Sa prethodnog duela (© Star sport)
Sa prethodnog duela (© Star sport)

Nekad problem – sad rutina: Veliki ulov protiv male reprezentacije

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.10.21. | 10:41

Srbija u Luksemburgu (20.45, TV Nova S) nastavlja pohod ka Mundijalu u Kataru

Pekao nas je poraz od Kazahstana za vreme selektorskog mandata Havijera Klementea. Pamtimo kako nismo mogli da savladamo „moćnu“ Finsku u Beogradu sa Malim Napoleonom. Tukla nas je Estonija u Humskoj dok nas je predvodio Vladimir Petrović Pižon. Makedonija ranila u Skoplju u vreme Siniše Mihajlovića. Jermenija nas ukočila kad se neko setio da klupu državnog tima poveri Diku Advokatu.

Bilo nekad.

Izabrane vesti

Sad reprezentacija Srbije deluje kao ekipa sposobna da relativno lako izađe na kraj sa autsajderima. Morali bismo duboko da zaronimo u istorijske knjige da bismo pronašli neki veliki kiks državnog tima u susretima sa „malim“ selekcijama, pošto je poslednji takav zabeležen pre sedam godina kad nismo uspeli da savladamo Albaniju u meču nabijenom tenzijom, okončanom tek odlukom UEFA da tri boda dodeli protivniku.

Otad je samo Škotska uspela da nas ozbiljno zaljulja i posle pucanja penala uskrati za plasman na Prvenstvo Evrope, ali kako je na programu bio baraž, a ne kvalifikacioni susret, pre će biti da je reč o incidentu koji potvrđuje pravilo da smo u reprezentativnom fudbalu napredovali toliko da možemo da pobeđujemo slabije od sebe i da se to podrazumeva. Da ne strepimo. Baš zato veliki deo ovdašnje javnosti spokojno čeka duel sedmog kola Grupe A mundijalskih kvalifkacija, uveren da ćemo u Luksemburgu nastaviti put ka Kataru (20.45, TV Nova S).

Da, bio je pre mesec dana remi sa Repulikom Irskom (1:1), mada i da smo dodali još dva boda u Dablinu opet bismo morali da slavimo u Velikom vojvodstvu Luksemburgu, pa da čekamo Azre (tu se, valjda, trijumf ne dovodi u pitanje) kako bismo na veliko finale u Lisabon 14. novembra stigli sa šansama da se domognemo Prvenstva sveta.

Između Dika Advokata i Dragana Stojkovića bili su Radovan Ćurčić, Slavoljub Muslin, Mladen Krstajić i Ljubiša Tumbaković, deluje da ni kod koga nismo bili tako sigurni u pobedu kao sa Piksijem na klupi. Muslinov fudbal je bio takmičarski, produktivan, valorizovan plasmanom u Rusiju, ali aktuelni selektor nudi naciji nešto drugačije. Igru na gol više, a da pritom rezultati ne trpe. Bar tako nije bilo od marta kad je debitovao, pa se svi nadaju da će trend ostati na snazi do kraja kalendarske godine. Uostalom, naša reprezenatcija postigla je najviše golova u Grupi A (jedan više od Portugala).

Veoma je važno za srpski fudbal da reprezentacija dobije ove utakmice, pošto je malo delikatna situacija. Posle neodlaska na Prvenstvo Evrope nije bila dobra atmosfera oko državnog tima, tako da je sad vreme da krenemo uzlaznom putanjom. Otkako je Piksi selektor sve je krenulo nabolje, osećaju se dobra atmosfera i entuzijazam. Kao navijač, verujem da reprezentacija može da pobedi sve do kraja. Utisak je da su igrači potpuno fokusirani i stalo im je do rezultata. Ne moram mnogo ni da gledam utakmicu, tačno znam s kojim igračima selektor raspolaže i šta mogu da urade. Atmosfera je kao što je bila kod Antića u ciklusu za Prvenstvo sveta 2010“, smatra nekadašnji reprezentativac Vladimir Jugović u izjavi za Informer.

Orlovi će u Luksemburgu igrati bez Nikole Milenkovića, štoper Fjorentine se povredio na treningu i nije u konkurenciji na ovo gostovanje, a kako stvari stoje mogao bi da ga menja Uroš Spajić. Iznuđena promena u defanzivnoj liniji bi mogla da bude prva, ne i poslednja, u odnosu na septembarski duel sa istim rivalom, pošto se očekuje nešto ofanzivniji pristup Srbije. Primera radi, da na klupi ostane Saša Lukić, kako bi se u napadu otvorilo mesto za drugog špica u liku Dušana Vlahovića, projektovanog partnera neprikosnovenom Aleksandru Mitroviću. Ostaje da se vidi kakvu ulogu je ovog puta stručni štab namenio Sergeju Milinkoviću Saviću, međutim, jasno je da vezista Lacija obožava da igra protiv Luksemburga: pre dve godine je namestio dva gola, a prošlog meseca pasom kroz sredinu asistirao Aleksandru Mitroviću za „otvaranje“ utakmice na stadionu „Rajko Mitić“. A as Fulama je pravi streptomicin za Luksemburžane: gde ih vidi, tu ih zgazi (tri meča, šest pogodaka).

Luksemburg je stvarno nezgodna ekipa. Pogotovo na svom terenu. Videli smo to i protiv Portugala (domaćin poveo, na kraju prvog poluvremena bilo nerešeno, tek u nastavku favorit dodao gas i slavio 3:1), ali u poslednje vreme igramo sa dosta samopouzdanja, mislim da neće biti problema. Očekujem pobedu. Sviđa mi se kako igramo i nadam se da ćemo tako nastaviti u preostale dve utakmice“, kaže za Srpski telegraf Mijat Gaćinović, adut Hofenhajma, koga nema u Stojkovićevim planovima.

Oni koji su tu sasvim dobro obavljaju posao. Red je da upišu još jednu recku. Navikli su. Da pobeđuju male. Da ne greše.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO - 7. KOLO

Subota

GRUPA A

18.00: (3,90) Azerbejdžan (3,05) Republika Irska (2,25)

20.45: (8,50) Luksemburg (4,70) Srbija (1,43)



 


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiAleksandar MitrovićSergej Milinković SavićFSSKvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara