Džek Griliš (©Reuters)
Džek Griliš (©Reuters)

Neverica u engleskom taboru zbog Griliša: Igrači tražili objašnjenje od selektora

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.06.24. | 09:23

Harizmatični vezista Mančester Sitija među omiljenima kod saigrača, ali (više) ne i kod selektora Sautgejta

Dobro su poznati kadrovi sa Mančester Sitijeve proslave titule od pre dve godine, kada je u centru pažnje bio Džek Griliš. Skupo plaćeni vezista danima se nije treznio, a ni pokušavao da sakrije od očiju javnosti. Uživao je momak iz Birmingema u svojoj prvoj tituli šampiona Engleske. U međuvremenu su osvojene još dve, kao i Liga šampiona, a sa nacionalnim timom je stigao do četvrtfinala Mundijala u Kataru. Bajkovito izgleda karijera 28-godišnjeg veziste za kog su Građani pre tri leta platili Aston Vili više od 100.000.000 evra. Ipak, u četvrtak uveče Griliš je morao da se suoči sa košmarom - izostavljen je spiska reprezentativaca za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Velika očekivanja imao je iskusni fudbaler. Engleski mediji pišu da je čak skratio odmor kako bi se što bolje pripremio za predstojeći turnir. U prijateljskoj utakmici protiv Bosne i Hercegovine 3. juna (3:0) ušao je sa klupe i za pola sata ostavio sasvim solidan utisak. Ipak, nedovoljan da bi ubedio Gereta Sautgejta da ne precrta njegovo ime prilikom skraćivanja spiska.

Izabrane vesti

"Svi igrači su vest prihvatili sa poštovanjem. Svi veruju da treba da budu u timu i igraju, ali neki su imali bolje sezone, posebno u poslednjih šest meseci. Što se tiče napada, blagosloveni smo na tim pozicijama. Bilo je teško odlučiti, a sve odluke donete su kroz brojne razgovore i analize stručnog štaba. Stojimo iza naših odluka, jasno nam je da smo mogli da izaberemo i neke druge igrače, žao mi je što sam morao da im saopštim tužne vesti", izjavio je selektor nakon saopštavanja 26 putnika za Nemačku.

Sautgejtovu informaciju da su otpisani igrači prihvatili odluku sa poštovanjem potvrđuju i engleski mediji, ali navode da su pojedini njihovi saigrači koji su ostali u timu rivala Srbije u grupnoj fazi Evropskog prvenstva šokirani zbog izostavljanja Džeka Griliša. Navodno su ga tešili u sobi sportskog centra FS Engleske i, čak, tražili od selektora konkretno objašnjenje zašto vezista Mančester Sitija nije prošao "filter".

Izostanak Griliša i Totenhemovog Džejmsa Medisona posebno teško pao je Arsenalovom Deklanu Rajsu.

"Teško mi je, njih dvojica su mi najbolji prijatelji u reprezentaciji, sa njima provodim najviše vremena. Nije prijatno videti da neće putovati sa nama, iako su oni ostali pozitivni i poželeli nam sreću u Nemačkoj. Jasno je da su obojica razočarani što nisu u timu, ali smo kao grupa veoma jedinstveni i svi igrači koji neće biti sa nama na turniru poželeli su nam sreću i pružili podršku", izjavio je Rajs.

Griliš je imao značajnu minutažu kod Sautgejta na prethodna dva velika turnira Engleske (polufinale Evropskog prvenstva 2020, četvrtfinale Svetskog prvenstva 2022), ali ga je slaba sezona u dresu Mančester Sitija skupo koštala. Na putu ka četvrtoj uzastopnoj tituli u Premijer ligi iskusni vezista je kod Pepa Gvardiole odigrao 20 utakmica, ali samo 10 kao starter.

Pored Džeka Griliša i Džejmsa Medisona, sa spiska Engleske za EURO 20204 ispali su i Hari Megvajer, Kurtis Džons, Džerel Kvansa, Džared Brantvajt i Džejms Traford.


tagovi

Džek Grilišreprezentacija EngleskeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara