Diogo Kosta (©Reuters)
Diogo Kosta (©Reuters)

Nema ni živce, ni puls: Najbolje čuvana tajna, Rikardova škola i majstorija a la Dibu

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.07.24. | 07:18

Ne, to što je Diogo Kosta skinuo tri penala u seriji nije nikakva slučajnost…

Pravila su se promenila, na štetu golmana i u korist fudbalskih asova. Izvođači penala mogu da rade šta im se prohte, šta im volja, a čuvari mreže… Pa, skoro ništa, prikovani su za gol-liniju. I danas je malo onih koji u takvoj konstelaciji snaga mogu da urade nešto. Ali, vazda se nađe neko što prkosi načelima i ograničenjima.

Ima tih što nemaju ni živce, ni puls. Na koje ništa ne utiče. Endemska vrsta. Takav je Diogo Kosta. Tri odbranjena jedanaesterca u seriji protiv Slovenije, uloga junaka, ispisana istorija evropskih prvenstava. Neko će reći – puka sreća. Sinoć i više nikada. Samo, ovo se ponovilo, već je viđeno, jedino je odora bila drugačija.

Izabrane vesti

Ne, to što je Diogo Kosta skinuo tri penala u seriji nije nikakva slučajnost. Upravo to ga je lansiralo u orbitu, upravo to mu je obezbedilo povišicu, novi, dugoročni ugovor sa Portom i povećanje otkupne klauzule. Valja premotati sat godinu i po dana unazad.

Beše oktobar 2022. godine, početak meseca. Na Dragau se pojavio Bajer Leverkuzen, tada ga još nije predvodio Ćabi Alonso i nije bio najveća priča nemačkog fudbala. Entoni Tejlor je pokazao na belu tačku, Patrik Šik se latio lopte, a Diogo Kosta je prvi put zaustavio šut s abele tačke u Ligi šampiona.

Samopouzdanje mu je naraslo do neba. Kroz manje od deset dana zaputio se Porto u Nemačku, novi dosuđen jedanaesterac za Verkself, međutim, češki napadač nije ni pomišljao da on bude taj koji će pogledati u oči portugalskog golmana. Odvažio se Kerem Demirbaj. Ishod identičan. A, za dve sedmice istu sudbinu delio je i Noa Lang iz Klub Briža.

Za manje od mesec dana Diogo Kostom odbranio je tri penala u Ligi šampiona!

Ni pre toga golman Porta nije bio anonimus, ali od tog oktobra zapao je za oko mnogim evropskim velikašima, onima što se rasipaju i razbacuju parama. Baš onima kojima Porto zna da oguli kožu. Brže-bolje su na Dragau sa Diogom Kostom potpisali novi ugovor do 2027. godine, otkupna klauzula podignuta je sa 60.000.000 na 75.000.000 evra. I to je odbilo Mančester junajted, odlučio se za Andrea Onanu, iako mu je portugalski čuvar mreže bio barem podjednako zanimljiva opcija. Ako ne i više od toga.

Od sezone 2003/2004 se u Ligi šampiona nije desilo da jedan golman na tri uzastopne utakmice odbrani šut sa okrečenog mesta sa udaljenosti od 11 metara. Na Evropskom prvenstvu nikada u istoriji da u seriji skine prva tri udarca. Namagnetisao je rukavice i pokupio lopte koje su poslali Josip Iličić, Jure Balkovec i Benjamin Verbič.

Na sve to imao je Diogo Kosta i ništa manje bitnu intervenciju u produžetku, kada je zaustavio šut Benjamina Šeška. Neodoljivo je u tom momentu podsetio na Emilijana Dibua Martinesa kada se u finalu Mundijala u Kataru opružio i odbranio udarac Randala Kolo Muanija.

 (©Reuters) (©Reuters)

Dileme nije bilo kome će otići nagrada za igrača utakmice, mogućnost je bila samo jedna. Na 26. utakmici u dresu Portugala je čak 14. put ostao nesavladan. Ali, zato ga jesu emocije savladale. Preplavile su ga, nije mogao da zadrži suze.

„Ovo su teže utakmice, utrošio sam svu energiju. Maksimalno sam se fokusirao na to da iskoristim priliku. Ubijao se radeći. I dalje to činim. Verujem i sebe i ovo je bila utakmica u kojoj sam bio od pomoći timu, bila je ovo utakmica mog života“, nije krio oduševljenje Diogo Kosta.

Do prošle večeri bio je na učinku od deset odbranjenih penala i 29 primljenih. Jedan od tih golova dao mu je Ivan Šaponjić, nasamario ga je još dok su bili u drugoj ligi Portugala. Poslednji ga je sa bele tačke matirao Žorž Mikautadze. Nekoliko dana ranije portugalska ‘jedinica’ je govorila o jednom od svojih uzora.

Diogu Kosti je kroz karijeru savete davao Rikardo. Kada skine rukavice, znalo se koliko je sati. Dobro ga je 2004. godine upamtio Darijus Vasel. I čitava Engleska. Ipak, tim metodama se čuvar mreže Porta i Portugala ne služi.

„Uvek ću braniti sa rukavicama, nikada bez, to prepuštam Rikardu“.

Nije ih skidao, ali je potvrdio da trenutno spade među najbolje golmane – ako nije i najbolji – kada dođe do raspucavanja. Da mu je prvi put, pa da neko i pomisli da je sve ovo bila slučajnost. Ali, tri puta za mesec dana pre godinu i po…

Portugalci imaju jakog aduta, a za njihovog selektora Diogo Kosta je najbolje skrivena tajna evropskog fudbala.

„Tajna Portugala je Diogo Kosta. To je najbolje skrivena i čuvana tajna evropskog fudbala. Danas je dostigao skroz drugi nivo. U situaciji jedan na jedan je bio neverovatan. Sačuvao je fokus i odbranio tri penala, treba da budemo ponosni na njega“, poručio je Roberto Martines.

Šta zna i može, više nije tajna. I ko je zaboravio odbranjene jedanaesterce u Ligi šampiona, sada dobro zna za šta je sposoban – da se uvuče šuterima u glavu.

U vremenima kada golmani teško pogode stranu, kada su im novim pravilima ‘ruke vezane’, Diogo Kosta svemu tome prkosi. Unikat.



tagovi

EURO 2024reprezentacija PortugalaPortoDiogo Kosta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara