Marko Nikolić (©YouTube)
Marko Nikolić (©YouTube)

Nikolić: Odabrao sam CSKA zbog mog Partizana

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.06.24. | 10:18

Srpski trener je otpočeo pripreme sa Armejcima, a tom prilikom je ruskim medijima pričao i o problemima kroz koje prolaze beogradski crno-beli

Marko Nikolić je prošlog petka zvanično počeo rad sa fudbalerima CSKA Moskve. Armejci su u Novogorsku otpočeli pripreme za novu sezonu, pa je 44-godišnji srpski stručnjak imao priliku da upozna ekipu. U nedelju je u intervjuu za ruski Bobsoker izneo i svoje prve utiske.

Pred Nikolićem je težak zadatak. CSKA je osam godina već bez titule, a prošle sezone nije bio ni blizu toga da bude konkurentan Zenitu. Prvenstvo je okončao tek na šestoj poziciji, iza Zenita, Krasnodara, Dinama, Lokomotive i Spartaka.

Izabrane vesti

Pa otkud onda da je srpski strateg prihvatio ponudu kluba koji je u očiglednom padu? Kako on tvrdi, jedan od razloga bio je i taj što je CSKA u bliskim odnosima sa njemu voljenim Partizanom.

To je meni bila jedna važna tačka. Nije tajna da sam u poslednjih nekoliko godina dobijao ponude od nekoliko ruskih klubova. Neću da pričam ko je šta nudio, ali u slučaju CSKA to bratstvo sa Partizanom je odigralo ulogu. Osetio sam i ranije da bih jednog dana mogao da završim u CSKA. Nisam samo znao da li će to da bude za mesec, godinu ili pet godina, ali instiktivno sam osetio da bi to jednog dana moglo da se desi. Nije ovo prvi put da me je intuicija navela na dobar trag“, kazao je Nikolić.

CSKA i Partizan će se početkom jula sastati u Moskvi na prijateljskom turniru, na kojem učestvuju još Dinamo i OFK Beograd.

Dobro znam šta CSKA znači Partizanovim navijačima. Dok sam živeo u Moskvi i radio u Lokomotivi, putovao sam u Beograd svaki put kada je bio večiti derbi. Uvek bi bio pun avion navijača CSKA koji su leteli zajedno sa mnom na derbi. I u Rusiji sam često sretao Partizanove navijače. Suvišno je da pričam kakvo je to veliko prijateljstvo. Zato se osećam ovde kao kod kuće“.

Nikolić je u intervjuu pričao i o lošim rezultatima Partizana u poslednjih nekoliko godina.

Nažalost, Partizan nije osvojio nijedan trofej punih pet godina. To se nije desilo nikada pre u istoriji. Težak je period za moj klub, nadam se da će on uskoro da prođe. Imamo svetski poznatu fudbalsku školu, igrači koji igraju u Partizanu su vidljivi popularnim klubovima iz najjačih šampionata. Nadam se da će se Partizan uskoro vratiti na poziciju na koju zaslužuje“.

Marko Nikolić (©YouTube)Marko Nikolić (©YouTube)

Nikolić je sa Lokomotivom redovno pobeđivao CSKA. Četiri puta u Premijer ligi Rusije, jednom u polufinalu kupa i jednom čak i u prijateljskoj utakmici.

U Lokomotivi sam imao sjajan tim, sa fudbalerima na visokom nivou. Ne kažem da je sa CSKA mnogo drugačije, Vlašić, Edžuke, Akinfejev i Čalov su još uvek ovde. Koliko se sećam na tih šest utakmica CSKA su vodila tri različita trenera. Viktor Gončarenko, Ivica Olić i Aleksej Berezucki. Možda je u tom periodu Armejcima samo nedostajala stabilnost“.

Prvi zadatak u Moskvi biće mu da popravi odbranu. CSKA je prošle sezone primio 40 golova, najviše u novijoj istoriji.

Fudbal se menja. Mnogi ljudi su promenili pristup igri. Neću kriti, meni je rezultat 1:0 bolji nego 4:3. Međutim, to ne znači da će CSKA da igra defanzivno. Naprotiv! Moramo da se takmičimo, zato sam i ja u poslednjih nekoliko godina promenio malo svoj stil. U Šabab Al Ahliju, mom prethodnom klubu, igrali smo vrlo efektno. Nadam se da ćemo u CSKA pronaći neophodan balans. Jasno je da želimo da postižemo što više, a da primamo što manje golova. Hajde da radimo ozbiljno. Kada je reč o prekidima, želim posebno da obratimo pažnju na kornere i slobodne udarce. Moji timovi su po tome uvek bili poznati i prepoznatljivi“.

U poslednjih nekoliko godina CSKA je forsirala formaciju 3-4-3, pa je i dovodila igrače koji odgovaraju takvoj postavci. Uostalom, zato je Milan Gajić, koji je igrao kao bek u Crvenoj zvezdi, promenio poziciju da igra levo krilo. Nije to baš formacija koju Nikolić voli, ali neće moći tako brzo da je se odrekne.

Klub duže od dve godine bira igrače koji odgovaraju tom sistemu i nemoguće je da ga promenimo za 20 dana. Mislim da ni ne mora nužno da se menja. Ima mnogo dobrih stvari koje mogu da se iskoriste i nadograde u budućnosti. Vrlo je moguće da nastavimo da koristimo formaciju sa tri centralna defanzivca kao primarnu. Važno je da imamo više varijacija, primera radi 3-4-3 i 3-5-2. Mada, mislim da bi i sistem sa četiri defanzivca u poslednjoj liniji takođe trebalo da bude u našem arsenalu. Naravno, ne nameravam da vam otkrijem sve naše karte“.

Otežavajuća okolnost novom treneru CSKA je što dobar deo tima neće uopšte imati tokom dela priprema.

Prvih nekoliko dana u trening kampu smo radili bez sedam igrača. Obljakov, Divejev i Čalov su igrali za reprezentaciju Rusije po završetku sezone i pridružiće nam se 25. juna. Fajzulajev će igrati na Olimpijskim igrama za Uzbekistan i neko vreme nam neće biti na raspolaganju. Davila igra za Čile na Kopa Americi, Mendeš je bolestan, a i Gajić će doći sa zakašnjenjem“, nabrojao je Nikolić, posle čega je analizirao grupu koju ima na raspolaganju kao celinu:

Kostur tima je dobar. Ovo je CSKA, ni ne može da bude drugačije. Pritom, izuzev Igora Akinfejeva nemamo nijednog igrača koji je stariji od 30 godina. Možda će CSKA postati i najmlađi tim Premijer lige sledeće sezone. Hajde da vidimo kako će se prelazni rok kretati i u drugim klubovima. Mi nemamo potrebe da proširujemo tim. Naš zadatak je da procenimo koja pozicija kome najbolje leži i da radimo na tome. Neće biti lak posao, ali mislim da smo spremni za njega“.



tagovi

CSKA MoskvaMarko NikolićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara