(©Reuters)
(©Reuters)

Od bacanja Reala na kolena do strahovanja u kvalifikacijama: Ni senka onog Šerifa…

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.07.24. | 22:29

Više nije moldavski šampion, predao je krunu, a lako bi mogao i da ispadne odmah iz Lige konferencije

Nije se tako često prethodnih godina dešavalo da Santjago Bernabeu zanemi, da ostane u stanju šoka. Jeste kada je na travnjak kročio Šerif, sa Jurijem Vernidubom bio je evropska senzacija. Od postanka kluba to mu je bio najveći uspeh, bacao je na kolena i Crvenu zvezdu, Partizan, zagrebački Dinamo… Izbacivao je klubove iz Balkana, igrao na proleće u Evropi i dočekao da strahuje u kvalifikacijama.

Znao je Šerif da se oklizne, nije bio pretplaćen na grupne faze, ali da se već u prvom kolu suočava sa eliminacijom – toga nije bilo. Barem ne poslednjih nekoliko godina. Survao se, juri ka provaliji. Više nije moldavski šampion, predao je krunu, a lako bi mogao odmah da ispadne iz Lige konferencije, jer je na svom terenu izgubio od azerbejdžanske Zire – 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Moldavski klub koji je proteklih sezona na međunarodnoj pozornici imao najviše uspeha više nije ni bleda senka onog tima koji je prkosio velikima u Ligi šampiona. Malo je dodirnih tačaka između onog i ovog Šerifa, gotovo da ih i nema.

Nalazi se u podređenoj poziciji pred revanš u Azerbejdžanu, možda i prođe dvomeč, jer vidno je bolji tim, ali jesnostavno to nije to. Za sada ne odaje utisak tima koji može daleko, koji može do grupne faze, iako igrački tanak i sastavljen od domaćih snaga. Naprotiv. Modavaca skoro da nema, sve su stranci. No, nešto ne funkcioniše.

Realizacija je bila problem. Bombardovali su igrači Šerifa gol azerbejdžanskog kluba, šutnuli 12 puta i tek dve lopte poslali u okvir. Sa druge strane, Zira je jednom pokušala i ima rezultat koji joj odgovara. Gruzijski napadač Davit Volkovi pogodio je mrežu i u revanšu će se autsajder braniti svim silama.

Spotakao se klub iz Tiraspolja, a posrnuo je i – Maribor. Kuglice su na žrebu spojile Slovence sa bugarskim Botevom, bacile su ih na istočnu stranu Balkanskog poluostrva, a tamo ih je dočekao – Antoni Udža!

Dug niz godina je nigerijski napadač tresao mreže u Bundesligi noseći dresove klubova iz sredine tabele, pružao je odlične partije za Majnc, Verder, imao je skromniju epizodu u Union Berlinu… A, ostao je upamćen i po tome što je u Kelnu hvatao jarca Henesa za rogove. Mariborovu odbranu je dva puta uhvatio na krivoj nozi – 2:1 (1:1).

Antoni Udža je u uvodnom meču zakucao loptu glavom u mrežu, sproveo ju je od prečke. U završnici nije bio direktan krivac za pobedu, ali joj jeste kumovao. Odigrao je petom za Nikolu Ilieva, koji je na drugoj stativi imao lagan posao. Postarao se Nigerijac da zamaskira grešku estonskog golmana Matveja Igoneva, pa i više od toga.

Botev jedna pogrešna procena, koja je dovela do efektnog pogotka Pijusa Sirvisa, nije skupo koštala. Ali, u drugom meču kiksevima neće biti mesta…

Najbolji meč viđen je u Slovačkoj. Ružomberok je spakovao pet komada Tobolu, na horizontu vidi naredno kolo Lige konferencije, međutim, ništa još nije rešeno – 5:2 (3:2). Strašno prvo poluvreme, prštalo je na sve strane. Razmenjivali su udarce, nizali su se golovi, a prvi za kazahstanski klub delo je srpskog veziste Igora Ivanovića.

Tobol je imao aktivan rezultat prilikom odlaska na poluvreme, izvršio je brojne promene, ušao je i Ivan Miladinović početkom nastavka, ali slika nije popravljena. Pokvarena je, i to poprilično, jer je Ružomberok u završnici preko Mateja Madlenaka i Simona Gabrijela tresao mrežu dva puta i poprilično uvećao šanse da prođe dalje.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE – 1. KOLO (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

Elfsborg - Pafos 3:0 (1:0)

/Zaneli 9, Hult 59, Frik 82/

Pakš - Hunedoara 0:4 (0:2)

/Bus 9, Lupu 45+2, 86, 90+3/

Ružomberok - Tobol 5:2 (3:2)

/Gabrijel 11, 88, Selecki 40, Mali 45+3, Madlenak 77 - Ivanović 9, Henen 45/

Šerif - Zira 0:1 (0:0)

/Volkovi 88/

Botev Plovdiv - Maribor 2:1 (1:1)

/Udža 9, Iliev 74 - Sirvis 19/

Visla Krakov - Ljapi (u toku)


tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeŠerifZiraTobolRužomberokMariborBotev Plovdiv

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara