Romelu Lukaku (©Reuters)
Romelu Lukaku (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Konte vratio Napolimaniju, Lukaku odgovara Vlahoviću i Lautaru

Vreme čitanja: 6min | ned. 29.09.24. | 12:13

Tim iz Napulja favorit protiv Monce (20.45), kao i Roma protiv Venecije (15.00). Toskanski derbi u Empoliju (18.00) sa 4.500 navijača Viole

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Napoli i Roma imaju zadatak da odgovore na pobede Milana, Intera i Juventusa. Čini se da veliki timovi, posle neubedljivog starta, počinju da marširaju i da ih svaki sledeći pogrešni korak bi mogao da košta mnogo, pogotovo protiv tzv. malih timova.

Izabrane vesti

U Napulju se nadaju da bi mogli da se vrate na čelo tabele pred očima Lučana Spaletija koji će biti na tribinama Maradone. Đalorosi bez Dibale i sa Suleom od prvog minuta imaju imperativ pobede tim pre što se stiče utisak da se samo čeka prvi kiks tima da bes navijača protiv vlasnika kluba eksplodira. U Empoliju se igra toskanski derbi u zamanjenim ulogama, domaćin je jedan od tri neporažena kluba u Seriji A, dok je Fjorentina do prve pobede došla tek prošlog vikenda.

NAPOLI - MONCA (20.45)

Antonio Konte je vratio entuzijazam na ulice Napulja. Napolimanija je ponovo u modi, kao i protiv Palerma, pre tri večeri, i danas će Maradona biti rasprodat, a među 50 hilijada gledalaca biće i Lučano Spaleti. Već je zaboravljena prethodna očajna sezona kao i debakl u premijernom meču protiv Verone. Od tada se sve promenilo, u Kastel Volturno su došli Lukaku, Mektomini, Gilmur. Bonđorno se oporavio od povrede, a Kvarchelija se vratio u staru formu.

U Napulju svi očekuju da Romelu Lukaku odgovori Dušanu Vlahoviću i Lautaru Martinezu koji su juče postigli po dva gola Đenovi i Udinezeu. Belgijanac je dosada postigao dva gola, ali je protiv Juventusa bio bleda senka samog sebe dajući benzin svojim kritičarima koji mu spočitavaju da kad se igraju velike utakmice on, po pravilu, “ispari” sa terena.

Monca je veoma nezgodan protivnik u Napolju za domaćina. Tim iz Brijance je samo dva puta izgubio na Maradona na sedam prethodnih mečeva u Seriji A i Seriji B, a u prethodnoj sezoni su u sudaru sa Napolijem od šest mogućih bodova osvojili četiri.

------------------------------

Sve utakmice Serija A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

Karakteristika Konteovog Napolija su furiozne završnice. Napoli je sedam od devet golova u Seriji A postigao u poslednjih 30 minuta meča. Istovremeno, sa Bonđornom u ulozi komandanta odbrane Napoli je digao zid ispred Mereta i Kaprilea. Bonđorno nije nijednom predriblan u Seriji A od februara meseca ili 1333 minuta.

Monca je pobedila Brešu u Kupu Italije pre tri dana, ali u Seriji A ne zna za pobedu na 14 mečeva, devet poslednjih iz prethodnog šampionata i na prvih pet u ovom: šest remija i osam poraza.

Napoli je u gotovo kompletnom sastavu, nedostaje samo golman Meret zbog povrede, dok je Monca desetkovan. U Napulj su doputovali bez Galjardinija, Čurije, Vinjata, Galjardinija, Mote, Petanje, Sensija i Kranja.

NAPOLI 4-2-3-1: Kaprile - Di Lorenco, Rahmani, Bonđorno, Olivera - Angisa, Lobotka - Politano, Mektomini, Kvarachelija - Lukaku

MONCA 3-4-2-1: Turati - Ico, Pablo Mari, Karboni - Birindeli, Bondo, Bjanko, Kirjakopulos - Maldini, Pesina - Đurić

ROMA - VENECIJA (15.00)

Roma i Venecija su prošlog vikenda osetili prvi put slast pobede u novom prvenstvu. Ivan Jurić je debitovao pobedom na klupi Đalorosih protiv Udinezea, a Euzebio Di Frančesko se izvukao iz veoma nezgodne pozicije budući da je rizikovao da dobije otkaz u slučaju poraza od Đenove.

Interesantno je da Roma, predvođena Žozeom Murinjom, nije uspela da pobedi Veneciju u sezoni 2021/2022. Međutim, iskustvo Venecije na startu sezona na gostovanjima protiv velikih klubova nije baš ohrabrujuće, izgubili su glatko od Lacija i Milana. Takođe, klub iz Lagune nije pobedio Romu na Olimpiku od 1947. godine.

Interesantan podatak je da je Roma uvek postigla barem jedan gol kada je igrala protiv Venecije na prethodnih 19 okršaja i da se nalazi u seriji od 23 meča na Olimpiku na kojem su barem jednom zatrseli mrežu gostiju.

Dibala nije povređen, ali će zbog predostrožnosti osatati na klupi, dok će Čelik biti regularno od prvog minuta na tarenu. U startnoj postavi bi trebalo da bude i Pelegrini, dok će Baldanci čekati šansu na klupi. Sve oči Olimpika biće uprte u Sulea. Argentinac bi trebalo da iskoristi odsustvo svog zemljaka da se nametne Juriću.

Od Dovbika se očekuje da nastavi golgetersku seriju. Urkajinac je tresao protivničke mreže na prethodna tri meča u Seriji A i Ligi Evrope. Roma neće moći da računa na dvojicu novih pojačanja Le Fea i Salemekersa. Francuz će biti na raspolaganju već za sledeći meč u Seriji A , dok će Belgijanac biti na raspolaganju tek polovinom novembra.

Venecija je doputovala bez Dankana, Altarea i Bjarkasona, sva trojica su povređeni i vratiće se na teren posle oktobarske pauze.

Treći put zaredom Olimpiko neće biti rasprodat kad igra Roma. Protest navijača zbog otkaza Danijeleu De Rosiju se nastavlja. Solidan start Jurića je donekle ublažio negodovanje, ali daleko od toga da ih je eliminisao, naprotiv.

ROMA 3-4-2-1: Svilar - Mančini, Endika, Anhelinjo - Čelik, Kone, Kristante, El Šaravi - Sule, Pelegrini (Baldanci) - Dovbik

VENECIJA 3-5-2: Joronen - Idzes, Svoboda, Šverko - Kandela, Nikolusi Kavilja, Andersen, Buzio, Zampano - Pohjanpalo, Oristanio

EMPOLI - FJORENTINA (18.00)

Toskanski derbi se igra u neuobičajenim okolnostima. Empoli je iznad Fjorentine na tabeli, dosada se dogodilo samo tri puta u istroiji. Istovremeno, tim Roberta D’Averse je osokoljen uspehom u Kupu Italije budući da su izbacili lidera na tabeli Torino. Takođe, Empoli je uz Torino i Juve jedini klub u Seriji A koji nije pretrpeo poraz u prvih pet kola i to je klupski rekord.

Fjorentina je u prošlom kolu konačno uspela da osvoji tri boda u Seriji A i to zahvaljujući penalima koje je Gudmundson realizovao protiv Lacija za 2-1. Na prethodna dva gostovanja Paladinova ekipa je izgubila od Atalante i i remizirala sa Parmom. Poslednji trener Ljubičastih koji nije uspeo da pobedi nijednom na prva tri gostovanja bio je Vinčenco Montela pre 11 godina. Još jedan podatak je veoma indikativan, Fjorentina nije primila nijedan gol u drugih 45 minuta u ovom prvenstvu.

Skor na poslednjim mečevima na Kastelaniju je lagano na strani domaćina, dve pobede Empolija, tri remija i jedna pobeda Ljubičastih. Valja precizirati da su tri od poslednja četiri meča na Kastelaniju završena bez golova. Empoli je tim protiv kojeg je Mojze Ken postigao najviše golova u Seriji A: tri na pet mečeva, a Sebastijano Espozito je postigao svoj prvenac u dresu domaćina prošle nedelje protiv Kaljarija.

Na tribinama stadiona u Empoliju će biti prisutno čak 4.500 navijača Fjorentine što znači da će Paladinovi fudbaleri imati podršku gotovo kao da igraju na Frankiju, pogotovo sada kada je u fazi rekonstrukcije i sa redukovanim kapacitetom. To će biti i motiv više za Ljubičaste da nastave pobednički niz započet prošlog vikenda protiv Lacija.

Paladino će potvrditi formaciju sa tri defanzivca, kao i trio u napadu Kolpani - Ken – Gudmundson, dok D’Aversa sledi pravilo da se tim koji pobeđuje ne menja tako da ćemo, najverovatnije, videti istih 11 koji su počeli susret sa Kaljarijem.

Domaćin ima seriju povređenih igrač, od Ebuehija i Belardinelija do Zurkovskog, Perisana i Sazonovoa. Fjorentini nedostaje Mandragora i Pongarčić.

EMPOLI 3-4-2-1: Vaskez - Goglikidze, Ismjali, Viti - Đazi, Grasi, Henderson, Pecela - Anjorin, Espozito - Kolombo

FJORENTINA 3-4-2-1: De Hea - Kvarta, Komuco, Biragi - Dodo, Bove, Kataldi, Gosens - Kolpani ,Gudmundson - Ken

SERIJA A – 6. KOLO

Petak

Milan - Leče 3:0 (3:0)

/Morata 38, Ernandez 41, Pulišić 43/

Subota

Udineze - Inter 2:3 (1:1)

/Kabasele 35, Luka 83 - Fratezi 1, Martinez 45+3, 47/

Đenova - Juventus 0:3 (0:0)

/Vlahović 48 penal, 55, Konsesiao 89/

Bolonja - Atalanta 1:1 (0:0)

/Kastro 46 - Samradžić 90

Nedelja

12.30: (2,85) Torino (3,15) Lacio (2,60)

15.00: (1,53) Roma (4,10) Venecija (6,50)

15.00: (2,15) Komo (3,45) Verona (3,70)

18.00: (3,40) Empoli (3,35) Fjorentina (2,30)

20.45: (1,35) Napoli (4,90) Monca (9,50)

Ponedeljak

20.45: (2,15) Parma (3,50) Kaljari (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AItalijaNapoliRomaAntonio KonteRomelu Lukaku

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara