Beloti, Bernardeski i Barela (©Reuters)
Beloti, Bernardeski i Barela (©Reuters)

Ne postoji čarobni štapić, šta god rekli mađioničari...

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.11.20. | 11:27

Renesansa Azura pod Robertom Mančinijem se nastavlja, tri godine od eliminacije u kvalifikacijama za Mundijal, Italija u poziciji da veruje u velike stvari

Čini se da je prošla čitava večnost otkako je Švedska eliminisala Italiju u baražu za odlazak na Mundijal u Rusiji. Od onog fudbalskog samoubistva i apokalipse, potresa neviđenih razmera. A, protekle su taman tri godine. Eto toliko je bilo potrebno da se situacija promeni iz korena. Ne može preko noći, ne postoji čarobni štapić, ma šta god rekli mađioničari.

Renesansa Azura pod Robertom Mančinijem se nastavlja. Posle veličanstvenog ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koji je odrađen bez greške, bez ijednog kiksa, sa svih 10 pobeda i gol-razlikom 37:4 u konkurenciji Finske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Jermenije i Lihtenštajna, Italija je na pragu nastavka borbe za trofej Lige nacija. Izvukao je legendarni as selekciju sa Apenina iz mraka i poveo ju je na put posut zadovoljstvom, vraćajući ponos i ubeđenje veoma talentovanoj grupi igrača. Sistem koji forsira možda nije revolucionaran, ali igračima je lako da razumeju njegovih 4-3-3. Dobili su dozvolu za napad.

Izabrane vesti

Italija je na korak do osvajanja prvog mesta u Grupi A Lige nacija. Da bi to štiklirala i plasirala se na završni turnir, Azuri moraju da preskoče još jednu prepreku. Reklo bi se, najlakšu. Moraju da pobede Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu u poslednjem kolu. Istina, u teoriji im igra i remi, ali pod uslovom da isti ishod dođe u drugom meču u grupi između Poljske i Holandije.

Sve je, opet, u rukama Azura i nema dileme da u Sarajevo dolaze da pobede. Pogotovo što je domaćin u nokdaunu posle serije loših igara i rezultata. Bosanski Zmajevi jedva čekaju da se ova agonija završi i da rane vidaju u diviziji B. Isto važi i za njihovog selektora Dušana Bajevića, kojem će ovo biti poslednji meč na klupi reprezentacije.

Svu moć "nove Italije" poslednja je osetila Poljka, pre tri dana. Mladi i gladni tim dao je navijačima reprezentacije razlog da ponovo sanjaju. I to velike snove. Ovo ponovno rođenje posle tragične "ere Venture" obećava velike rezuzltate, a mladost aduta koji su bitni šrafovi selekcije dodatno naglašava snagu koju Italija ima.

Mančinijevi momci su se prošetali pored Poljske u Ređo Emiliji. Domaći tim je imao nekoliko igrača koji su se povukli zbog COVID-a ili povreda, ali su ostali sjajno reagovali i pridržavali se principa zbog kojih su se neverovatno poboljšali pod palicom nekadašnjeg stratega Intera, Mančester Sitija i Zenita. Jedan od glavnih utisaka u nacionalnom timu poslednjih meseci je da Mančini vadi ono najbolje od svih svojih igrača, čak iako oni ne nastupaju za svoje klubove.

Selekciju će, kao i protiv Poljske, sa klupe da predvodi pomoćnik Alberiko Evani, s obzirom na to da je trener Mančini i dalje u izolaciji zbog koronavirusa. Početnih jedanaest Italijana trebalo bi da bude najmanje 10/11 iz duela sa Poljacima. Jedina verovatna promena očekuje se u napadačkom trozubcu, s tim da je Berardi spreman da zauzme mesto koje je Bernardeski imao u poslednjem meču. Sa druge strane, situacija sa virusom korona u Bosni i Hercegovini raste, ali meč protiv Italije, koji važi za poslednji kvalifikacione runde Lige nacija, nije u opasnosti. Jedan od pozitivnih je i golman reprezentacije Ibrahim Šehić, koji je trebalo da bude prvi izbor na golu. Bajević neće moći da računa još na prvu zvezdu selekcije Edina Džeka, potom Koljića, Turkeša, Hodžića, Duljevića, Stevanovića, Hajradinovića, Hadžiahmetovića, Ćivića i Bičakčića.

BOSNA I HERCEGOVINA - ITALIJA, 20.45

Stadion: Grbavica

Sudija: Artur Soares Dijas (Portugalija)

ITALIJA (4-3-3): Donaruma - Florenci, Aćerbi, Bastoni, Emerson - Barela, Žoržinjo, Lokateli - Berardi, Beloti, Insinje.

BiH (4-3-3): Pirić - Todorović, Kovačević, Saničanin, Kolašinac - Cimirot, Pjanić, Krunić - Višća, Prevljak, Gojak.

Potencijalni kiks Italije na Grbavici iščekuju Poljaci i Holanđani. Obe selekcije samo u slučaju pobede imaju šansu da se plasiraju u završnicu Lige nacija, ali im ona neće ništa značiti ukoliko Italijani savladaju Bosnu i Hercegovinu. Doduše, Poljskoj ne odgovara ni remi Italije zbog lošijeg međusobnog skora od Azura.

Holandija je bila perfektna u protekloj rundi u prvom satu meča protiv Bosne i Hercegovine, pa je na krilima raspoloženog Žoržinja Vajnalduma već tada odradila čitav posao, ali sebi ne sme da dozvoli onakav pad u završnici, jer bi to Poljaci mogli ozbiljno da kazne. Vajnaldum je ubedljivo najproduktivniji igrač Holandije u poslednje vreme. Postigao je 12 golova na prethodnih 19 utakmica za državni tim, odnosno sedam od proteklih 12 golova Holandije u zvaničnim mečevima. Vezista Liverpula u dresu reprezentacije uživa mnogo važniju ulogu u ofanzivi nego što je to slučaj na Enfildu, ima odličan osećaj za prostor, pa koristi svaki trenutak da uhvati na spavanju protivničku odbranu.

Poljaci igraju na svom terenu, ali deluje da su potpuno ostali bez samopouzdanja što bi nadahnuti protivnik mogao da iskoristi. S obzirom na to da je samo pobeda u igri, treba očekivati golove na obe strane.

LIGA NACIJA A - 6. KOLO

Sreda

GRUPA 1

20.45: (8,50) Bosna i Hercegovina (4,70) Italija (1,38)

20.45: (3,90) Poljska (3,50) Holandija (1,95)

GRUPA 2

20.45: (1,75) Belgija (3,60) Danska (4,90)

20.45: (1,22) Engleska (6,50) Island (13,0)

Utorak

GRUPA 3

Francuska – Švedska 4:2 (2:1)

/Žiru 16, 59, Pavard 36, Koman 90+4 – Klaeson 5, Kjason 88/

Hrvatska – Portugal 2:3 (1:0)

/Kovačić 29, 65 – Dijas 52, 90, Žoao Feliks 60/

GRUPA 4

Nemačka - Španija 6:0 (3:0)

/Morata 17, Tores 33, 55, 71, Rodri 38, Ojarzabal 89/

Odloženo

Švajcarska - Ukrajina

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijafudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Bosne i HercegovineReprezentacija Poljskereprezentacija Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara