Marko Neđić (©Starsport)
Marko Neđić (©Starsport)

Od vezivanja pertli mališanima do 5/5 u Mozzart Bet Prvoj ligi: Neđić i Grafičar ponovo su hit

Vreme čitanja: 6min | pon. 09.09.24. | 11:40

Mladi trener ne prestaje da beleži odlične rezultate na klupi Zvezdine filijale; danas na velikom ispitu u Šapcu

Nije više Marko Neđić nepoznat domaćoj fudbalskoj javnosti. Iako i dalje najmlađi trener u prva dva ranga, 34-godišnji Beograđanin se kroz mlađe kategorije Crvene zvezde i prvi tim Grafičara afirmisao kao neko ko sjajno radi sa igračima na prelazu iz omladinskog u seniorski fudbal. Hrabar potez napravili su čelnici srpskog šampiona kada su ga novembra 2021. poslali u svoju filijalu koja se borila za opstanak u prvoligaškom društvu. Neđić je uspeo da bez drame sačuva Grafose u Mozzart Bet Prvoj ligi, potom da ih odvede u baraž za mesto među najboljima u zemlji, a onda i ponovo uvede u plej-of drugog ranga. Paralelno sa tim njegovi fudbaleri su dobrano namučili pojedine superligaše u kupu - eliminisali su Spartak, a od Partizana i Vojvodine ispali tek na penale.

Tekuća sezona je četvrta za Marka Neđića na klupi Ljubičastih, a uoči derbija sa Mačvom njegov tim je prvi na tabeli i ima maksimalnih 15 bodova. Dva više od Voždovca, koji ima meč više, a tri od današnjeg rivala (18.30).

Izabrane vesti

Željna još jedne pobede u nizu, ali zabrinuta zbog kadrovskih problema, otputovala je ekspedicija Grafičara u Šabac, gde je prošle sezone poražena (0:2) u utakmici plej-ofa, uz pretohodna dva remija tokom ligaškog dela (0:0, 2:2).

"Čeka nas kvalitetan rival i sigurno će biti teška utakmica, što je i normalno kada je reč o derbiju. Mačva je zadržala gro ekipe, što je jako bitno, a doveli su i neka baš dobra pojačanja poput Gavrića, Đurića, Živkova... Poboljšali su ekipu u odnosu na prošlu sezonu, neće nam biti lako, posebno jer imamo problem sa igračkim kadrom. Nekoliko igrača je rovito, četvorica reprezentativaca nisu tu (Maksimović, Milosavljević, Sremčević i Đurić), kapiten Vasiljević se povredio protiv Smedereva, a pred put u Šabac na treningu i Srbijanac", nabraja Neđić u razgovoru za Mozzart Sport aktuelne probleme s kojima se susreo.

I pored svega navedenog, mladi trener ne planira da se njegova ekipa povuče i igra na bod kraj Save.

"Naša filozofija je da uvek idemo na pobedu. Verujemo u sve igrače koje imamo na raspolaganju i znamo da će se truditi da sprovedu u delo svaki dogovor iz svlačionice. Nije lako igrati u Šapcu, Mačva je domaćinska ekipa, retko gubi kod kuće, ali bez obzira na to, mi ćemo igrati na gol više, kao što uvek i radimo", jasan je Neđić.

Kao filijala Crvene zvezde i mesto za razvoj mladih igrača, za Grafičar je normalno da je i u ovu sezonu ušao sa značajno izmenjenim sastavom. Iz prošle su do crveno-belog dresa stigli Ivan Guteša, Viktor Radojević, Kosta Nedeljković koji je u međuvremenu otišao u Aston Vilu, Jovan Šljivić, Jovan Mijatović... Novi uspešni projekti mogli bi da budu Andrija Maksimović, Veljko Milosavljević, Uroš Sremčević, koji su već imali prilike da osete atmosferu u prvom timu Crvene zvezde, a golovima (po tri u pet mečeva) nameću se i Veljko Mladenović i Babakar Embup.

"Veljka smo doveli iz Novog Sada kao dobar potencijal, lepo je krenuo i zadovoljni smo. Babakar je bio tu i prošle sezone, adaptirao se, dobro radi, a otud i golovi...".

I pored sjajnog starta sezone, Neđić ne pada u euforiju. Svestan je da u ekipi ima veliki broj mladih igrača čija forma može da varira.

"Jasno nam je da niko nije očekivao da ćemo imati pet pobeda u pet utakmica, ali mi imamo dobro uspostavljen sistem rada i ovo je proizvod toga. Ušli smo u sezonu kroz dobre pripreme, sa jasno određenim zamislima i ciljevima, ali ovo su mladi momci i biće sigurno oscilacija. Mora da se gleda šira slika, i prošle sezone smo imali uspona i padova, a moram da istaknem da smo u kriznom periodu naišli na ogromnu podršku predsednika kluba Slobodana Govedarice. Generalno je problem u srpskom fudbalu to što klubovi nemaju strpljenja i često menjaju trenere. Voleo bih da se to promeni i da bude mnogo više onih kao što je Grafičar. Treneru je potrebno vreme da bi se videli rezultati njegovog rada, a čestim promenama niko ne dobija. Ni klub, ni trener, a najmanje srpski fudbal. Tim putem nećemo podići kvalitet struke", upozorava mladi strateg.

Na stalnoj je vezi trener Grafičara sa ljudima iz Crvene zvezde, prvenstveno direktorom škole Nikolom Jelićem i trenerom omladinaca Nenadom Milijašem kojem će ustupiti neke igrače za UEFA Ligu mladih.

"Igrači koji su na dvojnoj registraci će igrati za Zvezdine omladince u Evropi. To su Sremčević, Maksimović i Milosavljević. Biće im to odlična prilika da se pokažu protiv kvalitetnih protivnika i dobiju minutažu u nešto drugačijim utakmicama od prvoligaških. Dobro smo sinhronizovani svi u Grafičaru i Crvenoj zvezdi, što je prvenstveno zasluga Zvezdana Terzića i Slobodana Govedarice. Redovno održavamo sastanke na koje dolaze Mitar Mrkela, Marko Marin i Vladan Milojević iz Zvezde, a Dušan Anđelković i ja iz Grafičara. Vode se konstruktivni razgovori od kojih svako može da ima korist".

Svojim radom i stilom kojim mu igraju ekipe Marko Neđić počeo je da privlači pažnju još u mlađim kategorijama Crvene zvezde. Po dolasku u Grafičar sa svega 31 godinom počela su poređenja sa Julijanom Nagelsmanom, koji je takođe veoma mlad skrenuo pažnju na sebe. Poređenje prija, ne prihvata srpski strateg takav nadimak.

"Ja niti sam Nagelsman, niti Pep ili ovaj, onaj. Prosto, živim u Srbiji i stvaram svoj sistem. Naravno da pratim druge trenere, posebno te vrhunske, i trudim se da uzmem od svakoga nešto što mislim da bih sa igračima koje imam mogao da sprovedem u delo. Bitno mi je da se svaki trening radi dobrim intenzitetom, da igrači mogu da odgovore zahtevima. Želim da moje ekipe igraju napadački fudbal, ali sve više sa svojim stručnim štabom radim i na igri iza lopte, jer kada igraš ofanzivno, moraš da se brineš o svom golu. Trenerske uzore nikada nisam imaom, nego sam se trudio da od svih skupljam ono što mi je interesantno i tako gradim sebe".

Retko ćete Neđića čuti da govori u jednini. Uvek se trudi da istakne i doprinos članova svog stručnog štaba.

"Od kadeta sarađujem sa Petrom Petrovićem koji mi je prvi pomoćnik i Slobodanom Čikarom koji je kondicioni trener. Nas trojica smo već pet godina zajedno, a imali smo razne bivše igrače, analitičare i trenere koji su nam pomagali da napredujemo i razvijamo se, ali pomogli smo i mi njima. Ko god je radio sa nama otišao je na neku višu poziciju, pa možemo da kažemo da pored igrača razvijamo i trenere", našalio se mladi strateg.

Kada pogledate biografiju Marka Neđića, nećete videti neko zvučno trenersko ime s kojim je sarađivao ili pod kojim je igrao. Fudbalski je ponikao u Čukaričkom, bio kapiten u mlađim kategorijama, ali je zbog povrede rano završio karijeru.

"Još kao mali nisam se igrao sa igračkama nego sa loptom. Fudbal mi je uvek bio prva okupacaija, a čim sam prestao da igram počeo sam da se bavim trenerskim poslom. Od dece i vezivanja pertli, prošao sam sve malđe generacije do dolaska u Zvezdu da vodim pionire. Doveo me je Nikola Jelić na preporuku Velibora Đurića, koji mi je bio mentor. Sve je išlo prirodno, počeli su da se rađaju uspesi, ali nisam ništa preskako. Imam svoj put i ponosan sam na sebe, a zahvalan svima koji su imali poverenje u mene".

S obzirom na to da je blizu dobijanja PRO licence, mogli bismo Marka Neđića uskoro da gledamo i na klupi nekog superligaša.

"Završavam kurs početkom sledeće godine i biću najmlađi trener u Srbiji sa PRO licencom. Šta će biti dalje, videćemo".

Dok to ne dođe na red, na programu je večerašnji derbi u Šapcu: Mačva - Grafičar, 18.30. Utakmicu možete gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Mozzart Bet Prve lige.

MOZZART BET PRVA LIGA - ŠESTO KOLO

Subota

Dubočica - Voždovac 0:3 (0:2)

/Milosavić 31, Kolarević 42, Belić 87/

Sloven - Zemun 1:1 (1:0)

/Vilotić 35 – Ostojić 86ag/

Trajal - Javor 1:3 (1:1)

/Đurović 31pen – Zuvić 20, Stanisavljević 77, Milošević 90pen/

Smederevo - Radnički SM 2:0 (1:0)

/Balabanović 4, Đorđević 77/

Nedelja

Radnik – Borac 1926 4:0 (3:0)

/Stojanović 5, Pavlov 15, Milić 44, Hajdarević 72/

Vršac – Mladost NS 1:1 (0:1)

/Terzić 54 – Kojanović 37/

Ponedeljak

18.30: (2.50) Mačva (3.20) Grafičar (2.70)

18.30: (2.35) Sloboda (3.00) Inđija (3.10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

GrafičarMarko NeđićMozzart Bet Prva liga SrbijeMačva Šabac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara