Partizan u Kragujevcu (©Starsport)
Partizan u Kragujevcu (©Starsport)

Partizan priziva reprizu: Sedam startnih pobeda posle sedam godina i osma - u derbiju

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.09.21. | 08:59

Rezultat koji je u jesen 2014. Valjak ostvario sa Markom Nikolićem

Prvenstvena pauza nije ukočila Parni valjak. Jeste krenuo sporije, malo štucao na početku meča u Kragujevcu, dodatno samom sebi otežao posao autogolom u 9. minutu, ali je opet našao put do preokreta i pobede – 3:1. Moglo je na koncu da bude i ubedljivije...

Sačuvao je Partizan savršeni skor u uvodnom delu prvenstva i nada se reprizi toka događaja iz sezone 2014/15. Tada se desilo poslednji put da su crno-beli vezali svih sedam pobeda na startu. Jedina je razlika što je današnja ekipa koju vodi Aleksandar Stanojević malo rezultatski ubedljivija od one koju je predvodio Marko Nikolić.

Izabrane vesti

Danas Partizan ima gol-razliku 25:2 posle sedam rundi prvenstva, dok je pre sedam godina imao 23:7. No, to i nije toliko bitna razlika. Ono što je Nikolićeva generacija imala, a što ova Stanojevićeva priželjkuje je – osmo kolo. Jer je i onomad, a i sada, ta runda Superlige donosila večiti derbi.

Jeseni 2014. Partizan je tukao Crvenu zvezdu u Humskoj 1:0 golom Nikole Drinčića iz slobodnog udarca, pobegao na četiri boda prednosti (uz utakmicu manje) i nema dileme da bi sadašnji sastav Parnog valjka potpisao da se takav scenario ponovi naredne nedelje na istom mestu, u istom kolu. Za sličan pogled na tabelu koji bi usledio u slučaju trijumfa.

Ima, ipak, Partizan dosta posla i pre večitog derbija, jer će u četvrtak startovati u grupnoj fazi Lige Konferencije. Utakmica sa Anortozisom u Nikoziji imaće veliku važnost za crno-bele, jer bi im pobeda maltene otključala vrata prolećne faze takmičenja, što je cilj klub iz Humske za ostatak evropske sezone.

Gledajući iz tog ugla, Partizan je odradio veliki posao u Kragujevcu. Bila je to utakmica kao istinska „koska“, koja je mogla da se zaglavi u grlu. Prvo, crno-beli nisu mogli da računaju dve nedelje na veliki broj igrača koji su bili sa reprezentacijama, a na utakmicu sa Radničkim su išli, hteli – ne hteli, sa mislima u dva mnogo izazovnija meča koja dolaze u narednoj nedelji.

Uz sve to, utakmica u Kragujevcu je otvorena autogolom Saničanina, prvi put se Stanojevićevom timu ove sezone u domaćem prvenstvu desilo da ima startni minus i opet je Parni valjak uspeo da ispliva, maltene rutinski dobije meč i napravi savršenu podlogu za narednih sedam dana u kojima ima šansu da sezonu usmeri ka ostvarenju dva velika cilja: osvajanju titule i prezimljavanju u Evropi. Uz sve ograde da je kraj takmičarske godine mnogo daleko.

Pored golog preokreta, ono što najviše Stanojevića može da raduje zbog viđenog u Kragujevcu je mirnoća njegovog tima. Apsolutna vera u sebe i svoje kvalitete, što je kvalitet koji crno-beli nisu imali u prethodne tri-četiri godine. Čak je i Takuma Asano svojevremeno pričao o tome da u svlačionici nastaje drama ako se ne vodi na poluvremenu i da njemu takvo nabacivanje pritiska na leđa nije jasno.

Partizan sada ima drugačije lice, igra svoju igru, videli smo i u Evropi kada je gubio i evo sad u domaćici, bez panike, sa verom u sebe, da će kroz dobru igru rezultat doći. I skoro tri meseca od početka takmičarske godine, na dva fronta, Parni valjak ima savršen skor: sve pobede u Superligi i plasman u grupu Lige konferencije. I nema utakmice na kojoj nije postigao makar jedan gol.

Sve stoji kako su u Humskoj mogli samo da priželjkuju pred nedelju velikih iskušenja. Sedam vezanih pobeda posle sedam godina...



tagovi

FK PartizanAleksandar StanojevićSuperliga Srbije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara