""
""

Ne zna se ko gore prođe posle tužbi: Zvezda ili fudbaleri

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.12.13. | 17:38

Simptomatično je da niko od onih koji su presavili tabak nije uspeo da napreduje u karijeri i ostavi neki dublji trag po odlasku sa Marakane

Tužba tužbu stiže u Crenoj zvezdi, egzodus igrača sa Marakane se nastavlja… Pritisnuti finansijskim poteškoćama, ali i nezadovoljni tretmanom ili minutažom, mnogi fudbaleri Crvene zvezde su u poslednjih godinu dana odlučili da sreću potraže tužbama za raskid ugovora. Neisplaćena dugovanja su bila dovoljan argument svima njima da na arbitraži dobiju odrešene ruke.

Izabrane vesti

Zvezda se i ranije nalazila u očajnoj finansijskoj situaciji, ali je ova uprava apsolutni rekorder po broju izgubljenih fudbalera na arbitraži. Navijači stvar posmatraju iz dva ugla. Prvi je da su srećni jer su puki protagonisti sumnjivog kvaliteta koje su gledali u dresu Zvezde napustili klub. Međutim, postoji i drugi ugao, a on se posamtra strogo kroz finansije. I nije dobar za Zvezdu…

Zvezda je na nekolicini igrača izgubila makar par miliona evra, što je novac koji bi u ovom teškim vremenima za Zvezdu mnogo značio i poslužio da se podmire dugovanja prema ostatku tima ili radnoj zajednici, a mogao je da se pokrpi i neki dug. Bez obzira što je “Drim tim” u upravi Zvezde na početku svog mandata najavljivao da okreće novi list i da će svaki evro biti dragocen, ispada da su lagano izgubili ogromne pare, delom zbog svog neznanja, delom zbog toga što je svako vodio svoju politiku.

Bilo je i ranije slučajve da igrači tuže Zvezdu. Ali, tek kada bi otišli zbog neizmirenih dugovanja, pa klub u većini slučajeva nije ostajao bez obeštećenja. Ipak, u poslednje dve godine, finansijska situacija se drastično pogršala, igračima su pride servirana lažna obećanja, a ono što je većini od njih bila kap koja bi prelila čašu je minutaža. Dok su igrali, bili su mirni. Čim bi mesto u prvoj postavi počelo da im se klima, sledile bi tužbe.

Igrači koji su za vreme mandata aktuelne Zvezdine uprave tužili klub i dobili raskid ugovora su: Srđan Mijailović, Aleksandar Pantić, Filip Janković, Natanijel Asamoa, Miloš Dimitrijević, a uskoro će njihovim stopama krenuti Marko Vešović, Aleksandar Kirovski i Marko Mirić. Tu je i sutacija sa mladim fudbalerima poput RadakovićaŠakića, Simića, Dmitrovića ili Maksimovića koji su odbijali profesionalne ugovore, a imali smo i slučaj braće Srnić i Stojkovića koji su povukli tužbe i nagodili se da uz simbolična obeštećenja karijeru nastave u Čukaričkom, jer Zvezda očigledno više nije magnet mladim fudbalerima. Loš glas daleko se čuje…

Sa sportske strane gledano, Zvezda nije mnogo izgubila jer je dovoljno videti gde su pomenuti završili i kako im idu karijere. Sa finansijske strane, ostala je kratka za makar par miliona evra koliko bi inkasirala na obeštećenjima pomenutih.

Simptomatično je da niko od njih nije napravio neki veliki pomak u karijeri. Najdalje je dogurao Srđan Mijailović koji igra u turskom Kajzeriju, ali vrlo lako bi mogao da sa pomentim timom završi u drugoj ligi Turske i nestane sa fudbalske mape. Aleksandar Pantić je došao do Viljareala, ali tamo nije odigrao ni minut i greje klupu. Natanijel Asamoa se vratio u Afriku, Miloš Čava Dimitrijević čak nema ni klub, Filip Janković igra za mladi tim Parme bez nekog većeg uspeha… Videćemo kakva će sudbina zadesiti Mladenovića, Vešovića, Kirovskog ili Mirića, ali je veoma moguće da su i oni njihove najslavnije dane već odigrali bez obzira štio je reč o mladim fudbalerima.

Situacije je takva da su pomenuti fudbaleri morali da brinu o ličnoj egzistenciji, ali i da su stajali u jednom od dva najbolja srpska fudbalska izloga i svojim partijama nisu uspeli da privuku ozbiljnu pažnju.

Ni ovde nije kraj, pošto bi na sličan korak mogli da se odluče i Filip Kasalica, ali i Darko Lazović i još neki fudbaleri kojima se duguje velike pare. Jednostavno, Zvezda više ne zna gde je ušlja i kada pouni jednu rupu, stvore se nove dve. U upravi kluba su ovo sve znali i mnogo ranije, pa zato čude paradokslane situacije u kojima se igračima koji će uskoro otići bez obeštećenja pružala velika šansa. Vešović je bio nedodirljiv iako je bio jedna od najslabijih tačaka tima, Mladenović je čak dobijao šansu i posle tužbe, dok je Mirić krao minutažu pre nekih čija bi cena bila daleko veća da su dobijali šansu.

Kao i svaka prethodna, tako je i ova uprava Zvezde zapala u ćorsokak da navijačima obećava titule i torfeje, a da ne može da povuče bolan rez koji je neminovan. Godinama je jasno da je Zvezdina jedina šansa da se osloni na snage i sopstvenog pogona, a prema toj deci je klub često imao maćehinski odnos. Nije Zvezda prethodnih meseci bila nešto kvalitetniji tim sa Mladenovićem, Vešovićem ili Mirićem nego što bi to bila sa nekim mlađim i neafirmisanim igračima. Ali, sumanuta jurnjava da se pojedinci na silu prodaju usled čestih menadžerskih pritisaka je Zvezdu sve dublje potapala u molj iznad kojeg joj trenutno samo nos viri. Zvezda je htela i jare i pare, a ako se nešto drastično ne promeni, ostaće praznih šaka kao i u prethodnih nekoliko godina. A, dug raste li raste…

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaFilip MladenovićMarko MirićMarko VešovićSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara