(Reuters
(Reuters

Ozbiljno zakuvalo u trci za Zlatnu loptu: Real sa najviše kandidata

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.07.24. | 16:23

Posle Evropskog prvenstva i Kopa Amerike konkurencija je još veća; kandidati iz svake od Liga petice

Dugo smo u izboru za najboljeg fudbalera godine imali trku između Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, ali kako su Argentinac i Portugalac u sutonu svojih karijera, pojavili su se neki drugi igrači spremni da vladaju fudbalskim svetom. Karim Benzema je dobio prestižno priznanje 2022. godine, potom je Mesi zahvaljujući Svetskom prvenstvu u Kataru povratio tron iako je imao ozbiljnog protivkandidata u Erlinug Halandu (osvojene Liga šampiona i Premijer liga), a čini se da je trenutno gužva za trofej kao retko kada pre.

Kako se više ne gleda učinak u kalendarskoj godini već u jednoj kompletnoj sezoni, po završetku nacionalnih prvenstava čekali su se Evropsko prvenstvo i Kopa Amerika. Nakon njih, neizvesnost je još veća! Posebno jer su nekima od ranijih favorita na turnirima u Nemačkoj i SAD šanse dosta umanjene, dok su u prvi plan izbili fudbaleri od kojih se to i nije baš očekivalo. Pre svih Dani Karvahal, a za njim Rodri i Lautaro Martinez.

Izabrane vesti

Desni bek Real Madrida i Španije ima sve predispozicije da dobije Zlatnu loptu 2024, s obzirom na to da je osvojio Evropsko prvenstvo, Ligu šamopiona, Primeru i Superkup Španije, koji već neko vreme nije samo jedna utakmica između prošlosezonskog šampiona i osvojača Kupa već je reč o mini-turniru najbolje četiri ekipe u zemlji, što daje na težini ovom takmičenju. Pritom je dao gol u finalu Lige šampiona i bio proglašen igračem utakmice sa Borusijom Dortmund na Vembliju.

Međutim, glasine koje već neko vreme kruže svetskim medijima, a u kojima se navodi da će se ubuduće mnogo više davati na značaju brojkama umesto ličnom utisku, mogle bi da pokvare Karvahalove šanse imajući u vodi da je reč o beku, a ne napadaču.

Odmah posle pobede nad Engleskom u finalu EP, selektor Furije Oskad de la Fuente otkrio je javnosti koga on smatra najboljim na svetu u ovom trenutku. Ne može se reći da je iznenadio izborom, jer je reč o igraču koji kvalitetom zaslužuje da bude proglašen najboljim, ali ipak iza sebe ima sezonu sa manje bitnih pehara nego Karvahal. Reč je o Mančester Sitijevom Rodriju.

"Njemu sad dajte Zlatnu loptu, moliću lepo", jasan je bio De La Fuente.

Sa Mančester Sitijem je bio šampion Engleske, osvojio je Svetsko prvenstvo za klubove i Superkup Evrope, sa Španijom Euro. Isti broj pehara kao Karvahal, ali sa klupskim Mundijalom umesto Lige šampiona. O razlici između ta dva ne treba trošiti reči... Gledajući koliko pojedinačno znače za ekipu, Rodri je, ipak u prednosti. Iako igra defanzivnog veznog dao je 14 golova za Mančester Siti, u Nemačkoj je bio precizan u pobedi nad Gruzijom (4:1), a nebrojano puta je pomogao saigračim da ne prime gol.

Tandemu iz španske reprezentacije uz rame stoji još jedan fudbaler Real Madrida - Džud Belingem, mada je nakon fantastične klupske sezone mladi Englez zakazao na Evropskom prvenstvu. U Nemačkoj je dao gol Srbiji za pobedu 1:0 i spektakularne makazice za produžetke sa Slovačkom. Bio je precizan i u penal-seriji sa Švajcarskom. Nije to loš učinak, ali je opšti utisak da se i as Madriđana uklopio u sivilo igre kompletnog tima. Ipak, Engleska je stigla do finala, a kako je u današnjem fudbalu rezultat mnogo bitniji od opšte slike i kvaliteta igre, zahvaljujući 23 gola i 13 asistencija u 42 utakmice za klub, Džud Belingem se i dalje dobro kotira u trci za Zlatnu loptu.

Pored Španaca, letnji boravak u reprezentaciji odlično je prijao i Argentincima. Drugi put uzastopno Gaučosi su osvojili Kopa Ameriku, sa Lautarom Martinezom kao najboljim strelcem turnira (pet golova) i jedinim strelcem u finalu protiv Kolumbije (1:0 nakon produžetaka). Napadač Intera na okupljanje nacionalnog tima stigao je sa osvojenim Skudetom i kao najbolji strelac Serije A (24 gola) tako da ne bi bila nepravda i da on ponese zvanje najboljeg igrača prošle sezone. Ima kao svojevrsan bonus i Superkup Italije osvojen kroz mečeve sa Laciom i Napolijem u kojima je bio asistent i strelac.

Po završetku klupskih obaveza delovalo je da se na pol poziciji nalazi Vinisijus Žunior, koji je imao nešto bolji drugi deo sezone od Belingema. Bio je strelac u finalu Lige šampiona, što ga je poguralo ka Zlatnoj lopti, ali su ga povreda i rano ispadanje Brazila sa Kopa Amerika značajno udaljili od trofeja.

Slična situacija je sa Harijem Kejnom i Kilijanom Embapeom. Francuz ima duplu krunu sa Pari Sen Žermenom, dok je napadač Bajerna bez timskog trofeja, ali je najbolji strelac Evrope za prošlu sezonu sa 36 golova. Obojica su bili najbolji strelci svojih prvenstava i podelili su prvo mesto u Ligi šampiona sa po osam golova, dok je Kejn na deobi vodeće pozicije i golgetera na Euru (po tri gola).

S obzirom na to da već godinama kontinuirano daje veliki broj golova i da je kao najbolji strelac Premijer lige (27) pomogao Mančester Sitiju da stigne do još jedne titule, sigurno će Erling Haland dobiti određeni broj glasova, mada kako Norveške nije bilo na Euru, teško je poverovati da će se njegovo ime naći pri vrhu liste igrača za Zlatnu loptu 2024. Baš kao što je slučaj sa Danijem Olmom, koji je igrao sjajno za Španiju u Nemačkoj, ali je dobar deo klupske sezone bio povređen.

Ne smeju se zaboraviti ni mlade nade poput Lamina Jamala, Nika Vilijamsa, Kodija Gakpa, Arde Gulera, Bredlija Barkole... Iza nas je fantastična era Mesija i Ronalda, ali deluje da će imati dostojne naslednike.

UČINAK U SEZONI 2023/2024:

Dani Karvahal: Primera, Superkup Španije, Liga šampiona, Evropsko prvenstvo; 7 golova i 5 asistencija.

/gol u finalu Lige šampiona/

Rodri: Premijer liga, Svetsko prvenstvo za klubove, Superkup Evrope, Evropsko prvenstvo; 10 golova i 14 asistencija.

Džud Belingem: Primera, Superkup Španije, Liga šampiona, finale Evropskog prvenstva; 25 gola i 14 asistencija.

/asistencije u finalima Lige šampiona, Evropskog prvenstva i Superkupa Španije/

Lautaro Martinez: Serija A, Superkup Italije, Kopa Libertadores; 32 gola i 7 asistencija.

/najbolji strelac Serije A i Kopa Amerika, gol u finalu Kopa Amerike/

Vinisijus Žunior: Primera, Superkup Španije, Liga šampiona; 26 golova i 11 asistencija.

/gol u finalu Lige šampiona, tri gola u finalu Superkupa Španije/

Hari Kejn: finale Evropskog prvenstva; 48 golova i 12 asistencija.

/Zlatna kopačka Evrope, najbolji strelac Bundeslige, na deobi najboljeg strelca Evropskog prvenstva i najboljeg strelca Lige šampiona/

Kilijan Embape: Liga 1, Kup Francuske, Superkup Francuske; 45 golova i 12 asistencija.

/najbolji strelac Lige 1, gol u finalu Superkupa Francuske, na deobi najboljeg strelca Lige šampiona/

Erling Haland: Premijer liga, Svetsko prvenstvo za klubove, Superkup Evrope; 38 golova i 6 asistencija.

/Najbolji strelac Premijer lige/


tagovi

Zlatna loptaDani KarvahalVinisijus ŽuniorDžud BelingemKilijan EmbapeLautaro MartinezHari KejnErling HalandRodri

Obaveštavaj me

Real Madrid
PSŽ
Bajern
Man. Siti
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara