Osman Bukari i Aleks Vigo ©Star Sport
Osman Bukari i Aleks Vigo ©Star Sport

Prebacivanje težišta s leve na desnu stranu, ključni benefit Zvezdinog proleća

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.04.23. | 12:02

Osman Bukari i Aleks Vigo u značajnoj meri promenili fizionomiju igre srpskog šampiona

Godinama unazad je Crvena zvezda imala velikih problema da napravi balans između leve i desne strane, pa je Zvezdin učinak u ofanzivi uglavnom zavisio od saradnje Milana Rodića, Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija. To je uglavnom prouzrokovano činjenicom da je srpski šampion praktično tokom čitavog petogodišnjeg perioda dominacije tražio adekvatna rešenja na svom desnom boku. Ipak, ove sezone se dogodila drastična promena po tom pitanju. Srpski šampion ne samo da je uspeo da napravi balans između dve strane terena, već je u ogromnoj meri prebacio težište na desnu stranu. Prvi korak ka tome predstavljao je dolazak Osmana Bukarija prošlog leta, dok je ključnu prevagu napravio temperamentni Aleks Vigo, koji je prošle zime stigao na pozajmicu iz River Plejta.

Osman Bukari je predstavljao pravo otkrovenje prošlog leta, pogotovo nakon meča sa Pjunikom, kada je izazvao erupciju emocija među navijačima Crvene zvezde. Krilo iz Gane je igri crveno-belih donelo brzinu dribilinga, ali i priliku da protivnike ugrožava iz kontranapada. Ipak, u Bukarijevoj igri su bili vidljivi jasni defanzivni nedostaci, koji su pre svega bili izraženi u mečevima evrokupova. Reprezentativac Gane je često odstupao od defanzivnih zadataka, što je sa jedne strane koristio u kreiranju opasnih napada na protivničkoj polovini, ali sa druge strane i zakomplikovao situaciju defanzivnim igračima na polovini svog tima.

Izabrane vesti

Čini se i da je Bukariju posebno prijao trenutak kada je došao Aleks Vigo, koji je doneo dodatnu brzinu i ofanzivne mogućnosti desnom boku Zvezdine navale. Argentinac ima neverovatnu energiju, odlično se pozicionira u nekoj srednjoj zoni i vreba greške protivnika. Sam dolazak u Mozzart Bet Superligu mu je jasno odgovarao, pošto je već u ozbiljnoj meri nadmašio golgeterski učinak iz prethodnih sezona. Zanimljivo, igrač na pozajmici iz River Plejta u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri je postigao samo jedan pogodak, i to za Independijente u prošloj sezoni, dok je u ovoj već dao tri na 12 mečeva.

Bukari i Vigo su u samom vrhu i kada su u pitanju statistički parametri ovog proleća. Prema naprednoj statistici platforme InStat, Bukari je na vrhu po indeksu uspešnosti (250). Igrač iz Gane je postigao pet golova i zabeležio četiri asistencije, ali je i na oko bilo vrlo jasno vidljivo da ima ogroman doprinos u završnoj fazi Zvezdinih napada. Bukari imao 14 kreiranih šansi na 12 mečeva, po čemu su ispred njega samo Aleksandar Katai (19 na 14 utakmica) i Gelor Kanga (16 na 12 utakmica). Bukari je drugi i po broju udaraca na gol protivnika (30), naravno, iza neprikosnovenog Kataija (53).

Aleks Vigo je na deobi četvrtog mesta po indeksu uspešnosti Zvezdinih igrača ovog proleća. Imao je pet kreiranih šansi, odnosno šest šuteva u okvir protivničkog gola, od čega je polovina rezultirala golom. Fauliran je 14 puta od strane protivnika, u čemu je drastično bolji samo Kanga (52). Uz Viga povremeno idu i komentari na temu da ne blista u defanzivi, što na ozbiljan način negira činjenica da je treći po broju oduzetih lopti (59) u svom timu. Odmah iza štoperskog tandema Dragović (110) - Eraković (105), a ispred neumornog defanzivnog veziste Srđana Mijailovića (55).

Osman Bukari i Aleks Vigo ©MN PressOsman Bukari i Aleks Vigo ©MN Press

Ono što nedostaje Vigu i može se smatrati nedostatkom kada je u pitanju njegov učinak, jeste činjenica da još uvek nema nijednu asistenciju. Prošle sezone je imao četiri u Independijenteu, a prethodno šest u Kolonu. Dakle, ima prilično prostora da se nadogradi u ovom segmentu igre.

Za ravnopravan balans leve i desne strane, najviše je zaslužan pomenuti Katai, koji je u ovoj kalendarskoj godini postigao osam golova i zabeležio četiri asistencije. Pored najviše kreiranih šansi i upućenih udaraca ka golu protivnika, Zvezdin majstor iz Srbobrana imao je i najviše ključnih dodavanja (24) u ekipi. Ono što crveno-belima nedostaje jeste konkretniji učinak ostalih igrača sa levog boka, koji nije na nivou prethodnih sezona, pa i to ostavlja dosta prostora za napredak Zvezdine igre, kako u plej-ofu, tako i u narednoj sezoni.

Ipak, pravi ispiti za desnu stranu Zvezdine navale uslediće tek u narednoj sezoni, a posebno u mečevima Lige šampiona. Najbolja stvar za crveno-bele u ovom trenutku je što imaju jasno izgrađen tandem, koji je ovog proleća ušao u pravi ritam, a od jeseni će imati veliku šansu za nadogradnju. Da li su Bukari i Vigo u stanju da pruže ozbiljan doprinos Zvezdinoj igri i u mečevima elitnog takmičenja, otaje da se vidi. Zapravo, odgovor na to pitanje kada je u pitanju kompletan sastav srpskog šampiona uslediće tek nakon što se na utakmicama Crvene zvezde zatrese čuvena mušema Lige šampiona 19. ili 20. septembra, kada je na programu prvo kolo grupne faze takmičenja u sezoni 2023/2024.


tagovi

Osman BukariAleks VigoAleksandar Katai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara