Najveći posle Del Pjera: Fanfare dočekale Daglasa Kostu u Sidneju

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.08.24. | 16:17

Bivši krilni napadač Šahtjora, Bajerna i Juventusa potpisao dvogodišnji ugovor i nastavio niz velikih imena u australijskom klubu, čije su boje branili i Dvajt Jork, Miloš Ninković i drugi

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Taman kada se činilo da će pauza između dve sezone u A-ligi proteći bez zvučnih imena usled stezanja kaiša od strane Fudbalske federacije Australije, iz najtrofejnijeg kluba na Petom kontinentu detonirali su transfer bombu. Ekipu Sidneja je pojačao Daglas Kosta (33), nekadašnji as Šahtjora, Bajerna i Juventusa, koji je potpisao dvogodišnji ugovor sa nebesko-plavima.

Izabrane vesti

Vest da nekadašnji reprezentativac Brazila stiže u A-ligu dočekana je fanfarama svih australijskih medija i oduševljenim reagovanjima navijača Sidneja na društvenim mrežama. Tiražni Sidnej Morning Herald ističe da je Kosta još jedan fudbalski dragulj sa velike scene koji će nastaviti tradiciju velikih imena u dresu Sidneja.

„Najveći od Del Pjera“, naslov je teksta u kojem se podseća da je italijanski čarobnjak bio zvezda bez premca, a da su pored njega u klub iz Lučkog grada dolazili i drugi proslavljeni asovi poput Dvajta Jorka i Miloša Ninkovića. Ruku na srce, nijedan vremešni velikan nije imao učinak poput srpskog reprezentativca koji je za sedam godina pretvorio Sidnej u najtrofejniji klub na kontinentu.

Međutim, poput većine prethodnika, Daglas Kosta dolazi u Australiju u trenutku kada je njegova karijera odavno prešla zenit. Omaleni dribler je činio čuda na evropskim terenima od 2010. do 2021. godine, kada je posle treće osvojene titule sa minhenskim Bajernom njegov sjaj počeo da patinira.

Igrao je u otadžbini za Gremio i u SAD za Los Anđeles Galaksi, u kojem je i počeo da igrački posustaje. Proteklih šest mesci branio je boje Fluminenzea, ali je većinu od 22 utakmice upisao ulazeći sa klupe sa rezerve.

Svestan je toga i trener Sidneja Ufuk Talaj koji se međutim nada da je poslednjih pola godine bila samo loša faza u Kostinoj karijeri, te da će novi izazov pomoći Brazilcu da podseti na stare dane.

I sam Daglas Kosta tvrdi da u njemu još ima vatre i sportske gladi za uspesima.

„Igrao sam tokom karijere za neke fantastične klubove, osvojio sam mnogo titula i sada sam došao u Sidnej da osvajam još trofeja. Fudbal mi je u krvi i dolazim u Australiju da podignem nivo igre u toj zemlji, da pružim zabavu strastvenoj sportskoj publici i da donesem još trofeja u vitrine Sidneja“, poručio je Kosta u pisanoj izjavi, navodeći da stiže na Peti koninent u subotu.

Pred njim će biti samo 14 dana da se adaptira na novu sredinu i upozna sa stručnim štabom i saigračima, pre nego što njegov novi tim debituje u Drugoj diviziji azijske Lige šampiona.

Nema sumnje da će Kosta, bez obzira na pozne igračke godine i neubedljiv period iza sebe, biti pojačanje za australijski klub u vreme kada se fudbal u ovoj zemlji suočava sa sve većim poteškoćama. Nedostatak investicija naročito pogađa klubove, a situacija se dodatno pogoršala kada je FA Australije saopštio da drastično smanjuje svoj doprinos budžetima članova A-lige. Naime, od ove sezone Savez će subvencionisati klubove sa po svega 530.000 australijskih dolara, odnosno tek nešto više od 320.000 evra godišnje.

U takvim okolnostima prelazni rok protiče u potpunoj opskurnosti, uz angažovanje tek ponekog anonimusa iz austrijske, škotske ili neke treće osrednje lige.

Samim tim, slobodno se može reći da je Sidnej upecao kapitalca u Daglasu Kosti, a pre njega je ugovor s ovim klubom potpisao i još jedan Brazilac, Leo Sena, nekadašnji igrač italijanske Specije i bugarske Lokomotive Plovdiv.

Za angažovanje obojice Južnoamerikanaca najzaslužniji je doskorašnji fudbaler nebesko-plavih Aleksander Baumjohan. Nemac je po završetku igračke karijere ostao u Sidneju i preuzeo ulogu sportskog direktora, koristeći smesta veze koje je svojevremeno stekao igrajući u Brazilu.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Daglas KostaLetnji prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara