Huan Mata (©wswanderersfc)
Huan Mata (©wswanderersfc)

Nova transfer bomba u Australiji: Mata nasledio Ninkovića u Vonderersima!

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.09.24. | 14:45

Proslavljeni španski reprezentativac, svetski i evropski prvak s Crvenom furijom, novi je plejmejker kluba sa zapada Sidneja. Na poziciji u timu naslediće srpskog internacionalca i biće najjači adut trenera Alena Stajčića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Pre samo nedelju dana Brazilac Daglas Kosta je izazvao pravi fudbalski zemljotres u Australiji kada je potpisao za Sidnej, a već ovog četvrtka u najvećem gradu Petog kontinenta detonirana je nova transfer bomba. Ovaj put, sa druge, zapadne strane, odakle su objavili da je proslavljeni španski reprezentativac Huan Mata (36) pojačao Vondererse!

Izabrane vesti

Mata stiže u Australiju kao slobodan igrač, pošto mu je još u decembru istekao ugovor s japanskim Visel Kobeom. Bila je to avantura za zaborav, pošto je za četiri meseca u Džej ligi odigrao samo 10 minuta, i to još u septembru 2023. I pored toga, na kraju sezone dobio je medalju za osvojenu šampionsku titulu.

Međutim, pedigre koji ima nekadašnji as Čelsija, Mančester junajteda i Valensije, govori da uprkos dugoj pauzi teško da je mogao da zaboravi da igra fudbal i da i te kako ima šta da pruži u timu australijskog stručnjaka srpskog porekla Alena Stajčića.

„Veoma sam uzbuđen što ću se pridružiti Vonderersima, jedinom australijskom klubu koji je osvojio azijsku Ligu šampiona. Jedva čekam da stignem u Sidnej i da treniram sa timom kako bih se pripremio za predstojeću sezonu“, rekao je Mata u izjavi za klupski sajt.

Još je dodao da oseća veliku zahvalnost Vonderersima zbog ukazane šanse za novu avanturu.

„Radujem se što ću imati priliku da osvojim prvenstvo u još jednoj zemlji“, istakao je Mata da ima velike ambicije.

Visinom omaleni, ali znanjem pravi div od plejmejkera, osvajao je šampionsku titulu i u Turskoj s Galatasarajem 2022/23, dok je sa Čelsijem podigao pehar Lige šampiona 2012. i Lige Evrope godinu dana kasnije. Isti trofej osvojio je i 2017. sa Mančester junajtedom.

Huan Mata je bio član one slavne generacije španskog državnog tima, sa Inijestom, Ćavijem, Ramosom, Pikeom i Kasiljasom, koja je 2010. U Južnoj Africi postala prvak sveta, a dve godine kasnije pokorila i Evropu na šampionatu u Poljskoj i Ukrajini. U finalu protiv Italije, Mata je posigao jedan od četiri gola za Furiju. Ukupno je u dresu reprezentaciji igrao 41 put i postigao deset golova. Sudbina je htela da poslednji put zatrese mrežu u dresu Španije baš u utakmici protiv Australije, na Mundijalu u Brazilu 2014. godine.

U timu Vonderersa, iskusni Španac će uskočiti u kopačke Miloša Ninkovića, koji se na kraju prošle sezone oprostio od profesionalnog igranja fudbala. Tragali su čelnici kluba sa zapada Sidneja za pravim naslednikom srpskog maestra na poziciji pleja i po svoj prilici pogodili su u centar mete.

Trener Alen Stajčić nije skrivao zadovoljstvo zbog vrhunskog pojačanja koje je dobio.

„Huanov dolazak je nešto neprocenjivo za naš klub. On je jedan od najcenjenijih, najdarovitijih i najtrofejnijih igrača generacije, koji će doneti ne samo fudbalski talenat i uspeh koji se retko viđa u australijskom klupskom fudbalu, već i spremnost da podeli svoja iskustva i znanja sa saigračima. Mata će pomoći našem timu na terenu, ali što je još važnije, i van terena biće važna figura u ubrzanom rastu i razvoju naših mladih igrača“, rekao je Stajčić.

Dakle, Vonderersi su doveli Huana Matu, a Sidnej Daglasa Kostu. Dva imena koja su više nego dovoljna da najave spektakularan gradski derbi u prvom kolu A-lige, 19. oktobra.

Piše: Branko Cvetojević



tagovi

Huan MataAustralijaLetnji prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara