Hari Kejn (Foto: Reuters)
Hari Kejn (Foto: Reuters)

Nećkao se, pa prelomio - Hari Kejn karijeru nastavlja u Bajernu

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.08.23. | 02:07

Velikan iz Minhena dobija jednog od najboljih napadača današnjice

Kako javlja dobro obavešteni Dejvid Ornstajn sa Atletika, Hari Kejn je pristao da se iz Totenhema preseli u minhenski Bajern! Uslovi su ugovoreni po pitanju četvorogodišnje saradnje, a Sparsi će za najboljeg igrača, kojem je narednog leta isticao ugovor, zaraditi preko 100.000.000 evra (procene su da će dobiti dodatnih 20.000.000 na ime bonusa).

Sada se samo čeka zeleno svetlo Sparsa da se transfer sprovede u delo, ali pouzdani mediji, među njima i Atletik, još ranije obelodanili su da je prvi čovek londonskog kluba Danijel Levi pristao na pomenuto obeštećenje, te je izgleda samo pitanje vremena kada će Kejn sesti na avion i krenuti put Minhena kako bi odradio lekarske preglede i stavio paraf na ugovor sa najvećim nemačkim klubom.

Izabrane vesti

Bez dileme, transfer leta. Bajern u svoje redove dovodi rekordera Totenhema i engleske reprezentacije po broju postignutih golova i drugog najboljeg strelca u istoriji Premijer lige. Kejn je na klupskom i reprezentativnom nivou postigao 350 golova, a jedino što mu nedostaje su - trofeji. Čini se da prelazi u idealnu sredinu da sredi i taj deo CV-a, ali i da ozbiljno popravi golgeterske brojke.

Bavarci su bili rešeni da dovedu verovatno i najboljeg centarfora na svetu u ovom trenutku, pa su na kraju pristali da prvi put u istoriji plate devetocifren iznos za jednog igrača. Jasno, Kejnov transfer biće najveći u istoriji Bajerna, pošto je dosad rekord držao Lukas Ernandez koji je Atletiko Madridu leta 2019. plaćen 80.000.000 evra.

Nosi Kejn u srcu Totenhem još od malih nogu. Kako je i sam više puta pričao, odrastao je u porodici navijača Pevaca i to na 15 minuta od stadiona. Omiljeni napadač mu je oduvek bio Tedi Šeringem, a u klub je stigao 2004. godine. Interesantno je da je kao osmogodišnjak bio i u Arsenalu koji ga je posle samo jedne sezone otpustio jer je bio "previše buckast" i nije bio "dobar atleta".

Otišao je na probu u voljeni klub i - nije je prošao. Tek se tokom proba u Votfordu dokazao Sparsima koji su odlučili da mu daju drugu priliku. Nisu se pokajali. Nije se preterano isticao u mlađim kategorijama, ali je sa oko 15 godina naglo izrastao i postao fizički dominantan u odnosu na vršnjake. Od 2011. je član prvog tima, a u startu su ga slali na kaljenje. Igrao je na pozajmicama u Lejton Orijentu, Milvolu, Noriču i Lesteru. Čuvena je slika na kojoj Kejn i Džejmi Vardi sede na klupi Lisica tokom sezone 2012/13 u Čempionšipu.

Leta 2013. je, nakon čuvenog transfera Gereta Bejla u Real i dolaska Roberta Soldada bio treći napadač u rotaciji iza Španca i Emanuela Adebajora. Upisao je 19 nastupa u svim takmičenjima (10 u PL) i postigao četiri pogotka (tri u PL). Već naredne sezone je počeo ozbiljno da skreće pažnju i vrlo brzo postao prvi izbor u špicu napada. Na 42 utakmice postigao je 24 pogotka. Engleska i Totenhem su dobili novu zvezdu.

Od tada je redovno jedan od najboljih strelaca Premijer lige, tri puta je dobio i Zlatnu kopačku u Engleskoj, a interesantno je da je 2021. bio i najbolji plejmejker šampionata. Pre pet godina je sa šest pogodaka bio i prvi strelac Svetskog prvenstva u Rusiji.

Kada se podvuče crta, Bajern dobija napadača koji je na 435 nastupa u dresu Totenhema postigao 280 golova i ubeležio 64 asistencije. Ali, koliko god da mu je klub uz koji je odrastao drag, u Minhenu će mu se otvoriti vrata ka trofejima, pa i ka Ligi šampiona. Red je da centarfor takvog kalibra unese u vitrine pehare, što mu uprkos fantastičnim partijama nije polazilo za rukom na severu engleske prestonice.



tagovi

Hari KejnLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Bajern
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara