Počnimo ljubav iz početka: Srbija protiv Luksemburga za tri boda i novu podršku navijača

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.09.21. | 09:38

Selektor Stojković debituje pred domaćom publikom (18.00)

Prvi krug je prošao kako se samo poželeti moglo: Srbija je osvojila sedam bodova iz tri utakmice, vratila se „iz mrtvih“ protiv Portugalije (2:2) i dokazala sebi da kada sve od sebe ostavi na terenu, onda može da muči i najjače.

Danas, za nas, počinje drugi, septembarski deo ciklusa mundijalskih kvalifikacija u kojem se nišani šest bodova za ostanak na vrhu tabele, za održavanje na sobnoj temperaturi sna o direktnom plasmanu na Svetsko prvenstvo. Sjajna je uvertira napravljena u prijateljskoj utakmici protiv Katara (4:0), ali ovo je neka druga priča, druga „zverka“ od mečeva, ona u kojoj su ulog bodovi.

Izabrane vesti

Na Marakanu (18.00, Nova) dolazi Luksemburg, iznenađene dosadašnjeg delu takmičenja, sa šest bodova iz tri utakmice, jednim od manje od Srbije. S tim što je u Dablinu uhvatio na spavanju Irsku (1:0), što mu je jedna od većih pobeda poslednjih godina, dok Orlove tek čeka u subotu put na Ostrvo.

Selektor Dragan Stojković i njegovi puleni biće u subotu na posebnom testu: prvo, ovo je utakmica koja mora da se dobije. Nema alibija, ne prihvata se deviza da „danas svi igraju fudbal“, prosto, koliko god Luksemburg zaista napredovao u minuloj deceniji, na Marakani ništa osim „keca“ ne sme da se dogodi za Orlove.


Autoritativna pobeda odvojila bi Srbiju na četiri boda razmaka od Luksemburga i dovela je u predvorje baraža, nadomak drugog mesta. A, kada se i teoretski reši ta dilema, onda će Stojković i njegovi izabranici moći da se posvete pripremi za poslednje kolo i okršaj sa Portugalijom za direktnu kartu za Katar. No, da ne skačemo daleko...

Stojković je maltene u prvom obraćanju javnosti nakon što je stupio na dužnost rekao da će od svih mečeva u grupi najteži biti oni sa Luksemburgom. Jasno je na šta je mislio: rival jeste postao solidna ekipa, koja može mnoge da iznenadi, iako na papiru nema gotovo nijednog igrača u vodećim evropskim klubovima, ali s druge strane, ostala je i dalje slika u javnosti da je Crveni lav selekcija koja služi za popravljanje gol razlike. Te makaze Orlovi moraju da izbegnu.

Uostalom, ovaj tim dobro poznaje Luksemburg, dva puta ga je pobedio u prethodnim kvalifikacijama, koje Srbija nije igrala ni izbliza tako dobro kao što je počela ove. I tada su Orlovi nakon potopa već u drugom kolu, uspeli dva puta da tuku tim iz Beneluksa sa 3:1 i 3:2, uz četiri gola Aleksandra Mitrovića i dva Nemanje Radonjića.

Pa kad su uspeli tako uzdrmani i poluzainteresovani da oba puta bace na pleća Luksemburg, valjda će Orlovi to uspeti i sada kada su našpanovani, motivisani kao malo kada poslednjih godina.

Meč sa Katarom nije imao takmičarski značaj, ali su igrali Piksijevi puleni kao da jure što veću gol razliku za prolaz dalje. Maksimalno trčanje, zalaganje svih 90 minuta, „more“ stvorenih šansi i četiri postignuta gola, a moglo je mnogo više. Sam rezultat nije toliko važan, dok voljni momenat i želja prikazani na terenu su ono što je najviše plenilo. Sa takvim pristupom, ali i samo sa takvim pristupom, mogu na Marakani da padnu i jači od Luksemburga.

I upravo to će voditi fudbalere Srbije da polože i drugi današnji test: susret s navijačima na tribinama posle skoro dve godine i velika želja za novim dokazivanjem. Za obnavljanje izgubljenog poverenja. Poslednji put kada su se sreli bilo je mučno, sa 4.500 gledalaca na Marakani, u pozorišnoj atmosferi... Odavno nije bilo one uraganske atmosfere kada igra reprezentacija, koja je vetar u leđa Orlovima, a sada su se stekli svi uslovi da tako bude, da se krene iz početka, jer ambijent u i oko državnog tima otkako je Stojković seo na selektorsku klupu i prenuo igrače, ponovo su za visoku ocenu.

Valjan vetar duva u krila Orlovima, razloga za dobro raspoloženje ima i mada je Katar još daleko, prolazno vreme je sasvim dobro.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO

Subota

18.00 (1.55) Republika Irska (3.70) Azerbejdžan (7.25)

18.00  (1.27) Srbija (5.80) Luksemburg (10.5)



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez Srbijekvalifikacije za svetsko prvenstvoDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara