Darko Pančev na stranicama Gazete (©Gazzetta.it)
Darko Pančev na stranicama Gazete (©Gazzetta.it)

Pančev nema dilemu: Zvezda mi je sve, a Inter? Pravi grad, pogrešna adresa

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.10.24. | 10:09

Zvezdina kobra ni u Italiji ne krije koje su mu boje prirasle k srcu

Tri godine u Beogradu, tri godine u Milanu. Ali u Crvenoj zvezdi je stekao mitski status, u Interu navukao etiketu promašene investicije. Mada sam Darko Pančev ima drugačije objašnjenje. No, previše je godina prošlo da bi se Zvezdina kobra durila. S tim da posle svega u intervjuu za Gazetu delo Sport jasno ističe: nema dilemu za koga će navijati večeras kada se ukrste dva njegova bivša kluba.

Izabrane vesti

Jasno je za koga navijam: meni je Crvena zvezda, kao i Vardar, makedonski klub u kome sam ponikao, apsolutno sve. I ne mislim ovde samo na fudbal, već na život. Mene je Zvezda naučila kako da postojim u ovom svetu”, kaže Pančev za Gazetu.

A Inter?

Nije Darko Pančev ogorčen ili ljut na Inter, to ne može da bude. Inter je veliko ime koje zaslužuje poštovanje. Institucija je bio tada, sada je i uvek će biti, i bez obzira na sve srećan sam što sam igrao tamo”.

Nažalost, “tamo” nije prošlo sve kako treba. Najavljivan je kao novi Paolo Rosi, a otišao je sa deset golova kraj svog imena. Pančev kaže: nije samo on kriv.

Neću da imenujem ljude, ali pojedinci su me sabotirali iznutra. Direktori koji su bili na visokim pozicijama, neprikladni i nekompetentni. Nisam samo ja platio tu cenu, već ceo klub. Pogledajte samo koliko im je trebalo da se vrate na vrh. Masimo Morati je morao da bude strpljiv i čeka 15 godina pre no što je uspeo da zaista promeni organizaciju, tu lošu atmosferu, internu dekadenciju, gubitnički mentalitet. Promenio je tek sa ‘maestrom’ Mančinijem. Nisam samo ja, ali u moje vreme mnogi su brzo otišli i napravii dobre karijere u drugim klubovima”.

Pančev nikada nije ni krio da dmatra da je njegov problem bio taj što je Inter u isto vreme imao i Tota Skilaćija, a on je ipak bio reprezentativac Italije. A, u to vreme samo trojica stranaca mogla su da igraju u timu. Inter ih je imao četvoricu na platnom spisku. Svi ostali su bili Italijani.

Svi su oni bili saigrači iz reprezentacije. I zbog toga sam se svađao sa (trenerom) Banjolijem i klubom, ali ne želim da se vraćam na to. Želim da se sećam velikog Tota koji nas je prerano napustio. Bio je veoma dobra osoba, odličan igrač. Jesmo se borili za dres, ali smo se uvek poštovali”.

No, nazad na aktuelni trenutak, Italijane je zanimalo šta mogu da očekuju od Zvezde?

“Mlad, gladan tim, sa svetlom budućnošću. Nemojte da se iznenadite ako ih za nekoliko godina vidite na vrhunskom nivou. Talenta nikada neće nedostajati na Balkanu, ali ekonomske slabosti usporavaju rezultate. Sada se investira u intrastrukturu i to će doneti rezultat. Milojevićev tim je brz, organizovan i u skladu sa Zvezdinom tradicijom od osnivanja, uvek ofanzivan. Uvek žele gol više”.

Ali, da li je dovoljno dobar da iznenadi Nerazure?

Inter je favorit i to treba da se prihvati, čak i ako se nikad ne zna. Ali bez obzira na rezultat, na velikoj pozorici kakav je San Siro, važno je igrati dostojanstveno i s poštovanjem. Nažalost, nedostajaće im Ivanić, najbolji igrač, on je divan plejmejker koji zna da šutne i asistira”.

A, koliko Pančev poznaje današnji Inter?

Nikada nisam prestao da ih pratim, čak i ako prvenstvo Italje danas nije tako jako kao u moje vreme. Ali sviđa mi se Inzagijev napadački fudbal, ne uzdržavaju se, ne kalkulišu. Sigurno su najbolji u Seriji A. Naravno, u Ligi šampiona je nivo viši, jer tu imate gigante kakvi su Real, Mančester Siti i Bajern”.

Ko mu se posebno dopada u timu Nerazura?

Zaista volim golgetere kakav je Lautaro. Crvena zvezda će morati da bude oprezna sa njim. Sreća njena pa Barela neće biti na terenu. Ali ima tu mnogo dobrih igrača, od Čalhanoglua u sredini, do Dimarka na krilu. Biće oni izazov i inspiracija za srpske dečake”.

Na kraju, šta Inter danas predstavlja za Darka Pančeva?

Grešku. Hajde ovako da kažem, odluka da potpišem za Inter nije bila baš najbolja. Uveravam vas, osećao sam se sjajno, svi su me veliki klubovi želeli. Sve te neke sporedne stvari su uticale na mene, navikao sam da mislim samo o fudbalu, ali niko nije mogao da bude ravnodušan dok su naši ljudi ratovali na Balkanu. Drugi problem je što ja u Beogradu nisam istinski nešto znao o inostranim klubovima: nisam imao ni predstavu kako Inter igra, kakva je atmosfera u svlačionici, ko je tamo glavni. Početak je bio obećavajući, ali onda je sve otišlo dođavola. U jednom trenutku su čak hteli da mi smanje platu, rekli su mi da neću da igram više ako ne budem pristao. Oduzeli su mi radost koju su mi davali fudbal i golovi. Treba li šta još reći?”, pita se Pančev.

Gazeta mu je dozvolila da sam odluči i Darko je završio.

Hajde da završimo ovako, veliki Marko van Basten je bio u pravu kad je rekao: Pančev je dobro uradio što je izabrao Milano, samo je pogrešio adresu”.



tagovi

FK Crvena zvezdaInterDarko Pančev

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara