Ivanić, Katai i Rodić (©Star Sport)
Ivanić, Katai i Rodić (©Star Sport)

Atomski sleva

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.04.21. | 08:56

Trojka Katai-Ivanić-Rodić mogla bi da odigra ključnu ulogu u 164. večitom derbiju

Leto nije bilo u potpunosti prijatno, jesen je bila dominantna, dok je početak proleća navijače učinio posebno ponosnima. Nakon dvomeča sa Milanom Crvena zvezda iza sebe ima još jednu sezonu u kojoj je podigla lestvicu evropskih uspeha u novijoj istoriji, ali se čini da je potreban samo još jedan delić koji bi stavio pozlatu na sve rezultate koji su ostvareni u proteklim mesecima. Svima na stadionu Rajko Mitić je jasno da bi taj važan detalj predstavljala eventualna pobeda u 164. večitom derbiju.

Uvertira svakog okršaja dva najveća srpska kluba uvek je slična onoj prethodnoj. Onaj ko uspe da se nametne na terenu, iskoristi svoje prednosti i neutrališe protivničke, biće znatno bliži pobedi. Crvenoj zvezdi je prehodnih sezona upravo to bio najveći problem. Partizan bio taj koji je uglavnom uspevao da ispolji Zvezdine mane i onemogući je da uspostavi svoju ugru i pokaže sve svoje kvalitete, pa je aktuelni šampion često morao da prelazi na "plan B" i pokušava da zaobilaznim putem od prvobitno planirog stigne do željenog rezultata. Crveno-beli će današnji okršaj sa Partizanom (18.00, TV Arena Sport, B92) pokušati da usmere na drugačiji način, kako bi oni bili ti koji će diktirati tempo i voditi glavnu reč na terenu.

Izabrane vesti

(2,15) CRVENA ZVEZDA (3,15) PARTIZAN (3,50)

Dejan Stanković sasvim sigurno ima spremljenu neku posebnu zamku za protivnika, ali je više nego jasno u kojim segmentima igre i na kojim delovima terena Crvena zvezda može da napravi prevagu na terenu stadiona Rajko Mitić. Potpuni oporavak Aleksandra Kataija ponovo je učinio Zvezdinu levu stranu snažnom kao tokom jeseni, kada su crveno-beli upravo na tom delu terena uspevali da naprave ključnu razliku i u mečevima Lige Evrope. A posebno na utakmici sa Liberecom, kada odbrana češkog kluba nije znala šta ju je snašlo na Marakani. Njegova saradanja Mirkom Ivanićem na tom boku je gotovo besprekorna, a dodatni napadački ton mogu da daju i ubacivanja Milana Rodića iz drugog plana. Jasno je da bi Partizan mogao da ima ozbiljnih problema sa pokrivanjem te strane terena, čega je sigurno svestan i Aleksandar Stanojević.

Ivanić i Katai su zajedno postigli 30 golova, a Rodić jedan. Vezista iz Bačkog Jarka je svom učinku pridodao i deset asistencija u svim takmičenjima, dok ih majstor iz Srbobrana ima osam. Rodić ima tri asistencije, ali i te kako može da predstavlja dodatno opretećenje za protivnika, ukoliko mu se otvori prostor. Ipak, levi bek Crvene zvezde imaće specijalni zadatak u defanzivi, a to je čuvanje ekstremno opasnog Takume Asana.

Japanac svojom brzinom daje dodatni stepen hitrine i onako brzoj tranziciji igre Parnog valjka, pa bi jedan od osnovnih zadataka te Zvezdine strane trebalo da bude i to da Asana primora da u što većoj meri bude na svojoj polovini. Da bude opterećen defanzivnim zadacima i da pomagže Aleksandru Miljkoviću, koji bi mogao da se nađe pod najvećim pritiskom domaćih redova. Važnu ulogu u pokrivanju te strane terena mogao bi da ima i Aleksandar Šćekić, koji će sa Miljkovićem i Asanom pokušati u najvećoj mogućoj meri da neutrališe tu liniju Zvezdinog tima.

Kataija i Ivanića krasi izuzetnan osećaj i dopunjavanje na terenu, pa bi moglo da se očekuje da na levom boku dođe do čestih rotacija između njih dvojice. Katai bi ulascima u sredinu mogao da pokuša da "razbije" koncepciju Partizanove defanzive i tako stvori dodatan problem štoperima, ukoliko se nađu u direktnim duelima sa Zvezdinom desetkom. Navlačenjem protivnika na sebe Katai bi mogao u dobroj meri da raširi linije Partizanovog tima i ostavi prostora ostalim saigračima iz ofanzive, a pre svega El Fardu Benu, koji zna da bude ubitačan iz drugog plana. Neće biti isključeno i da Stanković tu Partizanovu tranziciju pokuša da spreči tako što će s vremena na vreme dati protivniku loptu u noge i pokušati da ga natera da on gradi igru, što bi moglo da stvori probleme Partizanu. Zvezda bi onda bila ta koja bi iz tranzicione igre mogla da ugozi protivnika. Stoga će biti posebno interesanto videti kakvo će biti taktičko nadmudrivanje dvojice stratega.

Naravno, Zvezdi neće biti dovoljno ukoliko samo leva strana bude funcionisala na pravi način. Priliku za dokazivanje sa druge strane mora da iskoristi i mladi Željko Gavrić, dok bi u srcu manevra, pored Sekua Sanoga, koji će biti zadužen za žestoke duele sa protivnicima, važan posao morao da obavi i Veljko Nikolić. Mladi plejmejker će biti upravo ta spona između odbrane i napada domaćeg tima, lopta će mu često biti u nogama, pa ukoliko bude racionalno raspolagao njom, mogao bi da bude jedan od važnijih faktora večerašnjeg okršaja najvećih srpskih klubova.

Biće zanimljivo videti i desni bok, odnosno koliko će reprezentativni desni bek Milan Gajić biti u situaciji da iskoristi svoju brzinu i neiskustvo mladog Nemanje Jovića. Ukoliko crveno-beli budu uspeli u potpunosti da aktiviraju obe strane terena, biće daleko bliži konačnom cilju u 164. večitom derbiju, a to je pobeda nad ljutim rivalom.


tagovi

Dejan StankovićMilan RodićMirko IvanićAleksandar Katai164. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara