Gabrijel Žezus (©Reuters)
Gabrijel Žezus (©Reuters)

Prekidi postali Arsenalovo moćno oružje, slaba realizacija mogla skupo da ga košta (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.12.23. | 16:59

Aston Vila preokrenula protiv Brentforda i zadržala korak za londonskim timom

Tabela kaže suprotno, konačan rezultat utakmice 17. kola Premijer lige takođe, ali teško je oteti se utisku da se Arsenal u poslednje vreme sve više muči sa realizacijom. Nedostatak oštrine u završnici fudbaleri londonskog tima uglavnom su nadoknađivali upornošću, pa su prethodnih nedelja uglavnom ostvarivali pobede minimalnom razlikom ili do njih pak dolazili golovima u završici meča.

Danas pak ni jedno ni drugo, ekipa Mikela Arteta je protiv Brajtona upisala prvu pobedu u šampionatu posle više od mesec dana sa više od jednog razlike (2:0), ali je velikim brojem propuštenih prilika dugo iritirala navijače na Emiratima i unosila nervozu među njih, ne dozvolivši im da odahnu do samog finiša utakmice.

Izabrane vesti

Oprostiće im najvernije pristalice kluba što su zbog njihovog nešto ležernijeg pristupa u završnici ostali bez noktiju, pobeda nad Brajtonom odvela ih je na vrh tabele (makar na kratko), ali će Arteta morati ozbiljnije da se pozabavi završnicom svoje ekipe, jer bi u jednom trenutku mogla skupo da ga košta. Platio bi joj ceh španski stručnjak i danas zapravo samo da je Paskal Gros u 83. minutu sa prve ubacio u gol loptu posle oštrog centaršuta Kaorua Mitome na pet metara. Na sreću londonskog tima - pogodio je samo spoljni deo mreže.

Reklo bi se da su je Tobdžije i zaslužile, jer su tokom čitave utakmice bile bolji tim, dugo zapravo i 'jedini' na terenu. Uostalom, šansa koju je Gros propustio u završnici meča bila je jedina izgledna koju je Brajton uspeo da stvori, a udarac Džeka Hinšelvuda iz 64. minuta jedini što je otišao u okvir Arsenalovog gola. U prvom poluvremenu Galebovi nisu ni uspeli da ispune statističku kolonu sa šutevima, po prvi put u Premijer ligi otkako je Roberto De Zerbi seo na njihovu klupu. A vodio ih je na 49 mečeva. Toliko nemoćni bili su gosti u domu viceprvaka.

Arsenal ih je sabio u njihov šesnaesterac, Arsenal je napadao u talasima, ali Arsenal dugo nije uspeo da materijalizuje golom vrlo dobru partiju. U promašajima je prednjačio Gabrijel Martineli, on je na kraju i propustio najbolju priliku domaćeg tima po isteku pola sata igre kada posle vanserijskog pasa Martina Edegora i povratne lopte Bukaja Sake sa sedam metara nije uspeo da ubaci loptu u bliži ugao. Pokušavao je Saka, Gabrijel takođe, Edegor u nekoliko navrata pripretio karakterističnim udarcima sa distance, ali nije išlo...

Kapiten Arsenala se i na startu drugog poluvremena našao u vrlo dobroj situaciji kada ga je Saka uposlio, ali je norveški vezista doslovno pokušao da se ušeta u gol, podigavši nekonkretnošću krvni pritisak navijačima. Ipak, samo nekoliko desetina sekundi kasnije on se vratio u normalu, jer je londonski tim poveo, i to iz kornera! Prošle sezone prekidi su bili 'rak rana' Artetinog tima, ove su jedno od najmoćnijih oružja, budući da je pogodak Gabrijela Žezusa iz 53. minuta utakmice sa Brajtonom deseti u Premijer ligi ove sezone. Nijedan drugi tim nije ih postigao više u engleskom šampionatu. Jan Pol van Heke je najviše skočio posle centaršuta Sake iz kornera u nameri da otkloni opasnost, ali je loptu prebacio na drugu stativu, pravo na glavu - Gabrijela Žezusa.

Da pomenuti podatak nije slučajan umalo se potvrdilo i petnaestak minuta kasnije, kada je posle još jednog kornera i odlično ubačene lopte Martinelija iz ugla Bendžamin Vajt sa prve stative umalo duplirao vođstvo, ali je njegov udarac sa gol-linije počistio Luis Dank i tako sprečio kapitulaciju Brajtona. Ili je pak samo odložio, pošto je u 87. minutu Kai Haverc četvrtim golom u poslednjih mesec dana zapečatio trijumf Arsenala.

Trijumf kojim je Arsenal preskočio Liverpul, a bodovno se sa Redsima izjednačila i Aston Vila. Ekipa Unaija Emerija je na gostovanju Brentfordu vezala treću pobedu (2:1) u Premijer ligi i zadržala korak za londonskim timom.

Mada je bila na dobrom putu da uprska sve ono što je uradila u prethodnom periodu u pobede nad Mančester Sitijem i Arsenalom baci niz vodu, budući da je od poslednjeg minuta prvog poluvremena golom Kina Luisa Potera (njegov prvi u Premijer ligi otkako je pre godinu i po dana stigao u Brentford).

Sve se, međutim, okrenulo sredinom drugog poluvremena kada je Ben Mi dobio direktan crveni karton. Samo šest minuta pošto je defanzivac Brentforda isključen Vila je izjednačila golom Aleksa Morena, prvim u 23. premijerligaškoj utakmici za birmingemski klub, da bi u 84. Oli Votkins devetim pogotkom u Premijer ligi režirao preokret i sprečio šesto proklizavanje Emerijevog tima na gostovanjima.

PREMIJER LIGA – 17. KOLO

Petak

Notingem Forest - Totenhem 0:2 (0:1)

/Rišarlison 45+2, Kuluševski 65/

Subota

Bornmut - Luton (prekinuto pri rezultatu 1:1)

Čelsi - Šefild Junajted 2:0 (0:0)

/Palmer 54, Džekson 61/

Mančester Siti - Kristal Palas 2:2 (1:0)

/Griliš 24, Luis 54 - Mateta 76, Olize 90+5 penal/

Njukasl - Fulam 3:0 (0:0)

/Majli 57, Almiron 64, Burn 82/

Barnli - Everton 0:2 (0:2)

/Onana 19, Kin 25/

Nedelja

Arsenal - Brajton 2:0 (0:0)

/Žezus 53, Haverc 86/

Brentford - Aston Vila 1:2 (1:0)

/Luis Poter 45 - Moreno 77, Votkins 85/

Vest Hem - Vulverhempton 3:0 (2:0)

/Kudus 22, 32. Boven 74/

17.30: (1,35) Liverpul (5,30) Mančester Junajted (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Evropska premijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara