lud lik iz kultne serije "It's Always Sunny in Philadelphia", iznenada i bez najave došli u velšku zabit.

Rejnolds i Mekelheni su, makar zasad, benevolentne gazde, pošto sem ulaganja u fudbalski klub – koji im odnosi tek promil novca zarađenog u filmskoj i telekomunikacionoj industriji – vode računa i o onome što bi se nazvalo "zajednica", pa je ceo Reksam i taj zabačeni, odavno neprosperitetni kraj Velsa pomalo procvetao, tek da pokaže da fudbalski klubovi i dalje mogu da menjaju svoje gradove.

Istina, sve to su na neki način naplatili, a taj način pomalo vređa makar neke od naših čitalaca i pasdarana "fudbala kakav je nekada bio". Fudbalski klub Reksam je zvezda dokumentarne serije "Welcome to Wrexham" koja se emituje na mreži FX (kod nas dostupna na striming servisu Disney+), sponzor im je TikTok, a imaju i nešto što je najpribližnije botovima na društvenim mrežama.

Uz to, uvek postoji mogućnost da Amere smori "soker", pa da se pokupe i ostave samo zlatna obećanja.

Neko bi zato primetio: nije ovo megdan dva od tri najstarija, nego sraz najstarijeg protiv "najviralnijeg" kluba na svetu.

(Doduše, imaju i gosti na današnjem meču ponekog slavnog aduta: muzičar Džejk Bag, koji je svojevremeno nastupao i na Exitu, zaljubljenik je u Nots Kaunti i sponzor njihovih dresova...)

I Nots Kaunti je, negde u isto vreme kada i Reksam, dobio nove gazde, na svaki način naličja ovim holivudskim gilipterima.

Aleksander i Kristofer Ridc su braća, pa još Danci – Andersen se odozgo smeška – i za razliku od ovih spadala, oni su jako ozbiljni. Štreberi i matematičari, klinci su zgrnuli bogatstvo na alatki za statistiku Football Radar, a onda poželeli da je (ima film i o tome) primene u praksi.

Pol Malin (©Reuters)Pol Malin (©Reuters)

Ide im dobro, posebno što im je ta praksa pomogla da u klub dovedu momka po imenu Mekoli Langstaf. "Neligaški Halad", kako ga zovu, vodi na listi strelaca sa neverovatnim 41 pogotkom; njegov glavni rival s druge strane, s kojim će se danas boriti za prevlast tokom 90 minuta, iskusni Pol Malin o kojem se pevaju pesme i kojeg će verovatno zvati i u glumce, dao je "samo" 34.

Nije bio precizan prošlog petka, kada je Reksam iznenađujuće kiksao u gostima kod Halifaksa – poveli su, pa primili tri gola i tako izgubili mentalnu prednost, iako im ova na tabeli i dalje stoji.

Imaju gosti sa Medou Lejna još nekih aduta, poput kapitena Konela Rolinsona koji je, eto ti ga sad, rođen u Reksamu, ili sjajnog Portugalca Rubena Rodrigeša, koji je tu već treću godinu.

Još nešto veže ova dva kluba: stvarnost je okrutna prema njima. Bilo bi i logično i normalno da se i jedni i drugi nađu u višem rangu takmičenja naredne sezone; ovako, Nacionalna liga ima samo dve ulaznice, od čega jednu direktnu, što znači da će i drugi tim koji obori rekord po broju bodova u prvenstvu u jednoj sezoni (105) morati da traži zlatnu kartu kroz mučni plej-of, gde se tako lako okliznuti.

I to bi, znaju posebno u Reksamu i zato pokušavaju na sve načine da se ne zagrcnu u ciljnoj ravnini, bila jednako jako dobra – i previše skupa – televizijska epizoda.

Čak i ako je nazoveš "Utakmica četiri veka".

ENGLESKA 5 – 43. kolo

Ponedeljak

16.00:(2,95) Altringem (3,35) Gejtshed (2,25)

16.00: (2,75) Bromli (3,05) Borem Vud (2,55)

16.00: (6,75) Dag&Red (4,10) Česterfild (1,45)

16.00: (1,88) Istli (3,40) Alderšot (3,90)

16.00: (2,15) Mejdenhed (3,30) Torki (3,20)

16.00: (4,20) Mejdenstoun Junajted (3,50) Barnet (1,80)

16.00: (2,65) Skantorp (3,20) Oldam (2,55)

16.00: (2,90) Vildstoun (3,35) Solihal (2,30)

16.00: (1,93) Vouking (3,35) Sautend (3,80)

16.00: (2,40) Reksam (3,30) Nots Kaunti (2,75)

16.00: (2,50) Jeovil (3,25) Dorking Vonderers (2,70)

16.00: (2,40) Jork (3,15) Halifaks (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Nots KauntiPrelazziReksam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara