Navijači Crvene zvezde (Reuters)
Navijači Crvene zvezde (Reuters)

Nije to ona Zvezda! Interovci se samo plaše Delija...

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.09.24. | 09:16

Emisari Nerazura pratili Zvezdine prvenstvene utakmice i duel sa Benfikom kako bi analizirali igru crveno-belih, dok su u Beogradu bili i njihovi skauti koji duže vreme prate supertalentovanog Andriju Maksimovića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

“Nije to ona Zvezda”, gotovo je refleksni odgovor u Apijano Đentileu kada se zadene razgovor o sledećem meču Lige šampiona, aludirajući na tim crveno-belih koji je osvojio titulu prvaka Evrope i sveta pre 33 godine. Generalno, samo su Rade Krunić i Nemanja Radonjić igrači koje dobro poznaju u Interovom ambijentu, plus Andrija Maksimović koji se već nekoliko meseci nalazi u vrhu agende mladih supertalentovanih igrača koje skauti sportskog direktora Pjera Auzilija prate pomno. 

Izabrane vesti

Ruku na srce, u Milanu su se mnogo više pribojavali nasilnog i organizovanog dela Zvezdinih navijača nego tima Vladana Milojevića, zbog čega je i doneta odluka da se zabrani organizovan dolazak navijača iz Srbije. Toj odluci je značajno doprinela i “pobratimljenost” Delija sa navijačima Napolija koji su zakleti neprijatelji Interove tifozerije. Pre šest godina je u masovnim sukobima, pre meča Inter-Napoli, ubijen jedan navijač Nerazura. Uz to, fingirane su i informacije da vođe navijača Rome pripremaju osvetu svojim “kolegama” iz Beograda posle neuspelog pokušaja u Švajcarskoj prošlog novembra kada je Zvezda igrala protiv Jang Bojsa. 

Štaviše, ulaznicu za meč na San Siru mogu da kupe samo osobe sa boravištem u Italiji i registrovani članovi Interovih fan klubova u Evropi i širom sveta. I to nije sve, u Milanu će biti praktično nemoguće kupiti bilo kakvo alkoholno piće u utorak. I pored svih restrikcija San Siro će biti najverovatnije rasprodat pošto je ostalo relativno malo ulaznica u prodaji. 

Za razliku od prethodne fudbalske godine kada je apsolutni prioritet Intеra bio na osvajanju dvadesetog Skudeta i prišivanju druge zvezdice iznad grba, u ovoj sezoni je Liga šampiona u istoj ravni sa prvenstvom, ako ne i za nijansu važnija.

Italijanski šampion se vrlo ozbiljno sprema za meč sa Crvenom Zvezdom jer se ne zanosi idejom da bi mogo da se prošeta do pobede, tim pre što se opekao na startu prvenstva sa Đenovom i Moncom. Prvi ovosezonski mečevi su pokazali da brojni igrači Intera nisu u top formi i da je dovoljan mali pad koncentracije da stvari krenu neželjenim tokom, mnogo lakše nego u prošloj sezoni. Ipak, niko u Apijano Đentileu ne beži od uloge favorita i prihvata imperativ pobede jer u ovoj sezoni Simone Inzagi i njegovi fudbaleri imaju ambiciju da ponovo ili čak poboljšaju hod u Ligi šampiona iz sezone 2022/2023. 

Crvena zvezda se doživljava kao najmanje težak rival, ne zato što nije na visini Jang Bojsa ili Sparte iz Praga, već zato što dolazi na San Siro, dok će Inter protiv Švajcaraca i Čeha igrati u Cirihu odnosno Pragu. Imajući u vidu da je namera Intera da završi prvi deo Lige šampiona među prvih osam timova i da se plasira direktno u osminu finala, kao i da je formula Lige šampiona takva kakva jeste, tri boda u meču sa Crvenom zvezdom su pod “moranjem” da bi se realizovao zacrtani cilj.

Istorija kaže da je Zvezda izgubila sve utakmice na gostovanjima u Ligi šampiona u prethodna tri nastupa, što će reći devet uzastopnih mečeva. S druge strane Inter je vezao devet mečeva na svom stadionu bez poraza. Poslednji put Nerazuri su nanizali deset mečeva u Ligi šampiona bez poraza na Meaci u 2009. i 2010. godini kada su treći put osvojili "ušati pehar". Takođe, Zvezda je poslednji put pobedila jedan italijanski tim 2005. godine (Romu 3:1), dok Inter nije nikada izgubio od srpskih timova a igrao je upravo sa Zvezdom pre 43 godine (nerešeno 1:1 u Milanu i poraza na Marakani 0:1, gol Murara) i sa Partizanom pre 12 godina (pobede 1:0 i 3:1). 

Inter je poslao emisare na poslednja dva meča u Mozzart Bet Superligi i protiv Benfike u Ligi šampiona kako bi uživo gledali Milojevićevu ekipu. Takođe, tzv. meč analitičari su analizirali do u detalje igru Milojevićevih izabranika u ovoj sezoni i za Inzagija nema mnogo tajni oko Zvezdine igre.

Istovremeno, u Beogradu su bili i skauti Nerazura koji već duže vreme prate Maksimovića. Inter se direktno interesovao kod čelnika Crvene zvezde za 17-godišnjeg talentovanog fudbalera i pokušava da obezbedi privilegovanu poziciju kada se steknu uslovi za Maksimovićev odlazak.

Andrija Maksimović u večitom derbiju (Star Sport)Andrija Maksimović u večitom derbiju (Star Sport)

Inzagi sprema formaciju koja neće biti ista kao protiv Udinezea jer se “opekao” u prethodnoj nedelji kada je Inter nastupao u najprestižnijem takmičenju. Nerazuri su, pre i posle meča u Ligi šampiona sa Mančester Sitijem, izgubili pet bodova u prvenstvu (remi sa Moncom i poraz od Milana). To više ne sme da se dogodi i zato će Zvezdi na megdan izaći odmorni i igrači u top fizičkoj kondiciji.

U odbrani ćemo videti, najverovatnije, Benžamana Pavara i Stefana De Fraja pored Alesandra Bastonija. Pavar je potreban zbog svog internacionalnog iskustva i velikog broja mečeva u Ligi šampiona, De Fraj će zameniti Frančeska Aćerbija koji počinje da oseća svojih 36 godina na plećima i ne može da igra na visokom nivou tri utakmice nedeljno. Protiv Udinezea se videlo u poslednjim minutima meča da je iskusni defanzivac bio na ivici snage. 

Denzel Dumfris će potpisivanje novog ugovora sa Interom do 2028. godine proslaviti ulogom startera protiv Zvezde. U Apijano Đentileu računaju da će crveno-beli postaviti “dva autobosa” ispred gola i da je zato Dumfris mnogo korisniji od Matea Darmjana na desnom boku.

Denzel Dumfris protiv Atletiko Madrida (Reuters)Denzel Dumfris protiv Atletiko Madrida (Reuters)

Koliko Inzagi respektuje Zvezdu pokazuje i otvoreno pitanje u veznoj liniji gde imamo trojicu igrača za dva mesta (Fratezi, Mhitarjan i Zjelinski) a u napadu nije rečeno da će Taremi početi meč kako se najavljivalo do pre 24 sata. 

U Milanu se navodi kao jedna od pozitivnih karakteristika Milojevićevog tima dobra fizička kondicija i kapacitet da igra svih 90 minuta pod visokim naponom. Inter je u prvih šest mečeva u prvenstvu na čak četiri primio gol u poslednjih deset minuta (Đenova, Monca, Milan, Udineze). U tom kontekstu Inzagi radi na rešenjima koja bi garantovala izbegavanje pada igre u završnici utkamica. 

Šansu bi trebalo da dobije u drugom poluvremenu i nesuđeni igrač Crvene zvezde Marko Arnautović. Pregovori tokom leta nisu urodili plodom da se Marko preseli u Beograd (u Interu ima zagarantovanu platu koja iznosi 3.700.000 evra), ali su mnogi spremni da se opklade da će kad mu istekne ugovor sledećeg leta Zvezda biti još ozbiljnija opcija.


tagovi

Inter MilanMilanoDelijeFK Crvena zvezdaVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara