Čeka nas uzbudljiva Primera (©Reuters)
Čeka nas uzbudljiva Primera (©Reuters)

Ponovo se nestrpljivo čeka Primera! Španci dupli dobitnici ovog leta

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.07.24. | 09:44

Jamal i Niko, ali i Embape, Arda i Endrik na putu da španskom prvenstvu vrate sjaj koji je izbledeo poslednjih godina. Biće zanimljivo i videti koliko može Đirona posle istorijske sezone

Dugo je već Premijer liga najpopularnije nacionalno takmičenje na svetu, ali u vreme Lea Mesija u Barseloni i Kristijana Ronalda u Real Madridu, španska Primera uspešno je držala korak sa Englezima. Ima, međutim, šest godina kako je Portugalac otišao u Juventus, a tri od kada je Argentinac prešao u PSŽ. Iako bi možda bilo pregrubo reći da je sa tim transferima Primera izgubila svoj sjaj, činjenica je da se interesovanje za španskim prvenstvom značajno smanjilo na globalnom nivou.

Preveliki su Real Madrid i Barselona da bi zavisili od pojedinaca, i bez asova kakvi su Mesi i Ronaldo uvek u svojim redovima imaju igrače koji privlače pažnju i njihove šampionske trke prate se iz kola u kolo. Ipak, čini se da je poslednjih godina španskom fudbalu nedostajalo pojedinaca o kojima bi se naširoko pričalo. Karim Benzema je po osvajanju Zlatne lopte otišao u Saudijsku Arabiju, Luka Modrić i Toni Kros su u smiraj karijera počeli da dobijaju redukovanu minutažu, Robert Levandovski je manje efikasan i atraktivan nego u Bajern Minhenu... Ali od sredine avgusta u Primeri bi mogao da počne da se slaže novi mozaik igrača vrhunskog kvaliteta.

Izabrane vesti

Jasno je da će u centru pažnje biti Kilijan Embape čiji se dolazak u Real čekao godinama. Jedan od najboljih napadača današnjice nije odigrao Evropsko prvenstvo na očekivanom nivou, a mnogi misle da je tome doprinelo baš to što se čuvao za debitantsku sezonu u Kraljevskom klubu.

Navijači Reala sa nestrpljenjem čekaju i mladog Endrika. Brazilac se, takođe, nije proslavio sa svojom reprezentacijom na Kopa Amerika, ali je nesporno da se radi o fantastičnom talentu i momku koji je sposoban da odmah doprinese. Baš zato će biti zanimljivo videti kakvu će ulogu imati kod Karla Ančelotija, s obzirom na to da mu je tek 17 godina, a konkurenciju mu pored Francuza prave i saigrači iz nacionalnog tima i starosedeoci u Madridu, Vinisijus i Rodrigo.

U Realu zadovoljno trljaju ruke i zbog dve godine starijeg Arde Gulera, koji je predvodio Tursku do četvrtfinala Evropskog prvenstva i zahvaljujući sjajnim igrama našao se u konkurenciji za najboljeg mladog igrača turnira. Nakon što je imao problem s povredama po dolasku iz Fenerbahčea prošlog leta, njegov uspon počeo je u finišu prošle sezone, a nakon što je u Nemačkoj nastavio u istom ritmu, i on je istakao ozbiljnu kandidaturu za jednu od vedeta Real Madrida u mesecima koji slede. Mogao bi mladi Turčin u budućnosti da postane novi Luka Modrić Kraljevskog kluba.

Ne sme se zaboraviti i Džud Belingem. Engleska večeras igra polufinale sa Holandijom u najvećoj meri zahvaljujući makazicama Realovog fudbalera protiv Slovačke.

Sa nestrpljenjem će se čekati početak Primere i zbog španskih reprezentativaca Lamina Jamala i Nika Vilijamsa. Plasman u finale vratio je Furiju na mesto koje je imala u eri Ćavija, Inijeste, Pujola... a dvojica tinejdžera su među najzaslužnijima za to. Očigledno ih Luis de la Fuente odlično poznaje iz mlađih selekcija pošto im je ukazao ogromno poverenje, dao im slobodu u igri i uspeo da izvuče maksimum iz mladića koji su bili nosioci u svojim klubovima. Prošla sezona nagovestila je da će Jamal i Niko biti nove zvezde španskog fudbala, a sada se čeka rasplet oko budućnosti Atletik Bilbaovog krila. Ukoliko zaista pređe u Barselonu, što je nagovestio i predsednik Katalonaca Đoan Laporta, biće uživanje gledati ga u krilnom paru sa Laminom Jamalom. I uz Pedrija i Gavija između njih. Čak i da ostane sa starijom bratom Injakijem u matičnom Bilbau, posle partija u Nemačkoj privlačiće pažnju mnogih, ali takav epilog je ipak malo verovatan.

Gledajući timski, iako su Real Madrid i Barselona favoriti, nikako se ne sme zaboraviti Atletiko Madrid. Mnogo puta dosad uspeo je Čolo Simeone da pomuti račune najvećima, a kako je prošle sezone transformisao igru svog tima u dosta ofanzivniju nego pre, mogli bi mečevi Jorgandžija da budu atraktivni za gledanje. Tu je i hit prošlog prvenstva, trećeplasirana Đirona. Katalonci će debitovati u Ligi šampiona i to će ih sigurno opteretiti, ali imajući u vidu da je Đirona klub iz porodice bogate Siti grupe, mogli bi se očekivati zanimljivi dolasci ovog leta na Montilivi stadion. Već su stigli Abel Ruiz iz Brage, češki reprezentativac Ladislav Krejči, mladi holandski vezista Gabrijel Mizehuj iz Ajaksa, a pred vratima je Doni van de Bek.

Kvalitetnog materijala u Primeri ponovo ima, samo još da počnu utakmice. Prve dve su zakazane za 15. avgust.


tagovi

Kilijan EmbapeArda TuranEndrikNiko VilijamsLamin JamalReal MadridBarselonaprimera logo

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara