Stojković (MN Press)
Stojković (MN Press)

Piksi: Razgovarao sam s Kapelom, Vengerom, Klopom, svi se vraćaju na Mitrovićeve šanse protiv Slovenije

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 15:00

“Rekli su mi glavu goru, da izvučem pouke i da tim treba da se osveži”, kaže selektor reprezentacije Srbije

Bio je selektor Srbije Dragan Stojković na finalu Evropskog prvenstva. U ulozi gosta, naravno.

Iako je Srbija ispala sada već davno i da je u javnosti vladalo razočaranje predstavama Orlova, Piksi tvrdi da su mu i neka od najvećih imena svetskog fudbala rekla da to nije bilo tako loše!.

Izabrane vesti

U razgovoru za sajt Fudbalskog saveza Srbije Stojković je rekao:

“Pričao sam sa Kapelom, Vengerom, Klopom, Benitezom, Mojesom… Njihovo mišljenje ne razlikuje se mnogo od one analize koju smo napravili posle Evropskog prvenstva. Kapelo mi je rekao da nismo zaslužili da izgubimo od Engleske. Kaže: “Nije to bilo tako loše”. Mora da se da gol, mora da se pobedi. Svi se vraćaju na šanse Mitrovića protiv Slovenije. Jedna lopta u mreži i potpuno druga priča. Rekli su mi glavu gore, da izvučem pouke, da tim treba da se osveži. Dopada im se moja ideja i podmlađivanju reprezentacije. Klopu sam čestitao na svim podvizima u dosadašnjoj karijeri. Nije lako sedeti na klupi Liverpula i u kontinuitetu osvajati trofeje. Koliko sam mogao da primetim, ne pati za fudbalom. Posle toliko godina, zaslužio je da se odmori”, pričao je Piksi.

Novi prvak Evrope Španija će prvu sledeću utakmicu 5. septembra igrati protiv Srbije u Beogradu, u prvom kolu Lige nacija.

„Radujem se i srećan sam što će Španci prvu zvaničnu utakmicu kao novi šampioni Evrope odigrati protiv naše reprezentacije i pred našom publikom. To je prilika da “Marakana” bude puna i da im čestitamo na fantastičnom rezultatu koji su napravili u Nemačkoj. Sa druge strane, to je prilika i za naše momke da se odmere sa najjačom reprezentacijom na kontinentu. Ima li većeg izazova od duela sa Olmom, Vilijamsom, Jamalom, Rodrijem, Moratom… Možda u individualnom smislu nismo na njihovom nivou, ali sve može da se nadoknadi borbenošću, timskim duhom i kolektivnom igrom. Važna je strategija, trka, agresija. Da svaki igrač koji dobije šansu od prvog minuta i svaki koji uđe sa klupe, sprovede u delo sve ono što smo zamislili i što smo se dogovorili pre utakmice”.

Oduševljen je Stojković igrom Crvene furije na celom turniru.

„Od prve do poslednje utakmice bilo je očigledno da su Španci u svim elemntima igre dominantni u odnosu na protivnike i da su apsolutno pripremljeni za ovako važno takmičenje. Rekordi koje su oborili tokom šampionata dovoljno govore o njihovoj superiornosti. Velika koncentracija kvaliteta, kako na terenu, tako i na klupi za rezerve, ambijent u ekipi na vrhunskom nivou i najvažnije od svega, timski duh koji nijednog trenutka nije doveden u pitanje. Sve su to faktori od ključnog značaja u savremenom fudbalu i ne treba da nas čudi što je De la Fuentova ekipa delovala toliko moćno u Nemačkoj“.

Objasnio je Stojković i u čemu je bilo “tajno oružje” Španije.

“Razgovarao sam sinoć u loži sa kolegama iz drugih zemalja, svi kažu da je najveća prednost Španije u tome što je De la Fuente dugi niz godina radio u mlađim kategorijama španskog Saveza i što sve ove klince poznaje u dušu. Napravio je hrabar potez sa smenom generacija, spojio iskustvo i energiju, stvorio tim koji pleni zajedništvom i kome je kolektiv na vrhu liste prioriteta. U modernom fudbalu, veoma je važno da svi igrači svoje individualne kvalitete podrede ekipi i da žive jedni za druge. Nebitno je ko igra, a ko sedi na klupi. Vi ste sinoć na klupi Španije imali Naća i Hozelua, igrače koji su prvaci Evrope sa Realom. Bitna je reprezentacija i stil igre. Španska igra odavno nije samo tiki-taka. To je sada jedna modernija i savršenija verzija. Stil fudbala u kome svaki igrač radi za ekipu i svojim kvalitetom doprinosi uspehu kolektiva”.

Posebno je Piksi oduševljen igrom mladog Lamina Jamala.

„Buduća zvezda svetskog fudbala. Izuzetno fudbalski inteligentan, igra rutinski, zrelo… Vuče poteze koji u njegovim godinama deluju impresivno. Nije De la Fuente lud što ga je gurnuo u vatru. Kruna je gol protiv Francuske, žao mi je što i sinoć nije iskoristio bar jednu od dve sjajne šanse. Treba odati priznanje i Pikfordu na bravuroznim intervencijama. Jedno je sigurno, Jamal je osveženje za evropski fudbal i momak koji će svojim čarolijama da nas zabavlja u narednih 15 godina”, naglasio je Dragan Stojković.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara